Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2020 12:09

Про порядок реєстрації переможця конкурсного відбору АРМА в контролюючих органах

Начальник управління ЦЗ ТУ АРМА

Практична стаття про необхідні кроки переможця конкурсу АРМА на управління майном, після укладення відповідного договору. У статті надано детальне роз’яснення необхідних кроків, строків та заяв.

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено - Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА) є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом уповноваженим на збереження та збільшення економічної вартості арештованих активів у кримінальному провадженні, шляхом здійснення ефективного управління такими активами в інтересах держави Україна, власника Активів та установника управління.

Активи, відповідно до ст. 1030 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), передані в управління переможцю конкурсного відбору, мають бути відокремленими від іншого майна управителя та обліковуватися на окремому балансі управителя і щодо таких активів ведеться окремий облік.

Відповідно до ст. 1029 ЦКУ встановлено, що за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

Відповідно до положень Податкового кодексу України в (далі – ПКУ) до управителя висунуто дві вимоги:

1. Зареєструватися платником ПДВ. Оскільки відповідно до вимог п.п.5 п.180.1 ст. 180 ПКУ управитель майна, який веде окремий податковий облік господарських операцій, пов’язаних з використанням активів, переданих в управління, має обов’язково бути зареєстрованим як платник ПДВ. Реєстрація платником ПДВ здійснюється щодо кожного Договору управління окремо.

2. Поставити на облік у контролюючому органі Договір управління майном. Відповідно до п.64.6 ст.64 ПКУ повинен бути взятий на облік контролюючим органом за місцем реєстрації платника ПДВ.

Для постановки на облік Договору управління майном управитель майна подає одночасно із реєстраційною заявою платника ПДВ до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку такі документи:

- заяву за формою №1-ОПП;

- копію договору управління майном.

Важливо, не пропустити 10 денний строк звернення до контролюючого органу, перебіг цього строку починається з дня нотаріального посвідчення договору управління майном.

Контролюючий орган на підставі отриманих документів приймає рішення про реєстрацію платником ПДВ договору про управління майном (тим самим бере на облік договір управління майном), а також вносить відомості про нього до Реєстру договорів управління майном.

В подальшому управителю за кожним договором управління майном контролюючим органом окремо буде присвоєно 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який є податковим номером платника податків (п.п. 2 п. 2.4 Порядку обліку платників податків і зборів Затверджений Наказом Міністерства фінансів України № 1588 від 09.12.2011р.). Цей номер управитель буде використовувати для сплати податків, складання податкових накладних і розрахунків коригування до них, подання декларації з ПДВ тощо, а також виконання прав та обов’язків платника податків за договором окремо від власної діяльності. Цей номер є також індивідуальним податковим номером платника ПДВ для особи — управителя майна.

Варто зазначити, що операція з передачі арештованого майна від установника управління до управителя, не вважається постачанням товарів, а тому не оподатковується ПДВ (пп. 14.1.191 та 14.1.202 ПКУ).

Дохід управителя від управління майном оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Проведення розрахунків за операціями пов’язаними з договором управління майном мають здійснюватися з окремого банківського рахунку, який ніяк не пов’язаний з поточним рахунком управителя. На банківський рахунок управителя, надійде лише плата за управління майном. А тому саме ця плата і має бути оподатковуватися як дохід управителя.

 

Використана література:

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Цивільний кодекс — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588.

Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]