Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2016 14:38

Он-лайн будинок юстиції - нові стандарти роботи сучасної влади

Екскерівник Головного територіального управління юстиції у м.Києві

Он-лайн будинок юстиції - це сервіс європейського рівня, завдяки якому можна здійснити реєстрацію актів цивільного стану, зареєструвати громадську організацію, друковане видання онлайн та скористатись безкоштовним пошуком відомостей у Єдиному державному ре

Реєстрація громадських організацій та реєстрація ЗМІ он-лайн – це крок назустріч громадянському суспільству

  Я сам виходець із громадянського сектору , який, скориставшись системою “Соціального ліфту", увійшов до органів влади. Одна з моїх новацій –   Он-лайн будинок юстиції , завдяки якому можна не тільки здійснити   реєстрацію актів цивільного стану, а й зареєструвати   громадську організацію, друковане видання та скористатись безкоштовним пошуком відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Усі послуги можна отримати на сайті  https://online.minjust.gov.ua/

Сама ініціатива працює поки що лише в столиці, та незабаром до цього може готуватися й уся Україна.

Послугами Он-лайн будинку юстиції кияни вже зараз активно користуються. Дуже популярними є послуги в сфері державної реєстрації актів цивільного стану, тому що всі громадяни стикаються з тим, що потрібно отримати повторно: свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, про розірвання шлюбу – і ми якраз допомагаємо їм отримати ці документи. Адже хтось, можливо, їх загубив, в когось їх викрали, а ми допомагаємо їх легко відновити. Процедура відбувається таким чином, що громадяни отримують ці послуги в три кліки мишкою. Перший клік мишкою – вони заходять на сайт і обирають потрібну послугу; другий - після заповнення буквально кількох полів – відправляють заявку; і третій – обирають зручний для себе РАЦС, де забирають готові документи – у нашому випадку це свідоцтва та витяги.

Ми зробили такі умови, при яких люди можуть з будь-якого комп’ютера – вдома, на роботі, навіть перебуваючи за кордоном, подати он-лайн заявку. Для цього потрібно заповнити декілька полів, які вже є фактично і даними для реєстрації в особистому кабінеті. Потім через особистий кабінет відбувається контакт з нашим співробітником: зокрема, він може сказати про те, що потрібне уточнення по деяким документам, про те, що потрібно зробити запит в інший регіон і, наприклад, на один день пізніше оформити документи. Але, зазвичай, протягом одного-двох днів документи вже видаються громадянину після того, як він подав заявку.

Щодо реєстрації громадських організацій, то тут система так само є простішою, тому що зараз не треба фізично приходити до нашого співробітника і приносити документи громадської організації, потім кілька разів приходити і вичитувати коми, крапки. Зараз ми пропонуємо громадським активістам, громадянам завантажити в он-лайн режимі документи по своїй організації і за допомогою електронної пошти відпрацювати з нашим  спеціалістом всі необхідні поправки. Лише коли документи вже повністю готові, вичитані обома сторонами, людина приходить у визначений час і забирає готові документи, при цьому пред’являючи оригінали. Фактично до того моменту, поки людина приходить до нас з оригіналами документів, ми їй довіряємо. Ми працюємо зі скан-копіями і таким чином показуємо свою відкритість до громадян, тому що ми дійсно довіряємо заявнику і працюємо з ним в он-лайн режимі. За такою ж процедурою відбувається реєстрація ЗМІ он-лайн. Документи, які необхідно подати для реєстрації  вказано на сайті Он-лайн будинку https://online.minjust.gov.ua/ . Подача документів через Он-лайн будинок дасть можливість спростити життя пересічного українця. Крім того, дані послуги забезпечать прискорення реєстрації друкованих засобів масової інформації з місцевою сферою розповсюдження, що надасть змогу громадянам не витрачати час на відвідування державних установ.

Так само важливим компонентом є соціальний ліфт. Зараз, коли оголошуються конкурси в Управлінні юстиції, ми їх розміщуємо на сайті Он-лайн будинку юстиції, пропонуємо людям в простій формі подати своє резюме і запрошуємо їх на співбесіду. Найголовніше, що громадяни можуть побачити у відкритому доступі співбесіду з таким кандидатом, побачити його результати, і так складається об’єктивна думка про те, чи варто таку людину брати на роботу, чи ні. У такий спосіб ми самі запровадили елемент громадського контролю за тим, хто претендує на посади, наскільки вони є компетентними і відповідають тому рівню, який заявлено для цієї посади. Таким чином, соціальний ліфт у нас є в дії.

Он-лайн будинок юстиції – це повністю соціальний проект, який є максимально дружнім до користувача. Не бійстесь користуватись онлайн сервісами! Це швидко та зручно! Ми готові до співпраці та розглянемо ваші пропоцизиції щодо покращення  роботи нашого сервісу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]