Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2023 11:24

Скільки мільярдів інвестицій отримає Україна від проведення EXPO в Одесі

Ексзаступник голови Одеської ОВА

Про мільярди коштів, які може залучити держава завдяки Всесвітній виставці

Попри війну, цьогоріч Україна змагається за проведення у 2030-му Всесвітньої виставки. Це довгостроковий проєкт, навколо якого зазвичай держави створюють цілі економічні стратегії. Яскравий приклад — Саудівська Аравія, яка бачить проведення EXPO в Ер-Ріяді апогеєм планом розвитку країни до кінця десятиліття. 

Одночасно з цим завдяки великому напливу туристів одна з найбільш консервативних та релігійних держав світу хоче відкритися світу та іноземному капіталу. Комуністичний та ізольований Китай через EXPO у Шанхаї, куди приїхали понад 70 мільйонів туристів. 

Чому держава приділяє увагу ЕХРО навіть під час війни 

Україна приєдналася до змагання за Всесвітню виставку у 2021 році. Ініціативу, що пішла від одеського бізнесу, підтримали на найвищому рівні. За декілька місяців заявку на проведення ЕХРО підписав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Пізніше, вже під час повномасштабного вторгнення, у листопаді 2022 року Одесу як місто-кандидат презентував президент Володимир Зеленський. 

Президент, прем’єр, вся влада розуміють, що після перемоги настане час непростого відновлення країни. Станом на початок року в уряді озвучили, що Україна зазначала близько 700 мільярдів доларів збитки з початку повномасштабного вторгнення. Це зруйновані міста, розбиті дороги, знищена інфраструктура, пошкоджені мережі, понівечені підприємства, підірвані логістичні шляхи. 

Все це потребує відбудови. Україна добиватиметься репарацій від країни-агресора. Також у відновленні наших територій планують взяти участь десятки міжнародних партнерів, організацій та приватних підприємств. EXPO 2030 в Одесі може стати квінтесенцією довгострокового повоєнного відновлення України. 

Люди їхатимуть, аби побачити, як з попелу війни постала країна, що поборола останню імперію на планеті. Крім того, виставка стимулюватиме й підсилюватиме відбудову держави та вступ до Європейського союзу, залучаючи відвідувачів, інвесторів. 

Яким буде ефект від проведення виставки для України 

Проведення виставки передбачає розвиток інфраструктури Одещини та транспортних вузлів інших регіонів. Наприклад, в самому регіоні під будівництво павільйонів відбудеться модернізація Хаджибейської греблі — екологічної проблеми, що Україна отримала у спадок ще з часів Радянського союзу. 

Також під час зведення майданчика вирішать проблему полів зрошення — місця, куди стікаються 70% стічних вод міста. Більш довгостроковими наслідками виставки стане модернізація транспортної інфраструктури міста та регіону, будівництво нових доріг та розвиток готельно-розважальної галузі. 

Щодо загального розвитку України — проведення Всесвітньої виставки в Одесі потребує розвитку логістичних шляхів, адже люди будуть приїжджати побачити ЕХРО й шляхом аеропортів Києва та Львова. Рішенням цих питань можуть бути нова швидкісна колія між столицею та Одесою, оптимізація маршрутів Укрзалізниці, модернізація аеропорту Ізмаїла або ж повноцінне відновлення аеродромів у Чорнобаївці та Миколаєві. 

Очікується, що під час проведення ЕХРО 2030 до Одещини завітають щонайменше 19 мільйонів туристів, а участь в експозиції візьмуть 150 країн та декілька десятків організацій. Інвестиції в побудову виставкового майданчика складатимуть щонайменше 2,6 мільярда доларів. Ще 9 мільярдів доларів має бути інвестовано в загальний розвиток інфраструктури регіону та країни. 

За попередніми оцінками, проведення виставки має збільшити валовий внутрішній продукт України щонайменше на додаткові 3%. Приблизно на стільки ж протягом 10 років збільшиться сума прямих іноземних інвестицій. 

Ще більше значення для України матиме відкритість для світу, яка станеться після того, як мільйони людей приїдуть до нас. 19 мільйонів відвідувачів — це 19 мільйонів шансів побудувати нові партнерства, домовленості, знайомства та дружні стосунки, що принесуть державі розвиток бізнесу та зростання зацікавленості світу до України. 

На якому етапі знаходиться Україна у змаганні за ЕХРО 

22 та 23 березня дослідницька місія Міжнародного бюро виставок детально вивчила проєкт. Українська делегація відповіла на всі питання представників МБВ. Далі учасники дослідницької місії складуть звіт про українську заявку для виконкому бюро. 

Виконком бюро оголосить рішення про спроможність заявок всіх країн у червні цього року. Україна пройшла всі минулі етапи достойно, навіть попри війну. Позитивне рішення виконкому дозволить державі взяти участь в голосуванні за місто-господаря й остаточно вибороти проведення ЕХРО 2030 в Одесі. Для України ж це можливість показати, що ми сильна, економічно стабільна, квітуча держава, яка базується на своєму неймовірному народі. 

Зараз українська дипломатія активно працює над зростанням підтримки України серед 170 країн-членів Бюро міжнародних виставок. Для перемоги на голосуванні в листопаді цього року Одесі як місту-кандидату необхідно набрати щонайменше 86 голосів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]