Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2021 10:22

Немає нічого романтичного в тому, щоб бути підприємцем

Підприємець, меценат, альпініст

Бути підприємцем – це бути птахом Феніксом: тебе спалюють і знищують, а ти відновлюєшся заново.

Днями я виступав перед молодими підприємцями і зловив себе на думці, що немає нічого романтичного в тому, щоб бути підприємцем. Це постійна боротьба за виживання своєї компанії, війна за свою власну шкуру, і вона триває щодня. Це бути одночасно і боксером, і рефері, і переможцем, і лузером. Часто ці крайнощі трапляються протягом кількох годин. Якщо ти підприємець — ти адвокат і прокурор для свого бізнесу, але аж ніяк не свідок чи жертва.

Отримую насолоду виступаючи перед майбутніми та починаючими підприємцями, мене це драйвить, надихає і мотивує! Це моя певна місія розвивати молоде покоління. Завжди кажу, що місія лідера виховувати нових лідерів. Але я ніколи не розповідаю про “успєшний успєх”, я про реальний бізнес. Чому я маю моральне право це розповідати? Я, Роман Городечний, мені 41 рік, я співвласник компанії «Regno», генеральний директор будівельної компанії «Універсал Інжиніринг», та інвестор у проекті будівництва найбільшого логістичного центру у Західній Україні «PORT Logistic Center» на 42 тисячі кв. м. А загалом  підприємець, меценат, спортсмен, громадянин своєї країни, тато трьох дітей,  сім’янин. У 2018 році я став першим львів’янином, який підкорив найвищу гору планети Еверест.

Мій досвід показує, що бізнес — це жорстокий спорт. Де ти вигризаєш, борешся, падаєш і піднімаєшся. Командна гра чи особистий залік, тест на витривалість чи перевірка сили? Тут немає універсальної інструкції. До перших спортивних вершин, як і до власного  бізнесу потрібно «дорости». Мій шлях був максимально тернистим, наскільки це можна уявити… Я зі звичайної родини вчителів, мама викладала інформатику, тато фізику. Чи могли вони подумати, що в них виросте великий підприємець? Напевно ні. Але чи знали, що він виросте людиною? Однозначно.

Всі розповідають як вони заробили свій капітал, але завжди цікаво як і чому людина втратила ці гроші. Необережність, легковажність, помилка буває різне. Моя історія така: 2008 рік, насувається глобальна економічна криза. Ми з дружиною поїхали у весільну подорож в Чорногорію. І тут, як в фільмах Тарантіно, мав би статися якийсь… За законами жанру він і стався, повертаючись з відпочинку з вагітною дружиною я дізнаюсь, що мій, на той час, партнер по бізнесу переписав на себе компанію і всі гроші. А мене лишив з величезними кредитами і боргами. Висновок: юридичка ваше все. Я найбільше ціную і в житті, і в бізнесі порядність та чесність, але завжди можна перестрахуватись за допомогою правильно оформлених юридичних аспектів. Хочеш миру готуйся до війни, довіряй, але перевіряй, і далі за текстом. Ці прописні істини абсолютно точно більшість підприємців вже вивчили на зубок. Якщо ризикнули почати партнерський бізнес обговоріть все на березі, домовтесь як ви працюєте, які червоні лінії. В нас між партнерами тепер навіть прописано, що буде з компанією, якщо будь-хто з нас загине.

Мене часто питають, що для мене гроші? Так ось, гроші це свобода вибору: свобода обирати стиль життя, його ритм і рівень, яку каву і де ви п'єте, в якій машині їздите і тд.  Абсолютно точно, жодного разу гроші не ставали моєю ціллю. Справжньою ціллю було створити щось, чим буду пишатися. Щось, що буде побудоване на цінностях,  з людським обличчям, з твердою позицією та поглядами. Щось масштабне та дійсно круте. А гроші, гроші це як бензин під час подорожі. Нікому не хотілося б залишитися без палива, але сама подорож це ж не тур по заправках?

Будуючи  бізнес не забувайте, що у вас є зуби, власна позиція і кулаки. І хто, як не ви, буде захищати свою справу від нападків? В цьому вам допоможе публічність та особистий бренд. Відстоювати себе, своїх працівників, свою компанію ваш пожиттєвий підприємницький обов'язок. 

А ще репутація! Зробіть максимально все, щоб не знищити її ні на старті, ні в процесі. Репутація підприємця  це як заліковка для студента. Це ваша ноша і вам вирішувати: або вона буде максимально важкою і тягнутиме вас вниз, або стане каталізатором вашого руху. Як показує мій досвід, люди не змінюються, тому якщо все і всі навколо вказують на недобросовісність працівника чи партнера, то не тіште себе ілюзіями, що з вами він буде інакшим з вами.

І наостанок! З огляду на те, що і бізнесі все одно доведеться думати, то раджу думати одразу масштабно! Тільки нам вирішувати: плавати в домашній ванній чи переплити Ла-Манш, продавати яблука на ринку чи створити Амазон. І знаєте, що головне? У нас завжди є вибір! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]