Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2016 14:00

Авторське право: власник ти чи я?

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Виконуючи юридичні аудити діяльності клієнтів, зокрема у сфері IT, дизайну, рекламі тощо, було виявлено, що одним із слабких міст у багатьох українських підприємствах є інтелектуальна власність.

Виконуючи юридичніаудити діяльності клієнтів, зокрема усфері IT,дизайну, рекламі тощо, було виявлено,що одним із слабких міст у багатьохукраїнських підприємствах є інтелектуальнавласність.

По-перше, хотілосьби зазначити, що майже кожен виддіяльності на сьогодні пов’язаний ізінтелектуальною власністю. Це може бутияк безпосередня діяльність, наприклад,зі створення програмного забезпечення,дизайну, так і просто замовлення розробитилоготип або сайт для своєї компанії,наявність у штаті дизайнеру тощо.

Якщо із промисловоювласністю (торговельна марка, винахід,промисловий зразок тощо) все доситьзрозуміло – необхідно зареєструватиоб’єкт, отримати відповідний патентабо свідоцтво, у якому буде зазначенийвласник, то з авторським правом інколивиникають питання – кому все ж такиналежать права.

Дооб’єктів авторського права відносятьсялітературні твори, комп’ютерні програми,фотографії, зображення, промови та іншіоб’єкти, невичерпний перелік якихнаведено у законодавстві.

Авторськеправо виникає внаслідок факту йогостворення. Тобто від автора не вимагаєтьсяобов’язкова реєстрація чи виконаннябудь-яких інших спеціальних формальностей.

Авторуналежать немайнові права, а саме визнанняавторства, право вимагати збереженняцілісності твору та заборона перекручуванню,що може зашкодити честі і репутаціїавтора. Немайнові права не можуть бутивідчужені автором іншій особі.

Майнові права на об’єкт – використання твору, надання дозволу на використання та заборона використання, можуть належати автору або бути передані іншій особі, як повністю, так і частково.

Наведемодекілька прикладів розподілу майновихправ:

у разі створенняоб’єктів авторського права за замовленням,наприклад було найнято «free lance» дизайнерадля створення зображення, права на такийоб’єкт будуть належати порівну замовникута розробнику (автору), якщо інше сторонине узгодять у договорі;

аналогічнаситуація із штатними працівниками, щоперебувають у трудових відносинах –права на об’єкт, що створений працівником,будуть належати порівну роботодавцюта працівнику (автору), якщо інше сторонине узгодять у договорі.

Зазвичайвідповідні договори або умови щодопередачі виключних майнових прав Сторонине узгоджують, після чого виникають ряднепорозумінь, наприклад, як заборонитиавтору (розробнику) використовуватирозроблені об’єкти; як використовуватиоб’єкт без згоди іншого власника; чизаконі договори про передачу прав натакі об’єкті клієнтам; яку винагородумає право отримати автор та інші питання.

Задля уникнення подібних спорів танаявності майнових прав на об’єкт узамовника (роботодавця), необхідноукласти письмову угоду про передачувиключних майнових прав на твір. У данійугоді слід зазначити, що усі виключнімайнові права на твір переходять дозамовника (роботодавця), наприклад змоменту приймання-передачі твору, щоможе посвідчуватися підписаним сторонамиАктом. Рекомендуємо у даному Актіідентифікувати об’єкт (зазначитизображення, код програми тощо).

Окремуувагу слід звернути на виплату винагородиза створення об’єкту авторського права.При укладанні угод із розробником «freelance», винагородою може бути вартістьпослуг за угодою.

Однак розрахунокіз штатним працівником відповідно доПостанови Пленуму ВСУ № 5 від 04.06.2010, асаме виплата працівникові заробітноїплати - не є тотожною виплаті йомуавторської винагороди за створенийтвір у зв'язку з виконанням трудовогодоговору, оскільки заробітна плата - цевинагорода за виконану роботу залежновід певних умов, а авторська винагорода- це всі види винагород або компенсацій,що виплачуються авторам за використанняїх творів, які охороняються в межах,встановлених авторським правом. Томуіз штатними працівниками винагородуслід здійснювати окрема від заробітноїплати.

Як наслідок, призамовленні розробки об’єктів авторськогоправа у компаній, рекомендуємо перевірити,щоб відповідні угоди були укладанні укомпанії-розробника із її працівникамиабо залученими особами, тобто усі майновіправа на об’єкти авторського праваповинні належати компанії-розробникута передаватися разом із замовленням.

Висновок: у кожнійкомпанії слід розробити стратегію щодоінтелектуальної власності, зокрема прироботі із власними працівниками, так іпри замовленні послуг у третіх осіб.При створенні або замовленні об’єктівавторського права слід розуміти комубудуть належати майнові права, а такожукласти відповідні письмові угоди ізідентифікацією об’єктів про передачувиключних майнових прав.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи