Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2018 12:01

McDonalds "смачні" справи

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Інтелектуальна власність.

Мережа закладів швидкого харчування McDonalds відома не тільки смачними бургерами, але й цікавими судовими справами. За свій час McDonalds пройшов звинувачення щодо небезпечно-гарячих напоїв без попереджувального маркування, зайвої ваги відвідувачів, регулярно веде боротьбу з конкурентами та порушниками прав тощо. З деякими справами пропонуємо ознайомитися у даній статті.

Впевненість у тому, що саме з вини закладу швидкого обслуговування споживачі набрали вагу, спонукає деяких звертатися до суду з позовом до McDonalds. В штаті Орландо Уолтер Рендел подав позов через надмірну вагу та вимагав від McDonalds компенсації в 2 мільйона доларів США. У свою чергу, McDonalds запропонував відкликати позов в обмін на безкоштовне харчування. На заманливу пропозицію позивач погодився та відкликав позов.

А у 1994 році американка Стелла Лібек відсудила у мережі швидкого обслуговування значну суму. Згідно інформації по справі, жінка придбала кави та поставила його на поличку в машині. А коли поїхала, стаканчик перекинувся і гарячий напій обпік жінці ноги. Стелла Лібек пройшла кілька операцій з пересадки шкіри. Лібек подала позов ~ на 3 млн доларів компенсації, і присяжні визнали компанію винною «на 80 відсотків». Постраждала в результаті відсудила 640 тисяч доларів. З тих пір на кожному стаканчику закладу McDonalds є попереджувальний надпис.

Окремої уваги заслуговують процеси, що виникали з приводу інтелектуальної власності McDonalds.

Торговельна марка McDonalds за період свого існування набула значної розрізняльної здатності. Відповідну ТМ вкрай важно переплутати з якоюсь іншою торговельною маркою та рішенням Господарського суду м. Києва від 15.03.2004 у справі  № 21/609, знаки McDonalds визнані добре відомими в Україні.

Судові спори з приводу захисту торговельної марки McDonalds починають свою історію, ще з минулого століття. Так, з початку 1960-х чоловік на ім’я Норман Макдональд, який не має жодного відношення до McDonalds, відкрив невеликий ресторан в місті Філпот, штат Кентуккі, назвав він заклад просто «Гамбургери Макдональдса». У той час у нього також була автозаправна станція та магазин.

McDonalds через суд змусив Нормана вилучити арки з вивісок і додати повне ім'я Нормана Макдональда до свого знаку, щоб клієнти не були заплутані в тому, що заклад був пов’язаний з мережею McDonalds. Закдад Нормана Макдональда до сих пір відкритий.

Фото з сайту www.tripadvisor.ru

Ще один цікавий процес був у Південній Африці, у якій McDonalds зареєстрували торговельну марку у 1968 році. За законодавством Південної Африки, торговельні марки перестають бути власністю компанії, якщо вони не використовуються протягом певного часу. McDonalds кілька разів оновив реєстрацію 1968 року, але пропустив один з термінів поновлення. Та на початку 1990-х років, коли McDonalds вирішив розширити територію на ринок Південної Африки, виникли певні складнощі.

McDonalds відкрили два заклади швидкого харчування в Південній Африці та торгували під назвою «MacDonalds». Крім того, McDonalds подали заявку на реєстрацію імені Макдональдса та подали кілька позовів до суду щодо визнання права власності на торговельну марку «McDonalds». Проте суд визнав, що «McDonalds» втратив права на своє всесвітньо відоме ім'я в Південній Африці. Згодом компанія зрештою перемогла в апеляції.

Добре відомою у світі стала не лише сама торговельна марка McDonalds, а й префікс «Мс». Так, рішенням Офісу з патентів та торговельних марок США компанії МакСвіт ЕлЕлСі було відмовлено у реєстрації  «MСSWEET» повністю на підставі добре відомої «Мс» утворюючої серії торговельних марок. У висновку суду за зазначеною справою також установлено, що МакДональдз Корпорейшен з 1974 року є власником серії торговельних марок, що складається із префіксу «МС», до якого додається або загальне слово або описовий термін та що знак «MCDONALD’S» та «MC» серія знаків є добре відомими.

У справі J&J Snack Foods Corp. проти McDonald’s Corp. (Суд Федерального Округу США, 1991 рік) суд установив, що «МакДональдз» довів інтенсивне використання та просування різних торговельних марок, які використовують «Мс» утворюючу складову у зв’язку із торговельною маркою «McDONALD’S», і тому компанії МакДональдз належить серія торговельних марок, де «Мс» утворююча складова комбінується із загальним словом.

Рішенням Європейського суду від 5 липня 2016 у справі щодо спору між компанією заявника та сінгапурською компанією Фьюче Ентерпрайсіз Птe Лтд (Future Enterprises Рte Ltd), торговельна марка «MACCOFFEE» також була визнана недійсною і скарга Фьюче Ентерпрайсіз Птe Лтд відхилена повністю. Одночасно, цим рішенням доводиться добра відомість торговельної марки «McDONALD’S» для товарів і послуг у Європейському Союзі.

Підсумовуючи, варто зазначити, що історія McDonalds має великий досвід судових спорів у різних галузях. McDonalds є одним з прикладів, що інтелектуальна власність у компанії повинна «працювати», а об’єкти (назва, логотип тощо) – повинні бути захищеними.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]