Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2023 19:55

Простіше, швидше, краще…

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Польські фінтехи створюють унікальні переваги. Польсько-українській співпраці у цій сфері пророкують велике майбутнє.

Однією з цікавих тенденцій у польському фінансовому секторі, що динамічно розвивається, є фінтех (фінансові технології), тобто інноваційні фінансові послуги, що використовуються в Інтернеті.

Їх творцями є як стартапи, так і банки або інші великі гравці фінансового ринку.

Одним з найбільш відомих і революційних фінтехів у польському банківському секторі є Blik - платіжний метод, завдяки якому можна легко і швидко платити як в магазинах, так і в Інтернеті, а також знімати готівку в банкоматах. Blik також можна використовувати для миттєвого розрахунку з друзями, використовуючи їхній номер телефону. Платежі за допомогою Blik не вимагають наявності платіжної картки або електронного гаманця.

Система Blik була впроваджена в Польщі у 2015 році і наразі налічує близько 13 мільйонів користувачів. Згідно з наявними аналітичними даними, у 2022 році за допомогою Blik було здійснено 1,2 мільярда операцій на загальну суму 164 мільярди злотих.

На даний момент Blik працює тільки в Польщі, але вже планується розширення та впровадження системи на інших європейських ринках.

Майбутнє, безсумнівно, належить фінтехам, а їх розвиток зумовлений зростаючим попитом на нові технології, які полегшують використання продуктів фінансового ринку. Простіше, швидше, краще - ось основні ідеї, що лежать в основі фінтех-рішень. Додатковими факторами, що сприяють зростанню таких рішень, є стійка зміна поведінки клієнтів у банківському секторі, спричинена пандемією (люди надають перевагу онлайн-сервісам, а не особистому обслуговуванню у відділенні), а також відносно легкий доступ до кваліфікованих ресурсів, які створюють інноваційні рішення.

Статистика підтверджує тенденції: за останні чотири роки кількість нових фінтех-компаній у Польщі подвоїлася. Доходи також зростають, а світові фінтех-компанії почали визнавати потенціал Польщі та інвестувати, створюючи центри досліджень і розробок.

І хоча витрати на дослідження і розробки в Польщі все ще низькі і становлять лише близько 1% ВВП, винятком є польський фінансовий сектор, який лідирує в інноваціях порівняно з іншими секторами нашої економіки.

Україна також бачить потенціал фінтеху і розвивається в цьому напрямку, що стало можливим завдяки дуже сильній ІТ-індустрії.

Чи можуть Польща та Україна об'єднати свій потенціал і розробити спільні фінтех-рішення? Але чи не є пошук платформи для спільного розвитку в більш широкому масштабі занадто складним завданням на даний момент?

Першою ластівкою, що підтверджує можливість співпраці у вищезгаданій сфері, є проект Finmap, створений українцями та розвинутий у Польщі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]