Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2024 16:21

Законність, як один з ключових принципів в діяльності АРМА

Начальник управління ЦЗ ТУ АРМА

Аналіз судової справи АРМА та ТОВ «БНК-Україна»: ризики для бюджету та нацбезпеки України.

Сьогодні АРМА впевнено продовжує відстоювати в суді законність своїх дій із виконання однієї з основних функцій органу – управління арештованими активами.

Так, в 2023 році арбітражний керуючий звернувся до Господарського суду Львівської області із позовними заявами про стягнення 455,6 тис. євро з рахунків Нацагентства на користь білоруської компанії - ТОВ «БНК-Україна» через те, що АРМА не перерахувало за його заявою зазначену суму коштів з депозитного рахунку Агентства.

При цьому Господарським судом Львівської області у грудні 2023 року та березні 2024 року ухвалено судові рішення про стягнення з АРМА на користь ТОВ «БНК-Україна» 284612 євро та 170960 євро (не вказуючи при цьому з якого рахунку ці кошти мають бути стягнуті, а отже слід вважати, що такі будуть стягнуті з казначейського рахунку АРМА). Судові рішення першої інстанції залишено без змін Західним апеляційним господарським судом.

З огляду на це, АРМА вважає вищевказані судові рішення незаконними і оскаржує такі в касаційному порядку, оскільки вважає, що кошти, які підлягають стягненню за судовими рішеннями суду першої інстанції у справах №№ 914/2450/22 (914/3313/23), 914/2450/22(914/429/24), не є бюджетними коштами, адже такі розміщені на депозитному рахунку АРМА, відкритому в державному банку АТ «Ощадбанк» та на які нараховуються відсотки.

Слід звернути увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської Федерації» для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією російської Федерації установлено до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є російська Федерація або такі особи (особи, пов’язані з державою-агресором).

Оскільки засновниками ТОВ «БНК-Україна» є юридичні особи – резиденти Республіки білорусь, що сприяють збройній агресії рФ проти України, існує значний ризик у прийнятті рішень ТОВ «БНК-Україна» на шкоду державній безпеці України.

Більш того, у разі відмови в задоволенні касаційних скарг АРМА існує ризик створення негативного прецеденту повернення коштів особам – резидентам Республіки білорусь та рФ з державного бюджету України.

Наразі судові справи перебувають на розгляді Касаційного господарського суду Верховного Суду.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]