Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2018 16:33

Греція: Енеїда або несанкціоноване переміщення осіб через кордон

Магістр міжнародного права, адвокат

Історичний розвиток правової бази щодо сприяння незаконному в'їзду або виїзду в Грецію характеризувався поступовим посиленням регулювання та збільшенням тяжкості тюремних покарань, встановлених судами

Скiльки бачить зiр
Все добро i мир
Я буду льотчиком мама

Familia Perkalaba

 

 

Українські дипломати завжди допомагали й допомагатимуть кожному українському громадянинові, який потрапив у біду за кордоном, навіть якщо він вчинив тяжкий злочин. А злочин перевезення нелегалів з точки зору грецької юстиції належить саме до категорії тяжких, так само, як контрабанда наркотиків і зброї.

Схоже, що багато хто з наших затриманих моряків занадто легковажно ставився до цієї обставини, погоджуючись на незаконний заробіток.

Водночас бесіди наших консулів із заарештованими свідчать, що абсолютна більшість з них свідомо йшли на злочин і розуміли, що мають справу з міжнародною мафією. Це підтверджує й те, що жоден із них не наважився повідомити, де, як і хто втягнув їх до злочинної діяльності та як функціонує мережа переправки мігрантів.

Хочу окремо застерегти потенційних правопорушників: співпраця з мафією обов’язково приведе вас до катастрофи. Мафія використає вас і врешті-решт здасть, розраховувати на її допомогу в біді безглуздо. Чудес не буває.

 

Павло Клімкін, міністр закордонних справ України
видання «Європейська правда», 08 лютого 2018 р.


Метою статт і є розібратися у покаранні за діяння щодо несанкціонованого переміщення осіб через кордон Греції та внести деяку ясність стосовно строків тюремних ув’язнень, що озвучуються іноді 200-річним терміном.

Історичний розвиток правової бази щодо сприяння незаконного в'їзду або виїзду в Грецію характеризувався поступовим посиленням регулювання та збільшенням тяжкості тюремних покарань, встановлених судами : покарання від 3 місяців позбавлення волі і штрафу в 100 000 драхм по Закону № 1975 у 1991 році - і аж до довічного ув'язнення та штрафу в 700 000 Євро за кожну переміщену особу за Законом № 4332 від 1 квітня 2014 року. Кілька поправок до закону були виправдані посиланням на профілактичну функцію, яка карає «посередника», що може служити запобіганню нелегальній міграції в цілому. Ця фундаментальна політична мета вписана в розробку правової бази та його конкретної реалізації. Конкретні наслідки застосування жорсткого законодавства викликали широку критику з різних сторін, включаючи представників системи правосуддя, парламентаріїв, правозахисних та політичних організацій, а також професійних асоціацій перевізників.

За інформацією міжнародного проекту «Суперечності в міграційній політиці: Концепція захисту чи контроль над кордоном» (KideM), підтримана ЄС у рамках програми «Європа для громадян» Виконавчого Агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (EACEA), вирішальний момент для посилення грецького законодавства про міграцію відбувся з поправкою до Закону №3386/2005 (в редакції Закону №3772 від 2009 року).

Ця поправка змінила ступінь тяжкості у сторону підвищення правопорушення «сприяння в'їзду або виїзду» з кримінального проступку (misdemeanor) до кримінального злочину (felonia). Як наслідок, «сприяння» як кримінальне правопорушення потрапляє до компетенції апеляційних судів, чиї юрисдикції включають серйозні злочини, карані позбавленням волі на строк понад п'ять років, такі як організована злочинність, підробки, шахрайства тощо. Зміна ступеню тяжкості кримінального правопорушення призвела до радикального збільшення стягнень, що мають бути накладені, до трьох років позбавлення воліза кожну перевезену особу, а при обставинах, що обтяжують відповідальність - на 10 років позбавлення волі. Вказані зміни 2009 року були повністю внесені до закону в 2014 році, яка набрала чинності під назвою «Кодекс про міграцію та соціальну інтеграцію та інші положення» (Закон 4251/2014).

