Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.11.2021 11:12

"Купив сертифікат про вакцинацію": що загрожує продавцю та покупцю фальшивок

Не попит породжує пропозицію, саме пропозиція породжує попит.

Після введення у низці областей України обов'язкової вакцинації країни різко зріс попит на щеплення: загалом бажаючих вакцинуватися стало у 4-5 разів більше. У країні з'явилися преференції для щеплених - їх пускають у залізнічні вагони, метро та державні установи. Обмежень для нещеплених стає більше – наприклад, у більшості підприємств без сертифікату вакцинації не пустять до робочого місця.

Все це змусило українців терміново подбати про щеплення. Одні стали в черзі до пунктів щеплення, а ось інші більш розумні почали шукати способи купити сертифікат.

В Україні купівля медичних (і не лише) документів без реального отримання зазначених у них маніпуляцій – досить часта практика. При запиті в пошуковій системі "купити медкнижку", наприклад, він видавав більше сотні тисяч посилань, за багатьма з яких можна оформити документ за годину, без проходження лікарів. 

Водночас, при запиті "купити сертифікат вакцинації" користувач насамперед побачить контекстну рекламу та обіцянку оформлення за годину, а ось заплатити потрібно буде від 100 до 300 долларів США. 

"Добровільно-примусова" вакцинація викликала ажіотажний попит на фальшиві сертифікати, що привернула увагу поліції до їхніх продавців та покупців. В поліції звітували про нові кримінальні справи (більше 800 кримінальних проваджень по Україні) за купівлю документа про вакцинацію, а добровольці випробувань однієї з вакцин закликали повідомляти про спроби продати фальшиві сертифікати для передачі даних до поліції.

Однак, варто нагадати, що підроблення та використання офіційних документів, якими зокрема є COVID-сертифікати, є кримінальними правопорушеннями, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України (ст. 358 КК України).

Так, як повідомляється Нацполіцією упродовж 2021 року відкрито близько 800 кримінальних проваджень за статтею 358 КК України, а 28 вересня Жовківський районний суд Львівської області виніс перші в Україні вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. 

Кримінальне правопорушення за цією статтею вважається вчиненим з моменту власне виготовлення фальшивого документа, чи часткової фальсифікації змісту справжнього документа (виправлення, внесення фіктивних записів, підробка підпису, тощо), який особа планує використати сама чи надати для використання або продати іншим. 

Окремим правопорушенням є використання підробленого документу, про фальшивість якого знав користувач. У такому разі, правопорушення вважається вчиненим з моменту, коли документ пред'явила або подала особа, незалежно від того, чи вдалося їй досягти поставленої мети. 

Увага!!! Наразі розроблено і розпочато інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів в "Дії" чи сканування QR-коду на паперових варіантах.  

Стосовно відповідальності за підроблення COVID-сертифікатів, зауважую, що такі дії наразі караються:

• штрафом до 17 000 грн. або

• арештом на строк до 6 місяців або

• обмеженням волі на строк до 2 років.

Повторне вчинення цього кримінального правопорушення загрожує обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.

Для тих, хто користується завідомо підробленим сертифікатом передбачена також відповідальність у вигляді штрафу в сумі 850 грн або ж арештом до 6 місяців чи обмеженням волі до 2 років.

Зокрема, є також випадки внесення до електронних баз даних Міністерства охорони здоров’я України неправдивої інформації щодо вакцинації як медпрацівниками, так і іншими особами. 

Якщо відомості внесено особами, що мали право доступу до відповідних без даних, такі дії відповідають ознакам кримінального правопорушення, передбаченого ст. 362 КК України, яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 34 000 до 68 000 грн або виправних робіт на строк до двох років. 

Якщо ж це здійснено не одноразово, особі загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Наразі до ВРУ подано законопроєкт, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за підробку документів про вакцинацію.

 Законопроєкт, зокрема, передбачає:

• штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років для осіб, які свідомо використовують підроблені документи;

• штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки для медичних працівників, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;

• штраф до 170 тисяч грн або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів із метою розповсюдження. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]