Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.02.2023 23:23

Наслідки виїзду з окупованої території України через територію рф

Добре, якщо на твоєму боці закон, але ще краще, якщо на твоєму боці правоохоронці.

Чи притягається до адміністративної відповідальності особа, яка виїхала з окупованої території України? Відповідь - Ні.

Відповідно до законодавства України в’їзд на тимчасово окуповану територію України і виїзд з неї здійснюються лише через визначені контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Діяння осіб, які порушили встановлений порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, залежно від характеру і ступеню суспільної небезпеки можуть кваліфікуватись як адміністративне або як кримінальне правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею  204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення або статтею 332-1 Кримінального кодексу України.

Згідно з статтею 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. У зв’язку з військовою агресією росії проти України громадяни, утікаючи від війни, в стані крайньої необхідності вимушені виїжджати на територію країни-агресора або через її територію до третіх країн, зокрема через тимчасово окуповані території.

Статтею 17 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що особа, яка діяла в стані крайньої необхідності, не підлягає адміністративній відповідальності.

Статтею 39 Кримінального кодексу України визначено, що не є кримінальним правопорушенням заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності. Особа не підлягає кримінальній відповідальності за перевищення меж крайньої необхідності, якщо внаслідок сильного душевного хвилювання, викликаного небезпекою, що загрожувала, вона не могла оцінити відповідність заподіяної шкоди цій небезпеці.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадяни України мають право на вільний та безперешкодний виїзд з тимчасово окупованої території на іншу територію України.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236 на території України встановлено карантин до 30.04.2023.

Пунктом 4-1 Розділу ІІ Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" встановлено, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]