Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2021 12:05

"Хто ризикує, той п'є шампанське", або як заробити на стартапі

СЕО та співзасновник стартапу Raccoon

Гроші мають працювати і приносити дохід. Логічно! Тому питання, куди вкласти свої заощадження, цікавить все більше людей.

Якщо ще кілька років тому, в основному, перевага надавалася банківським депозитам, іноземній валюті або зберіганню грошей під матрацом, то сьогодні потенційні інвестори все більше звертають увагу на альтернативні способи вкладень. 

Завдяки фінансовій грамотності ті, хто мають заощадження, відкривають для себе більш ефективні інструменти: акції, облігації, криптовалюта, стартапи. Такі інвестиції дозволяють отримати більш високий рівень доходу. Однак у кожного – свої переваги і недоліки. Про все – по порядку. Головне в цій темі – дотримуватися кількох важливих правил. 

По-перше, інвестуйте в ті інструменти, в яких ви розбираєтесь. Тобто, перед тим, як вкласти гроші у той чи інший інструмент, його варто добре вивчити. По-друге, завжди пам'ятайте, що будь-яка інвестиція – це ризик. Відповідно, перед тим, як інвестувати, треба розуміти, що чим вищі ризики, тим вища потенційна дохідність вкладень. Тому тут має працювати «золоте правило» - диверсифікуйте, «розкладайте яйца в різні корзини». І що не менш важливо - не інвестуйте останнє. 

Найкраще інвестувати вільні гроші – накопичення, заощадження. 

Від найменш до найбільш ризикових та прибуткових. 

В цілому, самі інвестиційні інструменти я би розділила на 3 групи, які відповідають мотивації інвесторів. 

Перший варіант підійде для тих, хто хоче зберегти капітал, але тут не варто розраховувати на високу прибутковість: 

- золото;

- держоблігації;

- депозити. 

Люди продовжують вкладати гроші у банк, бо це зрозуміло та доступно практично кожному. Проте банківські відсотки за депозитами сьогодні досить низькі і зазвичай вони важко покривають інфляцію. При цьому ви не можете достроково зняти гроші без втрати відсотків. 

Друга група інструментів дозволяє "примножити": 

- акції;

- корпоративні облігації. 

Ці вкладення відносяться до цінних паперів – це популярний на сьогодні вид інвестування. Якщо ви вибрали саме цей варіант вкладення грошей, то тут важливо вибрати надійного брокера.

До мінусів такого типу інвестування належить ризикованість капіталовкладень, до плюсів – потенційно вища прибутковість. 

Третя група – для найсміливіших, для тих, «хто не боїться ризикувати і пити шампанське». Цей вид інвестування для тих, хто має на меті «розбагатіти». Адже ризики високі, але тут можна примножити свої вкладення у сотні разів: 

- стартапи;

- криптовалюта;

- спекулятивні операції. 

В останні роки в Україні активно розвивається ІТ-індустрія, з'являються нові венчурні фонди, ІТ-стартапи. Знаю про це не зі слухів, оскільки розвиваю свій проект в цій сфері. Тому постійно зіштовхуюся з темою вкладень: ми залучаємо різні інвестиції і частки наших інвесторів успішно зростають. Також консультую інші проекти щодо залучення коштів, оскільки ми працювали як з професійними ангелами (приватні інвестори, які вкладають гроші та досвід у розвиток стартапів на ранніх стадіях), так і з непрофесійними інвесторами, венчурними фондами та грантовими європейськими програмами. 

Як примножити вкладення у десятки-сотні разів 

Сьогодні практично будь-хто може стати інвестором та примножити свої вкладення. Адже останніми роками активно розвивається та набирає обертів так званий «бізнес у складчину» або «краудінвестінг». 

Його суть – у колективному фінансуванні проекту за допомогою інвестиційних платформ. В результаті учасники такого вкладення не тільки підтримують проект, вони отримують свою частку в компанії або можуть розраховувати на прибуток. 

Рівень ризику такої інвестиції високий, але й прибутковість також. Адже потенційна вигода від краудінвестінгу, наприклад, буде набагато вищою за банківські вкладення. 

Наприклад, скільки можна заробити на стартапі, якщо ми говоримо про інвестиції у 50 тисяч доларів? 

До прикладу, якби ви вклали в airbnb, скажімо, у 2008 році, коли проводився seed round (високоризикові інвестиції в новий бізнес або компанію на ранньому етапі розвитку), то через 10 років заробили би близько 2 мільйони доларів. Це не жарти, це – доступна, відкрита інформація. Та ж сама історія з Facebook: вклавши 50 тисяч доларів на перших етапах вже через кілька років можна було заробити у сто разів більше - близько 5 мільйонів доларів. Але багато хто з інвесторів, хто зберіг свої акції, на сьогоднішній день примножив свої вкладення більш ніж у 83 тисячі разів. Вражає, правда? 

Отже, вкладення у стартап – це дуже вигідна інвестиція. Але при цьому завжди варто усвідомлювати всі ризики та розуміти, що ідеального інструменту для інвестицій поки що не вигадали. Тому вибирайте ті варіанти та напрямки, в яких ви розбираєтесь.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]