Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2012 18:53

Сумщина підхопила «Нове життя»

Директор Сумського центру досліджень місцевого розвитку

З 1 січня питання охорони материнства і дитинства починають вирішуватися в рамках навіть не державної програми, а цілого Нацпроекту.

З 1 січня питання охорони материнства і дитинства починають вирішуватися в рамках навіть не державної програми, а цілого Нацпроекту. Важко не погодитися з Президентом України Януковичем: здоров’я немовлят сьогодні – це впевнений розвиток країни і нації завтра.  «Якщо держава візьме під свою опіку людину від самого народження - в нас буде майбутнє», - каже Глава держави, і можна лише побажати, аби його ініціатива реалізувалася з максимальним ефектом.

 

З щоденної практики життя в регіонах очевидно, що протягом вагітності, пологів і перших днів життя немовля потребує максимальної уваги і надійного захисту від десятків зовнішніх чинників. Для мами і дитини необхідно, аби держава змогла забезпечити і надання допомоги кваліфікованими лікарями й медперсоналом, і використання сучасного діагностичного та лікувального обладнання, і зручні, достойні побутові умови. Це цілий комплекс заходів, який реально може бути втілено в життя в рамках дійсно Національного проекту.

 

На Сумщині вже два роки необхідну медичну допомогу надає обласний перинатальний центр. Його робота – як ілюстрація необхідності Національного проекту. Бо, як традиційно в Україні склалося, запитань – більше, ніж відповідей; проблем – більше, ніж можливостей.

 

Насправді, протягом двох років звичайний пологовий будинок радянського типу вдалося перетворити на відносно сучасний перинатальний центр. Якщо раніше його головним скарбом був професійний медперсонал, то зараз до нього додалися модерновий операційний блок, реанімаційне відділення, відділення екстрагенітальної патології. Відремонтовані палати, і дівчата, молоді мами вже не лежать по-четверо в одному приміщенні. Найближчим часом центр отримає суперсучасні карети «швидкої допомоги» - губернатор Юрій Чмирь гарантує.

 

Хоча, справедливості ради, скажу: левова частка цього зроблена коштом обласного бюджету і меценатів. А попереду ще – величезне поле для роботи. Лише на завершення якісного оновлення центру необхідно близько 60 мільйонів гривень. А до того – ще й повна відбудова за останнім словом медичної науки Охтирської центральної районної лікарні, Конотопського пологового будинку з дитячою поліклінікою тощо.

 

А ще – новітні медичні технології. А ще – оновлення персоналу. А ще – консультації та діагностика… Це до того, що деякі, хай і дуже вагому кроки силами окремих регіонів здійснити можна, на повноцінну реформу – дійсно потрібен Нацпроект.

 

Єдине, що дуже хвилює – аби це здраве і розумне починання не забалакали. Отут дуже стане в нагоді і жорсткий президентський контроль, і виконавська дисципліна, і урядово-парламентська допомога областям.

 

…Сьогодні був у перинатальному центрі, дивився на немовлят, яким день-два від народження. Вони не розуміють, що таке ефективне державне управління, що таке національні пріоритети тощо. Але вони вже чують мамине тепло, а їх мами мріють про щасливе і здорове життя дітей. Що тут скажеш?

 
Як на мене, «Нове життя» це Нацпроект, якому найбільш пасує характеристика – «для людей».
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]