Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2015 11:03

Корупційна оборудка з міським бюджетом провалилась

Український підприємець-ресторатор

Виключення з проекту змін до київського бюджету-2015 питання про виділення ТОВ «Укррослізинг» 200 млн. гривень заборгованості за поставлені КП «Київський Метрополітен» вагони та рішення про створення на найближчому засіданні Київради тимчасової контрольної

Виключення з проекту змін до київського бюджету-2015 питання про виділення ТОВ «Укррослізинг» 200 млн. гривень заборгованості за поставлені КП «Київський Метрополітен» вагони та рішення про створення на найближчому засіданні Київради тимчасової контрольної комісії з питань перевірки виконання договору – доказ того, що фракція «Об’єднання «Самопоміч» активно відстоює прозорий процес формування бюджету столиці.

Наша позиція полягає в тому, щоб, по-перше, міські кошти були розподілені на нагальні потреби міста і його жителів. По-друге, щоб це не відбувалося похапцем, так би мовити, на ходу, за кілька днів. Необхідно покінчити з будь-якими зловживаннями під час бюджетного процесу, які часто виникають саме в таких ситуаціях, як з погашенням заборгованості ТОВ «Укррослізинг». Від депутатів хотіли швидко отримати рішення про виділення 200 млн грн, фактично не надавши жодної аргументації. Лише запит Департаменту транспортної інфраструктури КМДА на кількох аркушах паперу. Завдяки позиції депутатів «Самопомочі» і членів бюджетної комісії ми маємо змогу детально розібратися в ситуації.

Підозри виникли одразу, коли на комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Департаментом транспортної інфраструктури був озвучений запит на 2016 рік у розмірі майже 448 млн. грн. на погашення заборгованості за договором фінансового лізингу за поставлені 100 вагонів  КП «Київський Метрополітен»  у 2009 році компанією «Укррослізинг». Було запропоновано, враховуючи наявний фінансовий ресурс у бюджеті 2015 року,  з цієї суми виділити 200 млн. грн. вже цього року шляхом внесення змін до бюджету Києва. Пояснення представників «Київського Метрополітену» певним чином були «притягнуті за вуха»: «у зв'язку із загрозою блокування рахунків підприємства  внаслідок можливих (лише можливих!) судових рішень».

Функціонування метрополітену, беззаперечно, одне з головних питань життєзабезпечення Києва. Але виділяти 200 млн грн наприкінці року, керуючись лише загрозою блокування рахунків – недостатній аргумент. Крім того, депутатам не надали жодної документації щодо договору і його виконання. Це викликало серйозну дискусію серед депутатів бюджетної комісії. І недивно: питання для міста більш, ніж резонансне. Схема поставки вагонів сумнівна і непрозора. Щодо договору були кримінальні справи, судові процеси, тема неодноразово піднімалась у ЗМІ. По суті, це схоже на корупційну оборудку. Тому депутатами була озвучена позиція, що ми не можемо поспіхом приймати таке рішення, не розібравшись у деталях угоди і ситуації із заборгованістю.

Згодом з’ясувалося, що наші сумніви не були безпідставними. Отримавши додаткові документи, ми побачили, що, по-перше, мова йде не про 200 і навіть не про 448 млн. грн. До платежів застосовується коригувальний коефіцієнт по валютній парі USD/UAH. Тобто загальна сума заборгованості  фактично втричі більше - 1.3 млрд. грн., оскільки курс долара з 2009 року зріс  майже втричі.  (Для порівняння масштабності суми -  проектом бюджету на 2016 рік передбачено погашення внутрішньої заборгованості всього міста у сумі 1.5 млрд. грн, тобто суми співставні).

По-друге, сумніви щодо непрозорості договору підсилило те, що лізингова угода прив'язана до валюти, хоча частина вагонів поставлялась від українських виробників, тобто там була і гривнева складова. За умовами лізингу процентна ставка становила 27% річних (за усними запевненнями представників «Київського Метрополітену» - наразі ставка 22%), що все одно суттєво вище ринкових умов для валютних зобов'язань.

По-третє , ще в 2009 році  перевірки Держфінінспекції році показали: вагони закуповувались за втричі завищеними цінами та завозились в Україну в обхід, щоб не сплачувати податки.

До того ж, є судове рішення Господарського суду міста Києва від 11 листопада 2015 року, яким кіпрській компанії «Ukrrosleasing Cyprus Limited», на яку ТОВ «Укррослізинг» фактично намагалось перевести заборгованість Метрополітену, відмовлено у задовленні її вимог: стягненні з комунального підприємства «Київський Метрополітен» боргу на загальну суму 1 192 781 802, 44 грн. Підставою для цього став висновок про те, що кіпрська компанія отримала право стягнення з Метрополітену простроченої заборгованості за лізинговими платежами.

Хочу підкреслити, що проблема виникла не минулого тижня, а ще в 2014 році. Знаданої інформації - лізингові платежі зупинились з початку 2014 року. Потім йшли судові розгляди. Тому ми б хотіли оцінити, чи достатньо було зроблено керівництвом КП «Київський Метрополітен» у координації з Департаментом транспортної інфраструктури КМДА стосовно захисту інтересів киян і стосовно донесення цієї проблеми, в т.ч. до депутатів минулого скликання. 

Ми маємо вивчити питання, чи всі можливі інструменти - переговорні, юридичні, в т.ч. із залученням правоохоронних органів і прокуратури, вичерпані стосовно його врегулювання, перш ніж погоджуватись на погашення даної заборгованості, частково чи в повному обсязі, і чи знімає це ризики судових претензій у майбутньому. 

Питання з виплатою заборгованості по лізинговій угоді ще раз підтвердило раніше озвучену пропозицію фракції «Самопоміч» у Київраді про зміну регламенту формування головного фінансового документу столиці і ухвалення вже наступного року бюджетного кодексу. За 2-3 тижні неможливо детально у всьому розібратися. Тим більше, за кілька днів, як це пропонувалося у випадку з «Укррослізингом». Якщо бюджет з’являється лише в грудні, то однозначно буде велика кількість зловживань, які важко проконтролювати. Ми повинні весь рік працювати над наступним бюджетом. Тоді громадськість матиме достатньо часу, щоб заявити про свої потреби. Виконавчий апарат КМДА і депутати також матимуть час для підготовки рішень, проектних робіт, експертиз. Тільки так можна гарантувати, що бюджет буде якісний, а кияни знатимуть, на що витрачені кошти.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]