Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2016 17:15

Випробування Чорнобилем для України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Насправді те, як Україна справлятиметься з наслідками чорнобильської катастрофи в екологічному, економічному та соціально-гуманітарному вимірах, буде прямим свідченням її цивілізаційної зрілості.

Три десятиріччя минуло з дня аварії на Чорнобильскій АЕС. 30 років після катастрофи, наслідки якої даватимуть про себе знати ще сотні і тисячі років. Планетарна вага цих трагічних подій змусила нас не лише ліквідовувати смертоносний шлейф атомного експерименту, але й серйозно замислитись над фундаментальними проблемами взаємодії людини і природи, на якій щораз відбивається характер соціальних взаємин між самими людьми.

Сьогодні Україна спільно зі світом вирішує купу екологічних, соціальних та економічних проблем в чорнобильській зоні, щось намагається реанімувати, щось навпаки остаточно ізолювати, докладає зусиль для розвінчування багатьох міфів довкола чорнобильської аварії та її наслідків тощо. Все це надважливі практичні проблеми, над якими необхідно працювати щодня. Але працювати системно і головне – з новим світоглядом.

Зі світоглядом, якому повністю чужий принцип «не варто чекати милостині від природи, треба взяти її у неї». На жаль, ми давно навчилися брати, але так і не вміємо віддавати натомість.  Наше ставлення до довкілля повністю віддзеркалює тип стосунків у нашому соціальному середовищі. І якщо останні експлуататорські та варварські, то і суспільство, і природа страждають однаково.

Маємо нарешті усвідомити, що сам по собі атом, як і вся природа, не є ні мирним, ні агресивним, ні добрим, ані злим. Він мирний, коли ми дбайливі та відповідальні, і войовничий, коли недбалі та надто обмежені в далекоглядності.

Насправді те, як Україна справлятиметься з наслідками чорнобильської катастрофи в екологічному, економічному та соціально-гуманітарному вимірах, буде прямим свідченням її цивілізаційної зрілості. Характер і масштаб цього лиха є безпрецедентними в історії людства, тому й методи його подолання далекі від будь-яких шаблонів боротьби з техногенними аваріями. Ми повинні виробити не просто комплекс заходів, державну політику чи документальну стратегію боротьби з наслідками аварії на ЧАЕС, а маємо створити новий світогляд і нову філософію, як би абстрактно це не виглядало. Ефективно протистояти відлунню подій 30-річної давності може лише суспільство з новою свідомістю. Та, на превеликий жаль, навіть біглий погляд на тротуари наших міст, узбіччя доріг і окраїни лісів та посадок, рясно встеленими сміттям, засвідчує крайнє халатне ставлення громадян до своєї ойкумени. І якщо хтось гадає, що останній приклад не має жодного стосунку до такої події, як чорнобильська катастрофа, той сильно помиляється.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]