Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2023 14:22

Україна – частина європейської цивілізації

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Про світовий вимір боротьби українського народу за демократичний вектор розвитку.

Із проголошенням незалежності на території Української держави залишались військові угруповання колишнього Радянського Союзу, 
а 
потім його правонаступниці російської федерації. Розгалужена агентурна сітка КДБ, надалі її правонаступниця ФСБ, здійснювалапідривну діяльність проти України. Неодноразові спроби захопити Кримський півострів, економічні та інформаційні диверсії, створення антидержавницьких партій і рухів призвели до Революції гідності. Український народ, який ніколи не терпів насилля і диктатуру, повстав проти корумпованих чиновників і політиків – ставлеників Кремля.

Однак агентурна мережа по всій країні спробувала насильницьким шляхом повалити обрану відповідно до Конституції України владу. Завдяки підтримці підрозділів армії російської федерації заколотникам це вдалось здійснити в Автономній Республіці Крим і деякихрайонах Донецької та Луганської областей. У цих регіонах до влади прийшли лідери кримінальних терористичних угруповань. Під виглядом розбудови незалежних державних утворень на захоплених територіях було створено плацдарми для подальшого нападу на Україну.

Саме території Кримського півострова, Донбасу та Білорусі стали базами для нагромадження сил і засобів із метою атаки на мирні українські міста і села. Рекрути цих територій поповнили шеренги незаконних збройних формувань, що беруть участь у «спеціальній воєнній операції» в Україні. Наразі російська федерація перетворилась на державу, яка є спонсором і базою для терористичних угруповань, члени яких проводять акції на території Незалежної України, Республіки ГрузіяМолдови, Сирії та інших країнах. На теренах України, використовуючи артилерію, авіацію і флот, армією агресора здійснено комплекс заходів, визнаних світовим співтовариством геноцидом проти мирних громадян, воєнними злочинами проти людства.

Московські ідеологи століттями плекали політичну концепцію «Москва – Третій Рим», яка поступово переросла в ідеологію «руского міра». Захоплення територій сусідніх народів, постійні війни – невід’ємна складова зовнішньої політики московитів. Верхівка суспільства у внутрішній політиці використовувала опричників, а надалі чорносотенні угруповання та спецпризначенців для геноциду проти населення, особливо проти тих, хто спілкується іншою мовою та сповідує інші релігійні погляди. Суверенні народи: кримські татари, українці, євреї, німці, чеченці, греки, болгари зазнали голодомору, репресій, депортацій.

Для того, щоб розібратись і дати правильну оцінку сучасним подіям, потрібно розуміти їхні витоки. Сучасна держава – російська федерація, ядром якої є московія, насправді не є монолітною державою, що спаяна духовністю, сімейними соціальними та культурними цінностями та фінансово-економічною стабільністю. Правителі московії протягом століть всіма доступними засобами загарбували сусідні теріторії. Найбільший внесок у розбудову царства зробив останній представник Рюриковичів на престолі московського царства Іван Грозний, якому вдалося підкорити Псков і Новгород. Надалі мілітарна політика була спрямована на захоплення залишків імперії Чингісхана: Казанського, Астраханського, Сибірського і Кримського ханств. У наступний період історії внутрішня та зовнішня політика цієї Євразійської держави була спрямована на загарбання територій Речі Посполитої та Кавказу. Але найбільшою мрією царату були Балкани і Середземномор’я. Зазначені геополітичні плани досі є домінуючими в політиці російської федерації.

Світова спільнота розуміє та підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії. Під час зустрічей із Прем’єр-міністром Республіки Болгарія, країни, яка традиційно протягом століть була партнером росії, Кирилом Петковим і Міністром оборони Драгоміром Заковим стало зрозуміло, що вже відбувся перелом у свідомості і політиків, і громадян країн колишнього соціалістичного табору. Нині політичні діячі Республіка Болгарія, так само як і інші лідери демократичного світу, зазнають шаленого тиску від агентів російської шпигунської мережі. Болгарія прийняла рішення вислати з країни 70 працівників посольства рф у Софії. А від початку вторгнення рф на територію України держави-партнери видворили 443 співробітника російських дипломатичних установ. Розуміння справжньої імперської суті кремлівської камарильї поступово витісняє міфи про «братство слов’ян», «захист православних цінностей», якими прикрито бажання московитів поневолити та знищити цивілізаційні здобутки, надбання демократії, вільних економічних відносин.

