Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2024 11:23

Чому сьогодні складно купити будинок за кордоном та які є альтернативи?

Експерт у сфері девелопменту, маркетингу та управління проєктами, СЕО компанії Enhance Development

Інвестиції в нерухомість для українців

Тисячі українців сьогодні, плануючи купівлю нерухомості, постають перед масою проблем та питань. Від де купити, вдома чи за кордоном, як обійти низку перепон, якщо вибрали останній варіант, до банального - а де менше ризику?

Банки демонструють зріст: чи є в Україні кошти для інвестицій?  

Ще один страх покупців нерухомості пов'язаний зі страхом фінансової кризи, знеціненням власного майна. Та за словами голови правління ПриватБанку Герхарда Бьоша, банківська система сьогодні знаходиться в «непристойно хорошій формі».

У недавньому матеріалі для популярного українського видання він розповів, що більшість їх конкурентів теж показують результати та цифри за минулий рік, які просто вражають.

Так, за 2023 рік зріст прибутків українських банків сягнув 130, 3 млрд грн. Для порівняння: у довоєнний 2021 рік цей прибуток склав 65, 7 млрд. Цей разючий показник свідчить про стійкість та відновлення фінансової системи України після надскладних часів.

Отже, куди вкласти кошти? Сьогодні зі всіх можливих інтернет-джерел українців зваблюють можливістю придбати дохідну курортну нерухомість за кордоном. 

Вигідна інвестиція, диверсифікація ризиків, збереження коштів – все це заманливо. Та придбання іноземного житла може перетворитися на справжню проблему, якщо не врахувати важливих нюансів.

Нюанс №1. Легально вивести достатню суму з України – вкрай важко

Як і придбати будинок чи квартиру у країні Євросоюзу за готівку, якщо ваша ціль – саме ЄС. Потрібно відкривати рахунок у банку обраної країни, через який проходитимуть всі операції з майном.

Це раніше можна було просто зі свого українського рахунку перевести кошти на рахунок іноземного продавця. Та сьогодні валютні обмеження Нацбанку такій операції завадять.

Добре, тоді, можливо, реально вивести гроші готівкою та покласти на рахунок в іншій країні? Тут теж проблема. Дозволений максимум становить 10 000 євро, сума вище цієї потребує покласти на рахунок, потім зняти. Також за кордоном знадобиться документ легального походження коштів.

До речі, НБУ обмежує суму, яку людина може зняти за добу, близько 100 000 грн. Таким чином плюс-мінус 50 000 євро вам доведеться знімати чи не місяць.

Та навіть якщо ви пройшли весь цей шлях, отримали потрібну суму на руки та вивезли гроші за кордон, для купівлі нерухомості ви маєте покласти гроші на рахунок іноземного банку та довести легальність їх походження.

Так, існують шляхи, як обійти заборони та провернути операцію, не порушуючи законів. Але тут вам знадобиться підтримка професіоналів.

Нюанс №2. У кожній країні – свої юридичні тонкощі

Отже, ви вирішили придбати нерухомість за кордоном та хочете вивести свої кошти. Як вже було сказано, без кваліфікованої допомоги обійтися бути важко. Покладатися варто лише на фахівців, які добре знайомі зі сферою нерухомості, купівлею-продажем за кордоном. Зазвичай послуги таких коштують теж недешево. І не варто забувати, що з кваліфікованими кадрами ще має пощастити, завжди існує ризик натрапити на шахраїв.

І нарешті, подбайте про те, щоб забезпечити себе підтримкою юриста саме в тій країні, де ви плануєте купити квартиру чи будинок. Адже у кожній з країн – свої тонкощі цієї процедури, від оподаткування до якихось складнощів чи питань, які можуть виникнути на шляху до омріяного житла.

Нюанс №3. Ви не зможете проконтролювати купівлю житла

Купівля нерухомості – це не спонтанна покупка. Зазвичай, це зважений та осмислений крок. Часто на власне житло людина відкладає гроші роками. Саме тому у більшості покупців завжди є маса питань, кожну деталь має бути враховано. А отже – хочеться все самостійно проконтролювати. 

Та поки в Україні йде війна, переважній більшості чоловіків перетинати кордон заборонено. Тож якщо купівлю нерухомості планує саме чоловік з категорії не виїзних, йому доведеться покладатися на когось за кордоном. Знову ж таки, це має бути обізнана в темі купівлі нерухомості людина, якій можна довірити свої гроші. 

До того ж вже після оформлення операції з новою нерухомою власністю, ні користуватися нею, ні керувати хазяїн квартири не зможе фізично. Бо йому просто не можна виїхати з країни. 

Які альтернативи для інвесторів: нерухомість в Україні

Після повномасштабного російського вторгнення на територію України ринок нерухомості переживав кризові часи. Та зараз індустрія оживає. Особливо це стосується Києва та Київської області, а також Заходу країни, куди війна долітає рідше чи загалом не долітає.

В Україні сформувався молодий сегмент інвестиційної нерухомості, і за останні роки він показав чудові результати:

✔️Апарт-готелі. 

✔️Курортні будинки для життя та відпочинку.

Розташовані здебільшого в Карпатах, Буковелі, де сьогодні найбільш спокійно та безпечно. З якісним сервісом та професійними управляючими компаніями. 

Для майбутніх інвесторів – це не лише спосіб зберегти кошти, а і потенційне джерело стабільного доходу. Щобільше, багато експертів прогнозують підвищення цін на курортну нерухомість в Україні після закінчення війни.

Придбання власної нерухомості значно спрощують також державні програми кредитування єОселя та допомоги єВідновлення.

Отже, де купувати нерухомість, яку саме? В сучасних умовах варіантів та можливостей – велике розмаїття, і вибір місця для інвестицій в нерухомість є дійсно непростою задачею. Так, купівля будинку за кордоном може виглядати привабливим рішенням, а потім перетворитися на справжній челендж. З іншого боку, інвестиції в нерухомість в Україні навіть в умовах війни можуть стати достойною альтернативою та перспективним кроком з фінансової точки зору. Вибір залишається за покупцем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]