Таким чином, на данному етапі дослідження, припускаю, що озвучені деінде строки в 100-200 років є результат складання обвинувачення за кожну переміщену особу (по 3 роки). Максимальний термін покарання за законодавством Греції становить 25 років ув'язнення.

Чинна законодавча база по сприянню несанкціонованому в'їзду, транзиту та проживанню в Греції передбачена ст.ст. 29,30 Закону 4251/2014.

Відповідно до ст. 29 Закону, особи, які сприяють в'їзду або виїзду з грецької території громадян третіх країн без виконання перевірок, передбачених Законом, засуджуються мінімум до 10 років позбавлення волі та штрафу у розмірі 20 000 Євро . Якщо діяння було здійснено з метою отримання прибутку або в наслідок професійної діяльності чи звичайної повідінки особи, або якщо дві або більше особи діяли спільно, то вищесказане карається мінімум 10 роками позбавлення волі та штрафом як мінімум, 50 000 Євро.

Особи, які сприяють незаконному проживанню громадянина третьої країни або перешкоджають розслідуванню поліцейських служб щодо виявлення, затримання та депортації такого громадянина, засуджуються принаймні до 1 року позбавлення волі та штрафу у розмірі 5 000 Євро як мінімум. Якщо діяння було здійснено з метою отримання прибутку, зазначені особи повинні бути засуджені принаймні на два роки позбавлення волі і мінімальному штрафу у розмірі 10 000 Євро.

Стаття 30 передбачає відповідальність перевізників. Капітани суден або інших плавзасобів або літальних апаратів та водіїв будь-яких транспортних засобів, що перевозять до Греції громадян третіх країн з-за кордону, які не мають права в'їжджати на територію Греції або яким заборонено з будь-якої причини, а також особи, які забирають їх з пунктів зовнішніх чи внутрішніх кордонів з метою їх переміщення в Грецію або на територію країни-члена ЄС або третьої країни або сприяють їх транспортуванню або забезпеченню їх житлом для приховування, засуджується до:

( a ) позбавлення волі на строк до 10 років та штраф від 10 000 до 30 000 Євро за кожну перевезену особу;

( b ) щонайменше десять років позбавлення волі та штраф у розмірі від 30 000 до 60 000 Євро за кожну перевезену особу, якщо злочинці діяли з метою отримання прибутку або в рамках професійної діяльності або звичкою, або є рецидивним правопорушником або діє як державний службовець або екскурсійний або судноплавний або туристичний агент або якщо дві чи більше осіб діяли спільно;

(с) мінімум 15 років позбавлення волі та штраф у розмірі 200 000 Євро як мінімум за кожну перевезену особу, якщо діяння може спричинити загрозу життю людини;

( d ) довічне ув'язнення та штраф у розмірі 700 000 Євро як мінімум за кожну перевезену особу, якщо діяння, зазначена в пункті (с) вище, призвели до втрати життя.

Майно, отримане від злочинної діяльності, або майно, яке було повністю або частково використане для вищезгаданої злочинної діяльності, буде вилучено та обов'язково конфісковане внаслідок вироку суду.

Корисна загалом, на мій погляд, стаття міністра закордонних справ України, витяг з якої поданий на початку, містить тривожну інформацію з точки зору захисту наших громадян. А саме, 1) правову кваліфікацію діяння « свідомо йшли на злочин і розуміли» та, таким чином,2) розкриває конфіденційну інформацію, отриману консулом від затриманих на стадії досудового слідства. Вважаю, це не сприятиме довірі громадян до консульської установи і є небезпечним з огляду на захист громадянин проти обвинувачення у суді.

Однак, сам факт того, що держава переймається цим питанням, вселяє надію на належний захист у суді і, особливо, на першочергове вирішення питання із забезпеченням затриманих та обвинувачених перекладачами. Оскільки часто вони не знають у чому конкретно обвинувачуються та які папери підписують. Бо неприякаянні. Як мінімум – частина з них.

Студії з вказаного питання будуть продовжені. Як і вивчення грецької мови.  

[email protected]

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]