Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2015 11:24

ЄСВ ФОП на загальній системі (перші роз’яснення)

Генеральний директор ТОВ "АФ "ГРАВІС"

Нарешті на офіційному сайті державної фіскальної служби України з’явились перші коментарі з боку податківців стосовно новорічних змін у ПКУ, серед них є й роз’яснення стосовно гострого для багатьох підприємців питання щодо сплати ЄСВ ФОП на загальній систе

Нарешті на офіційному сайті державної фіскальної служби України з’явились перші коментарі з боку податківців стосовно новорічних змін у Податковому кодексі. Серед них є й роз’яснення стосовно питання, про яке я писав раніше –  чи дійсно виникає обов’язок сплати ЄСВ ФОП на загальній системі, які не отримували дохід (стаття від 14.01.2015).

Наведу повний текст роз’яснення (фрагмент в частині  цього питання):

"3) платникам, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 Закону №2464, у яких базою нарахування єдиного внеску є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб та якими у звітному році або окремому місяці звітного року не було отримано дохід (прибуток), надано право , у разі необхідності самостійно визначити базу нарахування. Тобто такі платники, за бажанням , з метою збереження собі страхового стажу у році або окремому місяці року, де не було ними отримано дохід (прибуток) можуть самостійно, у разі необхідності, визначити базу нарахування єдиного внеску . В такому випадку сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску та більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Дана норма буде застосовуватися до доходу (прибутку) за 2015 рік."

Отже такі коментарі варто розцінювати як перший крок до визнання податківцями відсутності обов’язку платників податків у формі ФОП на загальній системі нараховувати і сплачувати ЄСВ при нульових доходах. Звісно ж хотілося б отримати більш офіційне роз’яснення позиції ДФС з цього питання, адже за податківцями помічалася властивість прибирати подібні коментарі з сайту та "забувати" про них у вирішальний момент.

Що ж, будемо чекати, але позитивний напрям, хоча б одному маленькому питанні ми вже бачимо. Успіхів усім нам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]