Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2016 09:45

5 порад як вберегти свій ТЗ від евакуації за неправильне паркування

Адвокат, засновник Юридичної компанії "ARSWISE"

Мабуть чи не у всіх водіїв на слуху, особливо в місті Києві, активізація «полювання» поліції на неправильно припарковані авто. Як не прикро, але часто таке полювання закінчується непоганим результатом для правоохоронців і бюджету відповідного міста. Тільки

Мабуть чи не у всіх водіїв на слуху, особливо в місті Києві, активізація «полювання» поліції на неправильно припарковані авто. Як не прикро, але часто таке полювання закінчується непоганим результатом для правоохоронців і бюджету відповідного міста. Тільки сама статистика говорить про те, що на 1 штрафмайданчик в Києві щоденно привозять від 30 до 50 автомобілів. 

Якщо ви не знайшли свій автомобіль в тому місці де ви його залишили (особливо коли відчували або точно знали що паркуватися там заборонено) не поспішайте панікувати і думати про найгірше, відразу набирайте 102 і перевіряйте інформацію про затримання авто працівниками поліції. Якщо полісмени підтвердять зазначену інформацію (про що ви отримаєте дзвінок), слід обов’язково поцікавитися про місцезнаходження штрафмайданчика куди відвезли автомобіль. Така інформація повинна бути вказана в акті огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, який знаходиться в працівника поліції, який вам телефонував.  Далі слід задуматися про повернення автомобіля. 

Вартість «визволення» власником свого ТЗ в середньому складає від 1000 до 2000 грн. і більше, залежно від порушення, маси автомобіля та строку його зберігання на спеціальному майданчику. Цікаво, що сам штраф становить невеликий відсоток від зазначеної суми. Наприклад, таке задоволення як паркування свого авто на смузі для руху маршрутних транспортних засобів обійдеться водію в 510 грн. штрафу, мінімальна ж вартість транспортування авто на штрафмайданчик складає 720 грн. 

Отже, якщо ваш автомобіль евакуйовані за неправильне паркування, вам доведеться сплатити послуги з евакуації, а також зберігання ТЗ - подобово. 

Розміри плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках)

№ п/п

Найменування послуги

Одиниця виміру

Розміри плати, грн. за один ТЗ

1

Транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку) повною масою:

 

 

 

до 2000 кг включно

За послугу

600 грн

 

від 2000 до 3000 кг

За послугу

700 грн

 

від 3000 кг

За послугу

850 грн

2

Зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику (стоянці):

 

 

 

за першу-сьому добу, включно

За добу

120 грн

 

за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби

За добу

20 грн

  До кожної із вказаних сум слід додати ще 20 % ПДВ. Наприклад, вартість транспортування автомобіля вагою до 2000 кг складатиме 720 грн. 


Слід зауважити, що доба зберігання ТЗ на штрафмайданчику рахується не в класичному розумінні  «календарної доби», а за правилом «доба після 00:00», тобто, якщо ваш автомобіль опинився на штрафмайданчику, наприклад в середу в 19:00, то починаючи з 00:01 четверга буде вважатися 2 доби зберігання ТЗ. 

ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ЕВАКУАЦІЇ ВАШОГО АВТО У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ НЕПРАВИЛЬНИМ ПАРКУВАННЯМ? 

info for article.jpg


Зауважу про існування думки серед окремих водіїв про безкоштовне 3-денне зберігання автомобіля на штрафмайданчику. Насправді така думка є помилковою.
В даному випадку можемо говорити про те, що після закінчення  триденного строку  тимчасового  затримання транспортного засобу особа  має  право звернутися  за  отриманням свого транспортного засобу. Таке звернення особи є обов'язковим для його виконання  незалежно  від  стадії  вирішення справи про адміністративне правопорушення. При цьому, безкоштовним є саме подання такого звернення та повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу, однак послуги евакуації та зберігання ТЗ підлягають оплаті. 

Раніше спливу 3-денного строку свій автомобіль можна забрати тільки у випадку вирішення вашої справи про адміністративне правопорушення, тобто винесення представником поліції постанови у справі про адміністративне правопорушення. Як правило, дана постанова виноситься в день або на наступний день після оформлення матеріалів та тимчасового затримання транспортного засобу.  

У якому ж випадку поліція має право затримати та евакуювати транспортний засіб при виявленні паркування із порушенням ПДР? 
1)   Повинен бути наявним факт порушення водієм ПДР щодо паркування;
2) якщо розміщення  припаркованого  транспортного  засобу суттєво перешкоджає дорожньому   руху. 

Звертаю увагу, що повинні бути наявними обидві умови в сукупності. Це значить, що саме паркування у недозволеному місці не дає полісмену права евакуювати ТЗ, і лише якщо невірно припаркований автомобіль суттєво перешкоджає дорожньому  руху, за наявності інших, фактичних і правових умов, поліцейський може ініціювати тимчасове затримання і переміщення ТЗ на спеціальний майданчик. 

Чи завжди поліцейські дотримуються зазначених умов? – Ні. В першу чергу це пов’язано із тим, що поняття   «суттєво перешкоджає дорожньому  руху» є оціночним. Тобто є припаркований із порушенням ПДР автомобіль і є суб’єктивна думка патрульного поліцейського про «суттєве перешкоджання дорожньому руху» таким автомобілем, не виключено що є ще і вказівка «певних чиновників міста» про необхідність поповнення бюджету міста. Саме сукупність перелічених елементів приносить неприємності водіям і вливається їм в копійку. 

Як боротися із свавіллям поліцейських? Водій може оскаржити як саме притягнення його до адміністративної відповідальності (постанову у справі про адміністративні правопорушення), так і самі заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення, тобто тимчасове затримання транспортного засобу. Однак слід розуміти, що оскарження таких заходів не зупиняє їх виконання. 

Вищестоящий орган або суд  може «відкоригувати» суб’єктивну думку поліцейського про «суттєве перешкоджання дорожньому руху». У випадку задоволення скарги водія і скасування постанови про адміністративне правопорушення, водій не повинен сплачувати штраф. Якщо суд визнає неправомірними дії поліцейського щодо евакуації автомобіля, по іншому вирішується і питання оплати евакуації та зберігання ТЗ на штрафмайданчику. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]