Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2011 17:38

Так працює «Єдине інвестиційне вікно»…

Директор Сумського центру досліджень місцевого розвитку

Сорок мільйонів інвестицій, трохи більше 12 місяців підготовки – і збудоване «з нуля» виробництво вже введено в експлуатацію. Це картина не із Сінгапуру, Японії чи ЄС, це українські реалії.

Сорок мільйонів інвестицій, трохи більше 12 місяців підготовки – і збудоване «з нуля» виробництво вже введено в експлуатацію. Це картина не із Сінгапуру, Японії чи ЄС, це українські реалії.

Вчора на Сумщині розпочав роботу другий цех з виробництва сучасної коркувальної продукції, збудований у рамках інвестиційного проекту компанії «Гуала Кложерс Груп». Це не жарт: з моменту проголошення намірів здійснити цей інвестпроект, до запуску збудованої виробничої лінії минуло 12 місяців. Італійський інвестор, сумський виробник і регіональна влада показали, що це можливо зробити, знімаючи обмеження для бізнесу «знизу», а не тільки чекаючи на завершення дерегуляції «зверху».

Декілька цитат з «офіційної» хроніки.

Юрій Чмирь, глава Сумської ОДА, один із головних ініціаторів проекту:

«Введення в експлуатацію нового корпусу – це демонстрація плідної роботи влади і бізнесу, втілення зобов’язань у життя. Реалізуючи реформи, ініційовані Президентом України Віктором Януковичем та Стратегію розвитку регіону до 2015 року, ми запроваджуємо європейські стандарти життя на Сумщині… Ми розпочали зі створення належних умов для інвесторів, із запровадження «єдиного вікна», максимально спростили дозвільні процедури. Як наслідок, за підсумками минулого року, Сумщина увійшла до п’ятірки лідерів за обсягами залучення прямих іноземних інвестицій, а за динамікою – очолила загальнодержавний рейтинг».

Володимир Заєць, гендиректор «Гуала Кложерс Україна»:

«Практика проведення нарад не у кабінетах, а на будівельну майданчику дає свої результати. Представники дозвільних та контролюючих органів приїздили до нас, і ми разом вирішували проблемні питання. Це і є єдине інвестиційне вікно в дії».

П’єтро Джованні Доннічі, Надзвичайний і Поважний Посол Італії в Україні:

«Це приклад «історії успіху» іноземних інвестиційних проектів у вашому регіоні. Сумська область розглядається, як один із кращих варіантів для інвестування. Я готовий розповісти всім бажаючим європейським компаніям про ваші сприятливі умови для інвестора».

Секрет успіху й таких схвальних відгуків від європейських партнерів простий. На Сумщині не стали вигадувати велосипед чи жалітися на недосконале законодавство, а просто реалізували в житті принцип зняття обмежень для бізнесу.

Як це виглядає на практиці?

За ініціативою Юрія Чмиря в регіоні створено Раду з питань залучення інвестицій, до складу якої увійшли керівники всіх профільних управлінь ОДА й представники усіх дозвільних і контролюючих органів області.

Потенційний інвестор подає свій проект до Секретаріату Ради, отримує необхідні консультації; протягом не більш, ніж 7 днів Секретаріат інвестиційної ради реєструє поданий проект і укладає разом з інвестором Оперативний план реалізації проекту. Рада розглядає і затверджує оперативний план реалізації проекту, а також необхідні розпорядчі документи (засідання інвестиційної Ради відбуваються згідно з потребою, але не рідше, ніж раз на місяць).

В результаті, інвестор на Сумщині просто не знає, що таке проблеми із пожежниками чи СЕС. Бо, з одного боку, відповідальний інвестор робить все, як треба, за діючими нормами, по закону, а з іншого боку, у посадовця-контролера чи дозвільщика є заздалегідь узгоджений Оперативним планом час, не пізніше якого треба видати необхідне рішення, і немає причин, аби цього інвестора місяцями «маринувати» у коридорах.

Так діє в області «Єдине інвестиційне вікно», весь ланцюжок – від отримання дозволу місцевої ради на оренду земельної ділянки, до резолюції Держгірпромнагляду й інших структур щодо введення об’єкта в експлуатацію.

Ось лише найбільш знакові проекти, реалізовані в регіоні в рамках «Єдиного інвестиційного вікна»:

• нова лінія з випуску шоколадної продукції (ЗАТ «Крафт Фудз Україна»);

• нова лінія з виробництва керамічної бруківки (ТОВ «Керамейя»);

• запуск виробництва укупорювальних засобів («ТОВ «Гуала Кложерс Україна»)

• лінія з виготовлення коркувальних засобів та поліграфічних виробів (ПАТ «Технологія»);

• нова лінія з виробництва молочних продуктів (ПАТ «Бель Шостка Україна»);

• вирощування та переробка сільгосппродукції (ТОВ «Українсько-голанська аграрна компанія»);

• будівництво виробничих потужностей з виготовлення активних фармацевтичних інгредієнтів (ВАТ «Фармак»).

… Є така програма Президента Януковича «Україна для людей», що передбачає дерегуляцію господарської діяльності і створення сприятливих умов для бізнесу, інвестування. І є два варіанти дій на місцях: вичікувати «у засідці», поки Президент, уряд, ВР створять всім казкові умови для роботи, або самим, кожен на своєму рівні братися, і виконувати цю програму. Сумська область обрала другий шлях. Виходить, ніби, непогано…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]