Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2016 13:44

Економічна і політична складова кредитування від МВФ

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Варто зазначити, що затримка траншу МВФ не несе в собі катастрофічних наслідків для України, оскільки вона є закономірною з огляду на позитивні тенденції в економіці.

4 серпня 2015 рокуУкраїні було надано поки останній на даний момент транш кредиту МВФ у рамкахпрограми EFF (ExtendedFundFacility – механізм розширеного кредитування). З того часувідбувається очікування її подальшої реалізації, але мають місце ряд проблем вданому питанні, які зумовлені низкою як економічних, так і суто політичнихфакторів.

            Перш за все, варто розглянути природу програми EFF. Слідзвернути увагу на те, що вона розрахована на стабілізацію економіки тих держав,які мають серйозні проблеми з платіжним балансом. Також EFFє тривалішою ніж Stand-by іпередбачає більший обсяг часу, який відводиться на погашення кредиту. Томузагальним висновком є те, що така програма надається державам, економіка якихперебуває у кризовому стані й потребує серйозного реформування. Ні для кого неє секретом, що Україна перебувала у скрутній ситуації, але на даний моментмають місце позитивні тенденції (відносна стабільність валюти, задовільнийрівень золотовалютних запасів і т.і.). Тому з огляду на це МВФ не поспішає зподальшою реалізацією програми EFF.

            Але не лише відсутністю економічної доцільностіпродиктоване очікування траншу. Також існують певні політичні питання, якіпотребують врегулювання задля відновлення реалізації програми EFF. Першза все, МВФ прагне отримати готовий проект Державного бюджету на 2017 рік задляознайомлення з урядовими планами та, відповідно, узгодження напрямів фінансовихвливань. Це може відбутися не раніше вересня. Тому закономірним є те, що МВФ нерозглядав питання щодо України на засіданні Ради директорів наприкінці липня.Імовірно це очікується саме у вересні. Також на позицію МВФ вже вплинуласитуація із запуском електронного декларування. Західні партнери вказують нате, що для вдалих економічних реформ потрібне адекватне політичне поле, якефункціонує за чіткими й відомими правилами. Електронне декларування повинностати одним з них.

            Загалом, варто зазначити, що затримка траншу МВФ не несев собі катастрофічних наслідків для України, оскільки вона є закономірною зогляду на позитивні тенденції в економіці. Наявність політичного фактору укредитуванні свідчить не про затягування чи навіть небажання МВФ надаватифінанси, а про більшу вимогливість до України. Західні партнери у такий спосібпрагнуть допомогти підвести нашу державу до своїх стандартів. Тому це зайвийраз свідчить про важливість України для ЄС та США.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи