Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2019 15:26

Комунікуй або помри

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Як сформувати довіру до себе.

Я обіймаю посаду Державної уповноваженої Антимонопольного комітету України вже майже чотири роки. Ця посада дала мені розуміння того, наскільки важлива комунікація та те, що саме відкритість та готовність пояснити будь-яке прийняте рішення формує довіру до мене, як до чиновника.

Готовність пояснити будь-яке прийняте рішення та довіра - це завжди взаємопов’язані речі. Якщо ти, як посадова особа, можеш публічно пояснювати власну позицію – це сильна позиція людини, яка має власну думку та готова її відстоювати.

Прийняття рішення – це відповідальність. Але зараз до переліку того, що треба зробити перед прийняття рішення, додається ще одне навантаження – готовність публічного пояснення. Воно необхідне і є вже таким, без якого не вижити будь-якій посадовій особі або органу взагалі.

Ми живемо у світі стрімких комунікацій, у світі фейкових новин та маніпуляцій, тому вчасна та зрозуміла комунікація від особи, яка приймає рішення, вже не опція, яку можна вибирати за бажанням, це обов’язок.

На початку роботи на своїй посаді, а це було ще до запровадження ProZorro, я вперше на своїй сторінці у фейсбуці опублікувала позицію Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель стосовно прийнятого рішення. До цього посту ніхто ніколи публічно не коментував прийняті рішення та не пояснював підходи Колегії АМКУ. На сьогоднішній день для всіх учасників публічних закупівель вже є звичним, що двоє членів Колегії АМКУ по оскарженню (я і моя колега) приймають участь у форумах, пишуть статті, публічно виступають щодо підходів та практики Колегії, типових помилок учасників закупівель та Замовників. Більш того, для мене комунікація не обмежена моєю роботою в Колегії АМКУ по оскарженню, вона стосується всього, чим я займаюсь як державна уповноважена АМКУ, яка відповідає за фармацевтичні ринки.

Якою ж має бути комунікація чиновника?

1. Вчасною

Всі резонансні та важливі рішення мають бути висвітлені одразу після їх винесення. Це означає, що завтра вже пізно. Це означає, що швидкість розповсюдження неофіційної позиції, погляду експертів, лідерів думок та тролів має бути меншою, аніж швидкість викладення позиції посадової особи чи державного органу.

2. Зрозумілою

Все, що приймає чиновник чи державний орган, має бути викладено в такий спосіб, який зрозумілий не тільки профільним спеціалістам, а широкому загалу. Є дуже простий тест: якщо ви зможете це пояснити 11-12 річній дитині – ви зможете це пояснити всім. Якщо у ви займаєте посаду, спробуйте поговорити з дитиною такого віку. Якщо у вас вийшло – скоріш за все, вас зрозуміють. Якщо ні – шукайте інші слова.

3. Структурованою

Незважаючи на те, що мова викладення має бути зрозумілою, як я зазначала вище, комунікація має бути структурованою та викладеною послідовно та виважено, від підстав до суті прийнятого рішення. 

На сьогоднішній день той, хто не комунікує, помирає. Смерть – це умовний вислів, який свідчить про те, що вашої позиції немає в інформаційному просторі, а, отже, ваші рішення викликають питання. Ваше мовчання завжди буде сприйматись не як зайнятість, а як закритість. Закритість – як боягузтво, а останнє – як те, що ви приймаєте рішення, які з різних причин не готові пояснювати публічно, а отже, вони - зрада.

Державний орган або посадова особа, які мовчать, зазвичай не викликають довіри. Все, що покрито мовчанням, викликає негатив і підстави вважати, що мовчуну є що приховувати.

Довіра формується відкритістю і готовністю до комунікацій.

Чиновники, яких ви знаєте, готові до комунікацій?

Запитайте.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]