Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2016 14:56

Навіщо нам військовий парад?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Останнім часом в нашому суспільстві запанувало традиційне і водночас небезпечне «моя хата скраю – нічого не знаю».

На сьогоднішній день в українському суспільстві не припиняються суперечки стосовно доцільності проведення військового параду до Дня Незалежності. Як противники, так і прихильники даної події приводять цілий ряд аргументів на захист своєї позиції. Звісно ж, кожна з них має право на існування. Але, зібравши та зіставивши всі «за» та «проти», можна зробити висновок, що військовий парад до Дня Незалежності є не лише доцільним, а й необхідним.

            По-перше, ні для кого не є секретом, що така подія є своєрідним символом та ритуалом, оскільки вона прив’язана до конкретного свята. Але військовий парад не лише нагадує про День Незалежності, а й сприяє формуванню почуття патріотизму та встановлює якісно нову культурну традицію та сприйняття такого дійства. Мається на увазі те, що він пориває з радянським минулим (асоціація виключно зі збройною перемогою) і встановлює прив’язку до важливого національного свята. Тому військовий парад володіє надзвичайно великим символічним та психологічним значенням.

            По-друге, слід звернути увагу на його практичну сторону. Під час проведення військового параду відбувається демонстрація нових зразків техніки, зброї та уніформи. У такий спосіб кожному українцю, як платнику податків, буде показано не лише те, як держава розпоряджається його коштами, а й поступове оновлення збройних сил. Особливо це важливо в контексті бойових дій на Донбасі. Звісно ж,  тут можна пригадати ряд контраргументів стосовно витрат на проведення параду, його недоречності з огляду на агресію Росії і т. і. Але вони нівелюються тим фактом, що військовий парад до Дня Незалежності є засобом, який спрямований на привернення уваги до подій, які відбуваються на сході України, оскільки останнім часом в нашому суспільстві запанувало традиційне і водночас небезпечне «моя хата скраю – нічого не знаю».

            Таким чином, військовий парад до Дня Незалежності – це не показове «бряцання зброєю», не бездумна витрата державних коштів і не відвернення уваги від нагальних суспільних проблем. Це, перш за все, урочиста подія, яка повинна нагадати кожному про важливість Дня Незалежності та стати черговим приводом для згуртування всього суспільства у складний період суверенного існування України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]