Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2023 12:36

Застосування факсиміле в умовах воєнного стану

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Що мають знати підприємці про факсимільний підпис, щоб не заборгувати мільйони: аналіз практики Верховного Суду

В умовах воєнного стану до мене продовжують надходити запити на консультації про те, як підприємцям правильно застосувати факсимільний підпис при оформленні документів. Факсиміле — це спеціальна печатка (кліше), за допомогою якої відтворюють підпис особи та стає простіше підписувати велику кількість документів.

У цій колонці продовжу розбирати цю тему зі свіжим рішенням від Верховного Суду (Постанова від 07.03.2023 р. у справі N 904/1252/22)

Якщо ви бажаєте застосувати факсимільний підпис з метою оформлення правочинів і вчинення інших господарських операцій, вам потрібно погодити це письмово з іншою стороною.

Прикладом такої згоди є письмова угода, в якій ви:
— погоджуєте використання факсиміле у конкретних відносинах з контрагентом
— прикладаєте зразки справжнього та факсимільного підписів посадових осіб
— за потреби додаєте зразки підписів представників сторін угоди

Тож Верховний Суд підкреслює:
«Саме таким способом закріплюється юридична сила факсиміле як особистого підпису і засвідчені ним документи вважатимуться укладеними відповідно до вимог законодавства».

Нічого нового до положень, передбачених законодавством, Верховний Суд не додав, але з додержанням формальностей у цій справі дійсно є питання.

У спірній ситуації відповідач не погоджувався з заборгованістю за договорами надання послуг по перевезенню вантажу.

Його аргументи:
— акти наданих послуг, якими позивач обґрунтовував позовні вимоги про стягнення заборгованості, директор відповідача не підписував
— позивач надав до суду копії актів, які (на думку відповідача) були підписані із застосуванням факсимільного підпису
— сторони не укладали жодної угоди про можливість підписання договорів чи вчинення інших господарських операцій за допомогою факсиміле
— суд 1 інстанції не задовольнив клопотання відповідача про витребування оригіналів цих актів

У підсумку, позиція відповідача: акти не підписані директором відповідача встановленим сторонами способом (звичайним підписом), а значить, надання таких послуг він не погоджував.

Верховний Суд зазначив, що суди в попередніх рішеннях не дослідили це питання, і повернув справу на розгляд 1 інстанції.

Висновок: якщо підписуєте документи з факсиміле, не забудьте вказати про це в договорі, щоб потім не довелося судитися через це.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]