Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2023 11:13

Довгий тернистий шлях до ЄС

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Процес інтеграції України з Європейським Союзом та вступу до європейського бізнес-співтовариства на рівних умовах є довготривалим і повним викликів як для України, так і для інвесторів.

Існує багато проблем, що призводять до цієї ситуації, і серед них ключовими є політичні та соціальні чинники.

Україна є державою, яка належала до комуністичного блоку, і після розпаду Радянського Союзу та отримання незалежності у 1991 році пережила значні політичні та соціальні зміни. Однак ці перетворення вимагали і продовжують вимагати від українців значно більше часу та зусиль, ніж в багатьох інших країнах-членів ЄС. Для впровадження реформ, які відповідають стандартам ЄС, Україні потрібно було почати з ментального перезавантаження, і цей тренд став помітним після 2014 року. Ця зміна дала поштовх до впровадження суттєвих системних змін. Наразі впроваджувані реформи є комплексними і стосуються таких питань, як законодавство, боротьба з корупцією, свобода ЗМІ, незалежність і адекватність судової системи. Такі перетворення є складними та тривалими, а також вимагають міжурядової співпраці, що істотно впливає на темпи інтеграції.

Варто підкреслити, що європейські компанії звертають увагу на наведені аспекти, оскільки вони бажають здійснювати діяльність в стабільному та відповідному правовим принципам бізнес-середовищі. Однак не менш важливими з точки зору інтеграції з ЄС є економічні виклики.

Україна має потенціал стати однією з найбільших економік Східної Європи, але все ще зіштовхується з багатьма проблемами, такими як згадана раніше корупція, бюрократія та недостатній захист інтелектуальної власності. Ці проблеми ускладнюють бізнес та іноземні інвестиції. Європейські підприємства, звиклі до стандартів ЄС, перед входом на новий ринок аналізують бізнес-середовище та встановлюють критерії, які повинні бути виконані перед стартом діяльності у конкретній країні. Якщо умови не виконуються, компанії часто відмовляються від інвестицій або відкладають їх на майбутнє.

Ще одним ключовим аспектом є безпека і стабільність. Геополітичні кризи, такі як анексія Криму Росією та конфлікт з сепаратистами на сході України, а зараз війна, суттєво впливають на темп і хід процесу інтеграції з ЄС. Безпека і стабільність є ключовими для іноземних інвестицій та функціонування бізнесу. Тому багато компаній просто стурбовані ризиками, пов'язаними з інвестуванням у країну, яка бореться за існування.

Виконання багатьох критеріїв та дотримання європейських норм і стандартів — непростий челендж. Для України та інших країн, які мають амбіції стати членами Європейської Унії, процес інтеграції завжди є великим іспитом, а виконання всіх вимог не є легким завданням і зазвичай займає кілька років. Тим не менш, Україна послідовно йде шляхом членства в ЄС, що у майбутньому, після отримання статусу члена, відкриє зовсім нові перспективи для інвесторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]