Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2019 13:33

Відсутність комунікації з народом створює репутаційні загрози для президента

Менеджер з комунікацій

Команда Зеленського вважає комунікації другорядним завданням і недооцінює їх важливість. Тим самим вона завдає президентові кричущої репутаційної шкоди, що вже виливається у стрімке падіння рейтингів

Команда Зеленського вважає, що комунікація з українцями – це завдання другого порядку, тим самим власноруч підрубаючи довіру свого електорату. Паралельно з непопулярними рішеннями та відсутністю реальних швидких змін це завдає значної репутаційної шкоди діючим менеджерам держави.

Не нові помилки

Екс-президенти України припускалися аналогічних комунікаційних помилок. Віктор Янукович спілкувався з країною двічі на рік: під час підсумкової прес-конференції, що завжди виглядала як погано вибудувана постановка, та новорічного звернення. Як закінчилася його політична кар’єра, нагадувати нема потреби.

Петро Порошенко зрозумів цінність персональної комунікації лише під час виборчих перегонів, коли зустрівся з потужним супротивником із точки зору інструментів і каналів спілкування з електоратом. До того часу добре працював у комунікаціях лише апарат адміністрації президента, який досить активно вів сторінки у соцмережах і поширював різноманітний контент. Проте українцям вкрай не вистачало голосу самого президента. Особливо під час впровадження глобальних реформ та необхідності роз’яснення змін.  

Комунікаційна трансформація Зеленського

Володимир Зеленський увірвався у передвиборчу кампанію в образі людини, яка постійно говорила з українцями напряму. Чисельні відеозвернення, «живий» Instagram з його сторіз, ілюзія оперативного прямого зв’язку з кандидатом у соцмережах і месенджерах завдяки волонтерам і чат-ботам. Ці інструменти прямої комунікації зробили Зеленського “своїм” для 73% виборців.

Проте прямий діалог з електоратом закінчився разом із перемогою на виборах. Тепер Президент обмежується рідкісними відеозверненнями з гострих питань, і то вкрай запізнілими. Оперативність відступила на задній план. Зеленський постійно програє за швидкістю реакції.

Так було з повідомленням про телефонну розмову з Путіним чи реакцією на інформацію про можливе повернення Росії до «Великої вісімки». Тепер Володимир Зеленський останнім висловив співчуття з приводу смерті командира 128-ї бригади полковника Євгена Коростельова. А довгий період його мовчання супроводжувався розгромними заголовками у ЗМІ на кшталт «Зеленський проігнорував смерть Коростельова».

Важливість стратегічних комунікацій

Очевидно, команда Зеленського вважає комунікації другорядним завданням і недооцінює їх важливість. Тим самим вона завдає президентові кричущої репутаційної шкоди, що вже виливається у стрімке падіння рейтингів та рівня довіри до влади.

Проте стратегічні комунікації, їх планування та оперативність рішень у політиці є ключовою репутаційною засадою. Особливо в еру миттєвих комунікацій та новин, що живуть лише декілька годин.

Комунікаційна стратегія і план у великій політиці – це канва, яка допомагає оперативно і правильно поширювати потрібні меседжі, бути в цьому першим і, відповідно, завдавати тон комунікації в медіа. У важливих загальнодержавних питаннях перше слово має бути завжди за президентом. У іншій ситуації голова держави втрачає силу довіри народу і власноруч віддає кермо управління суспільною думкою тим, хто більш оперативний у комунікаціях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]