Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2023 16:42

Питання до АРМА

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Як вирішити?

Останні події у вигляді гучних заяв з боку офіційних представників влади та численних публікацій ЗМІ викликають значне хвилювання громадськості на тлі й без того непростої ситуації в країні.

Так, нещодавно глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія на брифінгу заявив про плани ліквідувати АРМА, а заарештовані активи передати Фонду державного майна.

Нагадаємо, що поштовхом до створення АРМА стала Директива Європейського Союзу № 2014/42/ЕU від 3 квітня 2014 року, яка передбачає необхідність прийняття заходів щодо ефективного розпорядження активами, на які накладено арешт, а також створення спеціальних інститутів, відповідальних за управління такими активами.

Простими словами виходить те, що даний орган був створений як одна із сходинок до членства України в ЄС, а зараз, коли значна частина «сполучення» побудована, його починають по шматочкам ламати. Тим паче, передача всіх активів до не безскандального Фонду держмайна навряд чи сприятиме зростанню позитивного іміджу нашої країни.

Тож, що робити? Ламати – не будувати! У випадку, якщо діяльність АРМА викликає питання, необхідно їх кваліфіковано та системно вирішувати, як я вже неодноразово наголошував. Слід створити міжнародну групу з залученням експертів різних галузей. Сюди мають обов’язково увійти:

- представники державних органів;

- представники міжнародних організацій;

- представники бізнесу;

- наукова спільнота;

- громадські діячі.

Вирішити ситуацію, що склалася можливо лише шляхом чіткої ідентифікації наявних проблем та подальшого їх обговорення. Не слід ризикувати членством України в ЄС через чиїсь забаганки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]