Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2017 12:28

Банківська гарантія в публічних закупівлях – як бути

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Відповідно до положень Закону України «Про публічні закупівлі» забезпеченням тендерної пропозиції, а саме: наданням забезпечення виконання зобов’язань перед Замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, є гарантія.

Відповідно до положень Закону України «Про публічні закупівлі» забезпеченням тендерної пропозиції, а саме: наданням забезпечення виконання зобов’язань перед Замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, є гарантія.

Останнім часом, ми стикаємось із тим, що велика кількість банківських гарантій не відповідають умовам тендерної документації та слугують підставою для відхилення пропозиції учасника, а іноді і призводять до відміни торгів.

Отже, ця тема є дуже важливою і я вважаю за потрібне пояснити.

У відповідності до ст. 24 Закону України «Про публічні закупівлі» у разі якщо надання забезпечення тендерної пропозиції вимагається замовником, в тендерній документації повинні бути зазначені умови його надання, зокрема вид, розмір, строк дії та застереження щодо випадків, коли забезпечення тендерної пропозиції не повертається учаснику.

Розмір забезпечення тендерної пропозиції у грошовому виразі не може перевищувати 0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі у разі проведення торгів на закупівлю робіт та 3 відсотки - у разі проведення торгів на закупівлю товарів чи послуг на умовах, визначених тендерною документацією.

Отже, Замовник самостійно в тендерній документації визначає конкретний розмір забезпечення тендерної пропозиції.

Збільшились випадки надання учасниками торгів у складі тендерних пропозицій банківських гарантій, відповідно до яких, у разі настання гарантійного випадку, банк гарантує сплатити Замовнику будь-яку суму, у розмірі, що не перевищує розмір забезпечення тендерної пропозиції, а не конкретно визначену суму, встановлену замовником.

Наведу приклад.

Тендерною документацією передбачено, що розмір забезпечення тендерної пропозиції становить 100 мільйонів гривень. Учасник надає в складі своєї пропозиції банківську гарантію, в якій зазначено, що у разі настання гарантійного випадку, банк гарантує сплатити Замовнику будь-яку суму у розмірі, що не перевищує суму 100 мільйонів гривень.

В даному випадку, банківська гарантія не відповідає умовам тендерної документації, оскільки передбачає можливість сплати банком будь-якою суми до 100 мільйонів, що може бути навіть 1 гривнею.

Що робити?

1)       Замовникам - в тендерній документації потрібно встановлювати саме те, що ви очікує отримати і розглядати та оцінювати пропозиції учасників виходячи з того, що ви вимагали своєю тендерною документацією та що надано учасником.

Пропозиція учасника має відповідати всім умовам тендерної документації.

2)       Учасникам  - у  випадку, якщо умовами тендерної документації було встановлено чіткий розмір забезпечення тендерної пропозиції, то у випадку надання вами в складі пропозиції банківської гарантії з формулюваннями «будь-якої суми до…» або «суми, що не перевищує…» вашу пропозицію, скоріше за все, відхилятимуть. Чому скоріше за все? У випадку, якщо скарг до Колегії АМКУ не буде – це повністю ризик та відповідальність Замовника. У випадку, якщо надійдуть скарги з цього приводу, Колегія прийме рішення про невідповідність такої банківської гарантії вимогам тендерній документації. Тож, пильнуйте ваші банківські гарантії.

Резюмуючи: як цього уникнути?

Замовникам - пильнувати умови тендерної документації та пам’ятати, що тендерна пропозиція має відповідати вимогам тендерної документації, а отже, те, що ви передбачаєте, те ви і отримаєте.

Учасникам - пильнувати тексти банківських гарантій, які ви отримуєте та подаєте у складі тендерної пропозиції.

 

І наостанок, я дуже сподіваюсь, що спільними зусиллями нам вдасться внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо встановлення норми, яка передбачить можливість усунення порушень протягом 24 годин, до яких віднести якраз банківську гарантію.

Вдалих вам закупівель.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]