Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2016 13:11

Тріумф "Радикальної партії"

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

В політології є поняття «золотої партії», коли голоси найменшого за кількістю члена коаліції є визначальними для існування всієї більшості загалом. Тому «золота партія» отримує вплив і дивіденди, абсолютно неспівмірні з числом її депутатських мандатів.

Поки «Самопоміч» приймає рішення щодо виходу з коаліції, Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради заявляє, що його фракція готова поповнити нову коаліційну більшість. Хоча, як відомо, до цього радикали заперечували можливість об’єднання з колишніми союзниками без відставки уряду.

Зміна Ляшком своєї позиції, звісно, ні в кого не викликає подиву, враховуючи прояви небувалої «гнучкості» фракції в недалекому минулому. Але тепер для головного радикала відкрилась нагода не просто отримати проміжну вигоду, це – стовідсотковий джекпот.

В політології є поняття «золотої партії», коли голоси найменшого за кількістю члена коаліції є визначальними для існування всієї більшості загалом. Тому «золота партія» отримує вплив і дивіденди, абсолютно неспівмірні з числом її депутатських мандатів.

На сьогодні дві великі фракції парламенту, які є основою коаліції, налічують 134 (БПП) і 81 (НФ)  народних депутатів, тобто загалом мають 215 голосів. З урахуванням демаршу «Батьківщини» і цілком можливого виходу «Самопомочі» для більшості не вистачає лише 11 мандатів. Тож фракція «Радикальної партії» з її 21 голосом може спокійно зберегти парламентську коаліцію, натомість отримавши місця в уряді та більший вплив на прийняття рішень у коаліції. Відтак те, що Ляшко отримає від повернення до більшості, йому не світить при будь-яких інших розкладах, в тому числі і внаслідок перевиборів до парламенту. Отже, банальний розрахунок показує, що остаточний розвал коаліції не загрожує, адже в усякому разі бажаючі на роль «золотої партії» завжди знайдуться. Тепер все залежить хіба що від кадрових апетитів і зговірливості партійних лідерів. Яценюк вже виконав програму максимум, зберігши крісло прем’єра, тому зараз, швидше за все, таки погодиться на міністерські перестановки в Кабміні, щоб остаточно умиротворити ситуацію. І тоді всі, хто на емоціях і в очікуванні швидких перевиборів перейшли в опозицію, ризикують залишитися ні з чим. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]