Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2015 13:46

Зменшення податку на прибуток за рахунок податку на майно

Генеральний директор ТОВ "АФ "ГРАВІС"

Поряд із багатьма дуже спірними та не завжди приємними нововведеннями у Податковий кодекс України подекуди зустрічаються досить цікаві та неочікувані приємні сюрпризи, які хоч якось здатні не псувати настрій платників податків (така собі ложечка меду у ді

Поряд із багатьма дуже спірними та не завжди приємними нововведеннями у Податковий кодекс України подекуди зустрічаються досить цікаві та неочікувані приємні сюрпризи, які хоч якось здатні не псувати настрій платників податків (така  собі ложечка меду у діжці … ПКУ).

Однією з таких несподіванок стали норми, пов'язані з податком на майно, які вже встигли наробити достатньо галасу. Може, щоб зменшити невдоволення або просто із якихось невідомих причин чи навіть з технічних помилок, законодавці залишили у Податковому кодексі таку норму:

Стаття 137. Порядок обчислення податку на прибуток підприємств

<…>

137.5. Податок, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до розділу XII цього Кодексу щодо об'єктів нежитлової нерухомості.

Як бачимо, це дійсно приємна «несподіваність», але ж гріх не скористатися такою можливістю, якщо ти сумлінний платник податків. Звертаю увагу, що зменшується податок, що підлягає сплаті до бюджету, тобто сума нарахованого податку на прибуток, отже, це не податкова різниця, яка зменшує фінансовий результат до оподаткування, а саме зменшення суми нарахованого податку.

Умовами для використання цього «презенту» є факт нарахування та сплати податку на майно, але на жаль тільки у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Оскільки наша держава у особі законодавців не так часто допускає подібні послаблення, то кожен платник податку на прибуток, який нараховує та сплачує податок на майно, повинен скористатися таким законним правом, передбаченим діючими нормами ПКУ, та зменшити своє податкове навантаження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]