Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2016 16:09

Як вплине демарш Великої Британії з ЄС на візи для українців?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Є підстави припускати, що саме розлучення Британії з Європейським Союзом може стати не стільки додатковою перешкодою, скільки серйозним мотивуючим фактором для політичного рішення у безвізовій справі.

Референдум про вихід Британії з Євросоюзу створив для України ряд додаткових проблем. Йдеться і про переорієнтацію країн ЄС із зовнішньої політики на вирішення внутрішніх справ, що може спричинити послаблення тиску на Росію, і про певні економічні ризики, і, звісно, про загрозу довгоочікуваному безвізовому режиму. З одного боку, виконавши всі вимоги, Україна стримано, однак вперто і з нетерпінням чекає скасування віз для своїх громадян, з іншого – європейці намагаються максимально застрахувати себе від напливу мігрантів з інших країн, через що переписують існуючі правила і затягують введення безвізового режиму. Тим більше, що ключовим аргументом тих же британців, які голосували за Brexit , стала мігрантська криза в Європі.

Але є підстави припускати, що саме розлучення Британії з Європейським Союзом може стати не стільки додатковою перешкодою, скільки серйозним мотивуючим фактором для політичного рішення у безвізовій справі. Річ у тім, що після невтішного референдуму, який підважує європейську цілісність, керівництво ЄС всіляко намагається показати, що вихід Британії – штатна ситуація, до якої всі готові. Всі, хто слідкують за цими перипетіями, спостерігають доволі тверду позицію європейських політиків щодо Лондона, мовляв, вирішили виходити, так не баріться. Нині є велика ймовірність того, що в близькому майбутньому, коли будуть врегульовуватися питання розлучення по-британськи, ЄС цілеспрямовано не йтиме британцям на поступки в питанні подальших відносин. Очевидно, що ця холоднокровність потрібна в якості сигналу для інших країн-членів Європейського Союзу. Це демонстрація того, що ситуація під контролем, ніяких турбулентностей і ланцюгових реакцій не буде. Тому в найближчий час ЄС в жодному випадку не робитиме різких рухів, а навпаки, продовжуватиме реалізацію задуманих намірів, аби переконати всіх довкола і всередині – все йде за планом. І частиною цього плану, безумовно, є безвізовий режим для України. За наявних умов згортати існуючі програми і давати задній хід було б проявом паніки і слабкості європейської влади, тоді ж коли рішуче продовження чинного курсу принаймні найближчим часом демонструватиме якраз протилежне. Відтак до певної міри Brexit став не перепоною, а додатковим стимулом для виконання Євросоюзом своєї давньої обіцянки – надання безвізу кільком державам, які пройшли довгий шлях до цієї мети. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]