Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2020 13:23

Як мінімізувати ризики купуючи житло, яке ще будується

Виконавчий директор девелоперської компанії ENSO

Невеликий перелік базових порад, які допоможуть вам обрати більш надійного девелопера.

  • Коронакриза поступово переростає в кризу економічну і разом вони негативно впливають на настрої споживання українців. Крім невпевненості за своє здоров'я у людей посилюється фінансова невпевненість. Їм дедалі важче витрачати гроші, особливо на великі покупки. 

Девелопмент — це сфера, де і так класично майже відсутні емоційні рішення. Шлях від бажання придбати житло до отримання ключів від квартири може займати декілька років. За цей період люди скрупульозно вивчають ринок, компанії, фінансові інструменти. Але і такий підхід не гарантує, що людина вчасно і стовідсотково отримає придбане житло. 

Можливо я піду трохи проти тренду. Зазвичай серед девелоперів тема ризиків для клієнтів табуйована. В кожному відділі продажів вас запевнять, що в будь-якому разі придбана вами квартира буде добудована. Сотні матеріалів щодня переконують, що купівля житла — найкраща інвестиція. Проте я не буду оригінальним якщо скажу, що 100% гарантії не існує. Ні в Україні, ні у світі. Ні на ринку девелопменту, ні у будь-якій іншій сфері. Але це не означає, що треба забути про свою мрію жити в якісній оселі, або про думки щодо примноження коштів за рахунок інвестицій в житло. Навпаки. Просто завжди можна мінімізувати ризики. 

Часто люди в ейфорії купують квартири на етапі забудови й забувають головне — вони здійснюють інвестицію. А майже будь-яка інвестиція — це про ризик. Ви отримуєте можливість дешевше придбати житло, проте воно стане вашою власністю набагато пізніше, а не одразу. На цьому етапі ви розділяєте ризики з забудовником. 

Інвестуючи навіть на етапі котловану, фундаменту або декількох поверхів занадто низька ціна повинна вас насторожувати. Адже це може бути показником, що у компанії майже немає або дуже мало власних коштів на будівництво. І навіть для старту їй потрібні гроші інвесторів. Зібрали на перші поверхи і що далі? А далі буде як буде. Професійний девелопер не продаватиме житло в рази дешевше ринку навіть на початковому етапі. 

Перед тим, як ухвалити рішення щодо придбання квартири завжди аналізуйте різні об'єкти від різних девелоперів. Таким чином ви можете сформувати для себе розуміння середньої ринкової ціни. Рентабельність житлового девелопменту не захмарна. Тому, якщо бачите об’єкт дешевший аналогічних на ринку, варто замислитись за рахунок чого забудовник зекономив. В девелопменті немає позицій завдяки яким можна суттєво здешевити житло без втрати якості. Забудовники з системним підходом навпаки намагаються привабити клієнтів додатковими можливостям. Якісніші матеріали, продуманість інфраструктури, екологічний підхід та інше. А це завжди справедливо збільшує ціну об'єкта.

Якщо ви бачите аналогічну якість житла, то “знижка” може ховатися в площинні легальності об'єкта. Нагадаю приклад кількарічної давнини, коли київський забудовник мав в портфелі декілька десятків об'єктів більша частина з яких не мала дозвільної документації. ЗМІ про це писали, місцева влада говорила, але тисячі інвесторів зараз живуть в нелегальних квартирах і мають проблеми з комунікаціями. 

Існує такий термін Too Big to Fail - занадто великий для невдачі. Навколо великих компаній часто створюють імідж, що розмір їх активів — це гарантія 100% успіху у будь-яких важких ситуаціях. Після 2014 року в період банкопаду ми споглядали багато прикладів, які спростовували цю теорію. Нещодавно такий приклад ми побачили й в українському девелопменті. Тому не варто покладатись тільки на великі об'єми забудовника, як показала практика ніякої гарантії це не дає. 

Ще один параметр, який точно не повинен впливати на ваш вибір житла — спекулятивна реклама. Я поважаю креативні індустрії та нестандартні підходи до маркетингових комунікацій. Але люди купують житло один або декілька разів за життя, і емоційні важелі не повинні затьмарювати раціональний підхід під час вибору. Якщо ви бачите суміш реклами, яка змушує придбати квартиру, дешевше ніж ринкова ціна — краще не звертайте увагу на таку спокусу.

Довіра — головний інструмент девелопера. Вона не вибудовується за декілька місяців, але моментально втрачається через безвідповідальне відношення до клієнтів. Особливо в період невизначеності варто придивитись до забудовників, щоб побачити серед них якісних девелоперів. 

Приклади, коли терміни будівництва зміщуються досить розповсюджені. Це нормальна для ринку практика. Але не можна назвати нормальною практику, коли девелопери заздалегідь не повідомляють про можливі переноси термінів. Інвестори починають хвилюватися, обговорювати проблеми на форумах та соцмережах. І вже після цього забудовник повідомляє про інші терміни здачі. Якісний та системний девелопер розуміє важливість прямої комунікації зі своїми клієнтами. Він завжди заздалегідь повідомляє про всі важливі етапи та зміни. Як би це пафосно не звучало, але якісний девелопер поважає емоційне стан своїх інвесторів. 

Це невеликий перелік базових порад, які допоможуть вам обрати більш надійного девелопера. Проте завжди пам'ятайте, чим більше факторів при інвестиції в житлову нерухомість ви проаналізуєте, тим більше шансів отримати дійсно якісне житло і вчасно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]