Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2016 13:00

Посольські сигнали Заходу для України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Україні від ротації послів ЄС, США та Німеччини варто очікувати нових кроків та спроб мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Якщо ситуація, яка розгортається навколо кандидатури посла РФ в Києві жваво обговорюється в українському суспільстві, то зміни глав дипломатичних представництв ЄС, США та Німеччини залишилися без належної уваги. Дану ротацію не слід вважати звичайною випадковістю, а варто розглядати як підготовку фундаменту для певних політичних маневрів.

            Цілі, які переслідував Кремль, відправивши у відставку Михайла Зурабова та запропонувавши Києву «суперечливу» кандидатуру Михайла Бабича, були розглянуті в межах попередньої статті. Відповідно, варто зосередити увагу на мотивах ЄС, США та Німеччини.

            Ще наприкінці липня стало відомо, що замість Яна Томбінського, який відбуває у Ватикан, представником ЄС в Україні буде Хьюго Мінгареллі. Варто зазначити, що ця зміна є закономірною, оскільки у польського дипломата закінчувався термін каденції, тому вона відбулася в порядку звичайної ротації. Але слід звернути увагу на особу нового очільника представництва ЄС в Україні. Хьюго Мінгареллі – досвідчений дипломат, який ще з 1995 року спеціалізується на східноєвропейському регіоні. Головною його заслугою для України є те, що він, так би мовити, «доклав руку» до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тому його призначення говорить про зацікавленість ЄС у поглибленні співпраці з Україною.

            Найбільш вірогідною заміною послу США Джеффрі Пайетту, який відбуває до Греції, є Мері Йованович. Вона вже має досвід роботи в Україні – з 2001 по 2004 роки дипломат займала посаду заступника посла. Потім Мері Йованович працювала послом у Киргизстані та Вірменії для налагодження контактів тодішніх новообраних президентів Курманбека Бакієва та Сержа Саргсяна зі США. Загалом, варто зазначити, що кандидатура Мері Йованович вказує на прагнення Вашингтона активізувати мирний процес на Донбасі.

            У цьому руслі слід розглядати й призначення Ернста Райхеля новим послом ФРН в Україні. На перший погляд його переведення з роботи в Косово може розцінюватися негативно, оскільки дипломат працював у невизнаній Україною державі. Але до даного призначення слід ставитися позитивно, тому що Ернст Райхель використовувався ФРН для виконання регулюючої ролі в Косово (налагодження відносини з Сербією).

            Тому Україні від ротації послів ЄС, США та Німеччини варто очікувати нових кроків та спроб мирного врегулювання ситуації на Донбасі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]