Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2016 14:09

Правдива обмовка

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Не дивлячись на явну обмовку, яку, швидше за все, невдовзі виправлять в Білому домі, президент США таки мав рацію. Він правий у тому, що Росія дійсно підтримує Україну, точніше її кремлівську версію.

Експромт американського президента про російську підтримку України викликали значний резонанс в середовищі американських політиків, міжнародних експертів та світових ЗМІ.

Для предметного розуміння скандальності висловлювання Обами пропонує його дослівний переклад: «Навіть коли її економіка падає, Росія вливає ресурси в підтримку України і Сирії – держав, які, як вона бачить, виходять з її орбіти».

Критиків президента обурила буквальність фрази про підтримку України Росією. Очільника Білого дому відразу осоромили Україною як «державною-клієнтом» Росії та звинуватили у нерозумінні геополітичних реалій. Натомість більш помірковані коментатори пояснили вислів помилкою спічрайтера.

Судячи з попередньої риторики Обами та позиції США щодо україно-російського конфлікту, більш правдоподібними виглядають пояснення поміркованого крила. Змістовний контекст президентського виступу дозволяє стверджувати, що Обама мав на увазі вливання Росією ресурсів у підтримку своїх цілей в Україні та Сирії. Буквальне ж трактування сказаного стало не більше, ніж живильним ґрунтом для докорів з боку політичних опонентів Обами, а в нашій країні дало привід зрадоманам підняти нову хвилю емоцій «все втрачено».

Проте, не дивлячись на явну обмовку, яку, швидше за все, невдовзі виправлять в Білому домі, президент США таки мав рацію. Він правий у тому, що Росія дійсно підтримує Україну, точніше її кремлівську версію. Можливо, для американських сенаторів і журналістів це несподіванка, але українці точно знають, що Обама не помилився, адже ні для кого в Україні не секрет, що Москва підтримує не лише сепаратистів на Донбасі, а й деяких українських олігархів та політиків у парламенті, не кажучи вже про витрати на культивування проросійських рухів, організацій, партій та антиукраїнську пропаганду на нашій території. У нас живуть і працюють «на благо» держави куми і друзі Путіна, а значну частину парламенту і місцевих рад займає когорта регіоналів, яка до цього часу братається з російським керівництвом. Хіба бодай для когось це таємниця? Зовсім ні. Тож не слід вдавати розпачливий подив і голосити, ніби Обама каже неправду і Росія не підтримує Україну. Ще й як підтримує, і якби не ця поміч, всім нам жилося б значно простіше.

P . S . Якби виступи Путіна сприймалися так само прямолінійно, то лідера з більш доброзичливими, мирними і конструктивними намірами у світі б точно не знайшлось.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]