Сергій Лавров, російський пропагандист і міністр закордонних справ росії, в інтерв’ю журналісту Бі-бі-сі Стіву Розенбергу вміло уникнув прямої відповіді на пряме запитання про долю двох українських військових британського походження, яких планують стратити на територіях, підконтрольних російським терористичним угрупованням. «Вы знаете, мы не вторгались в Украину. Мы объявили специальную военную операцию, когда у нас уже не осталось никакого способа объяснить Западу, что он занимается преступной деятельностью, втягивая Украину в НАТО», –  заявив Лавров. Так само політик не зміг пояснити причин вторгнення військового контингенту в Україну. Журналіст наголосив, що в рік, за даними терористичних угруповань, на території самопроголошених республік у результаті військових дій гинуло менше десяти цивільних, натомість нині в результаті російської військової спецоперації гинуть тисячі мирних громадян. На це міністр відповів, що спеціальна операція розпочалась внаслідок постійного утиску російськомовних громадян в Україні, що відобразилось у скасуванні закону, який надавав широкі права у використанні російської мови, а також через розширення впливу НАТО.

Слухаючи матеріали, вже вкотре пересвідчився у важливості вивчення та донесення до широкого загалу питань етнодержавознавства. Вкотре доводиться констатувати, що на цьому інформаційному фронті московська концепція міцно тримає позиції. Стів Розенберг, ніяково уникнув головного: владімір путін – закомплексований бандит із пітерської підворотні, причиною нападу назвав необхідність бити першим. «Ленинградская улица научила меня правилу: Если драка неизбежна, бить надо первым». Об’єкт нападу ним був обраний через переконаність в тому, що український народ має бути частиною «руского міра». Він вважав, що українці не зможуть чинити опір агресії. «Нравится не нравится – терпи, моя красавица».

Таке враження, що закордонні журналісти не усвідомлюють, що правителі Кремля є бандитським угрупованням, яке корупційним шляхом проникло і захопило владу в країні та створивши ілюзію функціонування державних інститутів, суто рекетирськими методами підім’яло під себе фінансово-економічну систему країни. Кремлівську хунта послідовно нищить справжню культуру народів російської федерації, свого часу підкорених правителями Московії (мається на увазі культура етносів чуді, іжори, весі, печори, перм’яків, мещери). А також проводить асиміляцію народів Поволжя, Кавказу і Сибіру. Нині російське угруповання, що налічує «вагнерівців», «кадирівців», «бурятів», так званих «вірних козаків» та інших воєнізованих груп, незаконно перетнули кордони України з метою знищення української культури. Кожен, хто віддає і виконує злочинні накази, є злочинцем, який буде покараний  відповідно до міжнародних правових актів. Однак варто пам’ятати, що носієм культури, мови і освіти – цивілізації, є людина. Тому терористи з таким запалом нищать храми, палаци культури, школи, бібліотеки, дитячі садочки, університети. А передусім винищують людей – носіїв культури і цивілізаційних надбань людства, незалежно від їх етнічної приналежності, звісно насамперед російськомовних, через небезпеку, яку вони становлять для покірних кремлівській владі громадян росії. Наголошу, російські найманці нищать передусім непокірних мешканців Донбасу: маріупольців, сіверсько-донеччан, донбасців, луганчан, які переселились у 2014 році до Ірпеня, Гостомеля і Бучі та інших міст і містечок вільної країни.

Щоб зупинити брехню, що постійно лунає з пропагандистських рупорів держави-агресора, та висвітлити правдиві сторінки історії української держави, потрібна спільна праця політиків і вчених. Має проводитись роз’яснювальна робота з громадянами не лише за допомогою мас-медіа. Потрібно відродити діяльність товариства «Знання», збільшити державну підтримку книговидання тощо. Звісно, шкільний вчитель і вихователька в дитячому садочку повинні отримувати заробітну плату і мати соціальні гарантії такі самі, як у державних службовців. Як юрист наголошу на тому, що всі питання щодо виплати заробітної плати будь-яким категоріям громадян, мають бути закріплені у Кодексі законів про працю України, а всі соціальні гарантії будь-яким категоріям громадян мають бути викладені у Соціальному кодексі України. При цьому всілякі підзаконні акти: інструкції, постанови, накази тощо повинні мають бути скасовані. Рівність перед законом, відповідальність держави перед суспільством – основа цивілізаційного розвитку, бо Україна – частина європейської цивілізації.

