Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2021 10:55

Через правку Арахамії бюджет неодотримає 3 млрд гривень

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

Комітет з питань фінансів податкової та митної політики вніс поправки у законопроєкт №4278, яким знижують на 30% акциз на сигарети для iqos і glo з 1 квітня 2021 року.

В четвер, 25 лютого Комітет з питань фінансів податкової та митної політики з подачі голови фракції Слуга Народу Давида Арахамії вніс поправки у законопроєкт №4278 які знижують на 30% акциз на сигарети для iqos і glo з 1 квітня 2021 року. Дев’ятнадцять членів Комітету своїм рішенням підтримала пропозиції Арахамії.

Це означає, що акциз на сигарети для Iqos та glo, які сплачується з січня 2021 року у повному обсязі хочуть зменшити на 30%. Відтак, відповідно до розрахунків Київської школи економіки враховуючи кількість проданих сигарет бюджет протягом року недотримає близько 3 млрд гривень.

Враховуючи, що кожна 7 гривня українського бюджету йде на погашення зовнішніх запозичень податковий комітет своїм рішенням намагається ще збільшити діру в бюджеті. 

Нагадаю, Давид Арахамія, вже не вперше “лобіює інтереси” тютюнових компаній. 16 грудня вже відстоювали позицію зниження акцизу на сигарили та ТВЕНи (стіки для пристроїв IQOS та glo). Це стало відомо з переписки в партійному чаті “Слуги Народу”, де голова фракції Давид Арахамія разом з депутатами Мар’яном Заблоцьким та Євгеном Петруняком відстоювали позицію, вигідну тютюновим компаніям. Тоді Парламент відхилив пропозиції створення податкової преференції для тютюнової корпорації.

Зверніть увагу, що правку на зменшення акцизу на сигарети внесли через проєкт №4278  “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)”. Тобто преференції для тютюнового виробу вносяться через законопроєкт стосовно міжнародних експрес-відправлень. 

Кому це вигідно? 

Сигарети Iqos та glo представництва тютюнових корпорацій: Philip Morris International та British American Tobacco. Саме вони зацікавлені у зменшенні акцизу, який сплачується у держбюджет та збільшення свої прибутків.

Зменшення акцизів тютюнова індустрія пролобіювала через звичний податковий Комітет. Адже, призові місця антипремії “Золота коса 2020” (нагорода, яку отримують політики, що відстоюють інтереси тютюнових корпорацій та блокують ініціативи захисту громадського здоров’я) отримали троє членів податкового комітету ВРУ: Мар’ян Заблоцький (СН) та Євген Петруняк (СН) та Олексій Ковальов (СН). Серед депутатів, які відстоювали інтереси тютюнової індустрії також є інші члени цього комітету: Холодов Андрій (СН), Дубінський Олександр (СН), Козак Тарас (ОПЗЖ) та Южаніна Ніна (ЄС). Тому не дивно, що в законопроєкті щодо “міжнародних поштових та експрес-відправлень” підтримується норма, яка стосується тютюнових виробів.

Давід Арахамія публічно заявив, що зниження акцизу на ТВЕН він ініціював за зверненням тютюнової корпорації Philip Morris International. Цей факт підтверджує втручання та тиск тютюнової індустрії на формування політики захисту людей від куріння (цінових заходів), що є грубим порушенням статті 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка ратифікована Україною у 2006 році.  

Чому це погано для громадського здоров’я? 

За даними опитування КМІС, з 2019 до 2020 року куріння ТВЕН (сигарети для IQOS, glo) серед молоді 18-30 років зросло у 4 рази. Вперше за 10 років в Україні відновилася динаміка зростання поширеності куріння серед молодих жінок та чоловіків. Зниження акцизу на ТВЕН на 30% зробить ще більше молодих українців курцями. Вже зараз кожна п’ята українська дитина у віці 13-15 років вживає тютюнові вироби або електронні пристрої для куріння. Від хвороб внаслідок вживання тютюнових виробів в Україні щороку помирає 85 тисяч українців. Це 233 людини щодня. 

Тютюнові вироби для нагрівання легально продаються дітям та неповнолітнім. Зниження акцизу на ТВЕН сприятиме ціновій доступності тютюнових виробів для дітей та зростанню поширеності куріння. Якщо парламент підтримає цю правку у другому читанні, тому відповідальність на зростанню поширеності куріння буде лежати виключно на відповідальності фракції Слуга Народу.  

За правку проголосували члени Комітету з питань фінансів податкової та митної політики:

Д. Володіна - фракція Слуга народу

О. Воронько- фракція Слуга народу

О. Герега - група Партія “За майбутнє”

Д. Гетманцев - фракція Слуга народу

Р. Горват - група Довіра

Ю. Діденко - фракція Слуга народу

М. Заблоцький - фракція Слуга народу

А. Іванчук - група Довіра

В. Кінзбурська - фракція Слуга народу

А. Колісник - фракція Слуга народу

О. Кулініч - група Довіра

О. Леонов - фракція Слуга народу

О. Марусяк - фракція Слуга народу

А. Мотовиловець - фракція Слуга народу

Є. Петруняк - фракція Слуга народу

Е. Рєпіна - фракція Слуга народу

О. Сова - фракція Слуга народу

О. Устенко - фракція Слуга народу

А. Холодов - фракція Слуга народу

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]