Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2020 11:38

Підходи до роботи з бізнесом будуть докорінно змінені

Експерший заступник Голови Державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук

Настав час зламати стереотипи. Потрібно продемонструвати бізнесу, що ДФС – не ворог.

Про необхідність проведення реформи Державної фіскальної служби України та створення якісно нової служби, яка об’єднає в собі функції податкової міліції та інших правоохоронних органів, говориться вже давно. Держава робила певні кроки у цьому напрямі. Але, поки-що, ми маємо недореформовану фіскальну службу, на балансі якої – лише податкова міліція з великим багажем недовіри до неї з боку бізнесу та суспільства. Настав час зламати ці стереотипи. Потрібно продемонструвати бізнесу, що ДФС – не ворог.

Якби «бренд» податкової міліції був товаром, його б взагалі не купували! Це тому, що фіскальна служба  настільки дискредитувала себе, що без системних та інституційних змін у відомстві, повернути довіру суспільства до неї буде неможливо.

Оскільки я працюю в системі вже не один рік, добре знаю больові точки цієї професії. Йдеться і про взаємовідносини з бізнесом, і про матеріально-технічну базу, і про зарплату, і про прояви корупції…

Поки реформування податкової міліції у цивілізовану і ефективну економічно-аналітичну службу з протидії економічним злочинам  не відбулось, постає питання, що можна зробити зараз? Чи можемо ми вплинути на ефективність діяльності відомства, змінити підходи до роботи та зменшити «градус» суспільного негативу? Переконаний, що так!

Перш за все, ми маємо на меті повернути довіру суспільства до податкової міліції, як до органу, що веде чесну і прозору фіскальну діяльність, ефективно протидіє економічним злочинам і не даремно утримується на кошти платників податків.

Що планується зробити і, що  вже втілюється в життя? По-перше, будуть змінені підходи у роботі фіскальної службі з бізнесом. Це рішення для мене – принципове. Раніше візит правоохоронних органів на підприємство міг призвести до тривалої зупинки його роботи, оскільки часто вилучались сервери, інше майно, грошові кошти. Сьогодні ведеться робота, щоб унеможливити подібне в майбутньому.

Ще у 2018 році на посаді керівника Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України, я запровадив ряд ініціатив, спрямованих на протидію тиску на бізнес. Зокрема, запропонував виключити із існуючої практики арешт грошових коштів на банківських рахунках та вилучення товарно-матеріальних цінностей у підприємств, які не мають податкового боргу, що підтверджено податковими повідомленнями-рішеннями або висновками експертиз. Необхідно закріпити цю ініціативу на законодавчому рівні або нормативно-правовими актами.

І таких ідей ще багато. Про них я поступово інформуватиму суспільство. Це лише початок.

На моє переконання – бізнес має генерувати прибуток і сплачувати податки, а фіскальна служба – не перешкоджати його роботі. Необхідно побудувати збалансований механізм взаємодії.

Важливо, щоб у бізнесу не було нарікань на роботу податкової міліції, щоб була відновлена довіра до служби загалом, як з боку держави, так і суб’єктів господарювання. Переконаний, що активна системна робота сприятиме швидкому досягненню цілей та побудові нового позитивного іміджу служби. Потрібно на практиці довести, що податкова міліція не є ворогом для бізнесу.

Не менш важливим питанням, над вирішенням якого працюю я та мої колеги, це питання подолання корупції та перевищення службових повноважень. Якщо попросити людей назвати найбільших хабарників в країні, то, думаю, працівники податкової міліції будуть у цьому рейтингу. Звісно, правоохоронні органи виявляють і викорінюють прояви корупції в ДФС, є також власна антикорупційна служба всередині відомства.

Але, у якості експерименту, я вирішив опублікувати номер власного мобільного телефону +380 93 195 77 84, щоб бізнес міг повідомляти про випадки недоброчесної поведінки податкової міліції. За шість днів було 18 дзвінків. Більшість тих, хто телефонував, хотів переконатися, що ця лінія дійсно працює, і що на дзвінки відповідаю особисто я. Вважаю, що ця інновація має перспективу.

Ми також працюємо над запровадженням нових прозорих стандартів роботи служби. І почали з кадрів. Призначені нові керівники майже всіх територіальних органів, на яких покладена відповідальність і поставлене завдання розбудови служби європейської якості. Сподіваюсь, що новим керівникам вдасться вийти на принципово якісний формат взаємодії з бізнесом. Кожен з них має усвідомлювати відповідальність за свої дії на посаді. Про це я кожного дня нагадую собі і хочу, щоб й вони завжди про це пам’ятали.

Ми налаштовані стати ефективним механізмом протидії зловживанням зі сплатою податків і стримуючим фактором для незаконних форм підприємництва. Вже кілька місяців я маю можливість втілювати ці принципи у роботу. Сьогодні вже є певні напрацювання. Важливо, щоб кожен крок приносив результат. Головне не кількість проведених обшуків та переданих до суду справ. Ми повинні працювати не на кількість, а на якість. Необхідно зосереджувати увагу на дотриманні законності, якісному супроводженню кримінальних проваджень.

Приведу деяку статистику. За перші чотири місяці 2020 року із направлених до суду 367 кримінальних провадженнях забезпечено відшкодування завданої злочинами шкоди на суму 365 мільйонів гривень. Якщо ж порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то це на 28,5 мільйонів гривень більше. Це при тому, що останні два місяці діє карантин і робота правоохоронних органів обмежена, зменшена кількість обшуків та зведені до мінімуму контакти між учасниками кримінальних проваджень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]