Як тут не згадати слова видатної киянки, премєр-міністра Ізраїлю Голди Меїр: «Якщо ви хочете побудувати ту країну, куди повертатимуться її сини та дочки, якщо ви хочете побудувати країну, звідки їхати будуть лише в сезон відпусток, якщо ви хочете побудувати країну, яка не матиме почуття страху за майбутнє, то зробіть лише два кроки: по-перше, прирівняйте корупцію до зради Вітчизни, а корупціонерів до зрадників, аж до сьомого коліна; по-друге, зробіть три професії найоплачуванішими та шанованішими. Це — військові, вчителі та лікарі. І найголовніше — працюйте, працюйте і працюйте, бо ніхто, крім вас, не захистить вас, ніхто не нагодує вас, крім вас самих, і ваша країна потрібна тільки вам і більше нікому. Коли це стане не просто словами і простим гаслом, а стане образом вашого життя, значить, ви досягли свого…»

Сьогодні є нагальна потреба інакше поглянути на історію становлення державності та формування етносів на теренах Центральної Європи. При цьому ставимо акцент саме Центральної. Наголосимо, історію слов’янських народів потрібно вивчати тільки в контексті історії всього європейського континенту. При цьому поділ слов’ян на західну, південну і східну групи є умовним і великою мірою необґрунтованим.

Європа – частина світу, розташована в Північній півкулі. Вона омивається Північним Льодовитим океаном на півночі, Атлантичним океаном на заході та Середземним морем на півдні. На сході та південному сході відокремлена від Азії Уральськими та Кавказькими горами, річкою Урал, Каспійським та Чорним морями. Площа Європи становить 2% площі Землі або майже 7% суходолу. Європа – третя за кількістю населення частина світу після Азії та Африки, в якій мешкає більш як 700 мільйонів  осіб, це 11% населення Землі. А за територіальною приналежністю та етнодержавними ознаками Європа поділяється на п’ять частин: західну, північну, центральну, південну і східну. Західні кордони Німеччини, Австрії та Італії відділяють Західну Європу від Центральної. В Північній Європі розташовані скандинавські країни, Данія і країни Прибалтики. Кордони України і Білорусі розділяють Центральну Європу, де сконцентровані головним чином держави слов’ян від Східної Європи. Південна Європа представлена Грецією, Кіпром та європейською частиною Туреччини. У Східній Європі розташована європейська частина Російської Федерації і Казахстану. Серед європейських країн Україна є найбільшою за площею, не враховуючи європейські частини Російської Федерації і Казахстану, які є європейсько-азійськими країнами, а Ватикан — найменшою.

За жорстокістю й аморальністю терористичне угруповання, що вважає себе армією російської федерації, на сьогодні не має аналогів. Подібні звірства нелюдів вчинялись лише в доісторичні часи та добу Середньовіччя, а ще фашистами в період Нового часу. Ці жахіття відбуваються тоді, коли генії людства вже здійснили неймовірні відкриття в науці, а сучасний етап розвитку цивілізації характеризується зростанням цінності індивідуальності кожної особистості, пріоритетом прав і свобод людини над державними та суспільними інтересами. Головною парадигмою розвитку стає талант як рушійна сила цивілізації, як ідеальний прояв духовної суті людини.

У неймовірно складних умовах український народ за підтримки урядів демократичних країн бореться за власну незалежність, власну державність, свободу і демократичні принципи на своїй землі та за свою землю. Уже вкотре Україна стала щитом для європейської цивілізації проти варварства орків. Україна нікому не погрожувала і ні на кого не нападала. Український народ – миролюбний народ. Жоден загарбник не залишиться непопокараним. Українцям є що і кого захищати. Слава Українським воїнам!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]