Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2015 11:16

РПР. Ціль обстріляна. Що далі?

Політтехнолог, громадський діяч, експерт у сфері інформаційної безпеки

Щодо результатів обговорення законопроекту № 1888 від 29.01.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіо

«Это жжжжж - не спроста. Само по себе дерево жужжать не может…» (Винни-Пух)

Щодо результатів обговорення з аконопроекту № 1888 від 29.01.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України».

Експерти Реанімаційного пакету реформ (РПР) продовжують ретельно опрацьовувати законопроект №1888. І чим далі, тим більше переконуються, що недаремно звернули на нього увагу. Так, 23 березня експерти РПР взяли участь у робочій нараді, яку проводив Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку на чолі з народним депутатом України Данченком Олександром Івановичем. Щоправда, запрошувались експерти від РПР на круглий стіл, втім, як виявилося, потрапили на робочу нараду – адже більшу частину відведеного часу слово тримав особисто Голова Комітету.

Розпочати хочеться з приємних вражень. Олександр Іванович сповнений рішучості, ставить дуже жорсткі терміни, які повинні змусити всіх діяти швидко і так само рішуче. Він не розуміє, чому законопроект викликав такий резонанс і несприйняття учасників ринку та експертного середовища, адже він має на меті виключно благородні цілі. Це і боротьба з корупцією та нелегальним ввезенням телекомунікаційного обладнання, і спрощення процедур отримання частотних присвоєнь, і наповнення бюджету країни, адже галузь не повинна стояти осторонь цього процесу, коли Уряд посягнув навіть на пенсії громадян України.

Тепер про те, що незрозуміло.

Не зрозуміло, чому такі благородні цілі вкриті настільки густим туманом, що їх не видно упритул? Адже будь-які ініціативи влади лише тоді мають перспективи, коли стають зрозумілими громадськості. Громадянське суспільство повинно розуміти, заради чого вносяться зміни, а тим паче обмеження!

Наразі, залишається незрозумілими ще декілька питань:

  1. Як впливатиме законопроект на реалізацію ініціатив уряду з дерегуляції господарської діяльності?
  2. Для чого потрібні обмеження прав користувачів радіочастотного ресурсу, операторів та споживачів телекомунікаційних послуг?
  3. Чи удосконалює законопроект систему державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України?
  4. Які додаткові фінансові навантаження на бізнес спричинить закон у разі його ухвалення?
  5. Які додаткові можливості для корупції криються у законопроекті?

Саме такі запитання ставить Реанімаційний пакет реформ.

Варто зазначити, що 85 % учасників наради висловилися дуже критично щодо законопроекту і пропонували доопрацювати від 70 % до 90% його положень. Тому, після перших критичних висловлювань Голова Комітету О. Данченко авторитетно заявив, що у будь-якому разі не збирається знімати законопроект з розгляду. А якщо учасники наради (чи круглого столу) сподіваються на це, можна відразу розходитися. Взагалі, ультимативні тональності цієї наради вражали всіх експертів.

Наступного дня після наради з боку Комітету була здійснена спроба дискредитувати РПР, що можна розцінювати як спробу усунути експертів РПР від контролю за проходженням цього законопроекту. Цей факт може свідчити лише про те, що РПР натрапив на «каких-то неправильных пчел, которые несут, наверное, неправильный мед».

Але це все емоції. Що лишається, як кажуть, в сухому залишку?

В учасників наради та інших зацікавлених (або незацікавлених) сторін часу та можливостей на внесення косметичних правок до законопроекту 1888 обмаль. У кращому випадку – 2 тижні. При цьому термін внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради не визначено. Для доопрацювання законопроекту створено 2 робочі групи, і перший звіт про свою роботу вони повинні були надати 27 березня. Склад цих робочих груп не оприлюднено. Станом на 30 березня жодних матеріалів про результати роботи робочих груп не оприлюднені.

Що робити?

Наразі ми чекатимемо матеріали, які підготували робочі групи, створені при Комітеті. У будь-якому разі РПР підтверджує актуальність свого Звернення «Щодо проекту Закону України №1888», яке було розповсюджено серед народних депутатів України.

Щодо проекту Закону України №1888

Експертами Реанімаційного пакету реформ (РПР), ретельно опрацьовано  законопроект № 1888 від 29.01.2015р. («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України»).

Значна частина законопроекту викликає несприйняття з боку суб'єктів господарювання — користувачів радіочастотного ресурсу, його норми вбачаються недосконалими з точки зору точності формулювання, відповідності термінологічним стандартам.

Окремі положення припускають занадто широке або неконкретне тлумачення, що дозволяє суб'єктивно трактувати предмет регулювання, розширюючи його по мірі бажання уповноважених осіб та, як наслідок, створює сприятливі умови для розвитку корупції.

Зокрема, законопроектом ускладнюється ввезення в Україну радіоелектронних засобів. НКРЗІ наділяється правом встановлювати окремий порядок обслуговування кінцевого обладнання (зараз таким правом наділено Кабінет міністрів) та додатковими повноваженнями з встановлення порядку здійснення вимірювань показників якості телекомунікаційних послуг, що суперечить Закону України “Про телекомунікації” та втіленню принципу “технологічної нейтральності”.

Крім того, вводиться норма забезпечення ефективності користування радіочастотним ресурсом та пов’язана з нею ст.38 п.2.4 щодо анулювання ліцензії з причини не забезпечення встановлених НКРЗІ, показників ефективності використання радіочастотного ресурсу. При цьому законопроект не розкриває суть поняття «показники ефективності використання радіочастотного ресурсу».

Значна частина питань пов’язана зі створенням та веденням Реєстру ідентифікаторів. Особливо це стосується питань заборони включення операторами обладнання не внесеного до реєстру та правових підстав припинення обслуговування терміналів. Внесення даних до вказаного реєстру планується зробити платним.  Слід також зауважити, що такий реєстр раніше створювався в УДЦР, підключений до операторів та митниці, але проект заморожений.

Позитивним в цьому законопроекті є лише те, що скорочуються терміни обробки дозвільних документів. Разом з тим, запропонована система не скорочує кількість таких документів.

Таким чином можливо зробити висновок, що такі нововведення йдуть у розріз із завданнями по дерегуляції та упорядкуванню сфери адміністративних послуг, вдосконаленню порядку видачі, переоформлення, анулювання документів дозвільного характеру, боротьбі з корупційними явищами в економіці Держави та посилення відповідальності посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування за порушення законодавства у сфері підприємницької діяльності.

Пропонуємо:

  1. Рекомендувати Народному депутату України Данченко О.І., в порядку частин 2 та 3  ст. 104 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", порушити питання про відкликання вказаного законопроекту.
  2. З метою розробки  нового закону, який відповідатиме європейським нормам та вимогам ринку, створити при Комітеті з питань інформатизації та зв'язку ВРУ робочу групу до якої включити  представників операторів і провайдерів.

Для обговорення вищенаведеного питання та прийняття узгоджених і виправданих рішень РПР пропонує провести круглий стіл за участі зацікавлених парламентарів, операторів та провідних експертів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]