Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.04.2023 12:49

Співвласник компанії – громадянин рф чи рб

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Які санкції загрожують такому бізнесу та його контрагентам – пояснення від адвоката.

Українці продовжують вести бізнес з рф у 2023 році!

Так, на жаль це досі наша сумна реальність. Однак не в усіх випадках це може бути очевидно. Як це можливо — розповідаю на основі реального кейсу!

Ми консультували підприємця, який проводив річний аудит звітності. Виявилося, що один з його контрагентів досі має у своєму складі співвласників — росіян і білорусів. Як пояснив підприємець, раніше він цього не помічав, бо в реєстрі вони мали небагато відсотків у статутному капіталі, і під час підписання договорів перевіряли лише найбільших співвласників. Директор контрагента також дізнався про цей факт лише зараз, тож попросив окрему консультацію у нас.

Розберімося, які санкції загрожують підприємствам, що мають у структурі власності громадян рф і рб.

Перша річ, яку варто перевірити кожному власнику: який відсоток корпоративних прав має цей співвласник?

Якщо це понад 10%, з господарської точки зору з таким бізнесом ніхто не буде вести справи, у зв'язку із забороною, введеною Постановою КМУ від 3 березня 2022 р. № 187.

Щобільше, вся власність таких суб'єктів підпадає під фінансові санкції та підлягає арешту.

Ще гірші справи чекають на підприємців, якщо їхні дії кваліфікують за ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Серед іншого, ця стаття містить формулювання "провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором", за яким цілком можна кваліфікувати укладений договір між звичайним українським підприємцем та українською компанією зі співвласниками з рф і рб з понад 10% часток.

Тож якщо ви раптово дізналися про такого контрагента, моя порада: перш за все звертайтеся до юристів за професійною консультацією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]