Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2020 10:50

Як режим надзвичайного стану вплине на бізнес та громадян?

Як режим надзвичайного стану вплине на бізнес та громадян? Давайте розбиратись.

23 березня 2020 в офіційному Telegram-каналі Міністерства охорони здоров’я України з'явилося повідомлення про те, що Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець закликав народних депутатів України проголосувати за введення надзвичайного стану на всій території України через загрозу подальшого поширення COVID-19.

Одного заклику мало…

Однією із підстав введення надзвичайного стану на території України (або в окремих її місцевостях) є виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а саме стихійного лиха, катастроф, пандемій, панзоотій тощо, що створюють загрозу життю і здоров’ю значних верств населення. Чи є пандемія COVID-19 небезпечною для здоров'я і життя українців? Беззаперечно. Станом на 15:00 23 березня 2020 року в Україні зареєстровано 73 випадків захворювання COVID-19, 3 з яких летальні.

Підстава для введення надзвичайного стану є. Що далі?

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України. При цьому пропозиції щодо його введення подає Кабмін. Станом на 23 березня 2020 року на офіційному веб-порталі Верховної Ради України відсутній законопроект, який би передбачав затвердження Указу Президента України про введення НС. На сайті Кабінету Міністрів України так само відсутні пропозиції щодо введення НС. На даний момент залишається тільки здогадуватись чому Міністр охорони здоров'я вже зараз закликає народних депутатів України проголосувати на введення надзвичайного стану в Україні. Можливо, Кабмін вже готує пропозиції і введення НС це вже питання часу.

Що означає введення НС для бізнесу?

Чинне законодавство України передбачає ряд заходів, які можуть запроваджуватись указом Президента України про введення надзвичайного стану на період його дії. Якщо НС введуть на всій території України, відповідно такі заходи будуть діяти на всій її території. Такими заходами, зокрема, можуть бути:

1) тимчасова заборона будівництва нових, розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної ситуації або забезпеченням життєдіяльності населення та аварійно-рятувальних формувань;

2) запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності;

3) мобілізація та використання ресурсів підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, для відвернення небезпеки та ліквідації надзвичайних ситуацій з обов’язковою компенсацією понесених втрат;

4) зміна режиму роботи підприємств, установ, організацій усіх форм власності, переорієнтація їх на виробництво необхідної в умовах надзвичайного стану продукції, інші зміни виробничої діяльності, необхідні для проведення аварійно-рятувальних і відновлювальних робіт;

5) встановлення для юридичних осіб квартирної повинності для тимчасового розміщення евакуйованого або тимчасово переселеного населення, аварійно-рятувальних формувань та військових підрозділів, залучених до подолання надзвичайних ситуацій;

6) примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

Варто відзначити, що юридичним особам, майно і ресурси яких використовувалися для відвернення або ліквідації ситуацій, що стали причиною введення надзвичайного стану, відшкодовується їх повна вартість. При цьому, якщо майно, що було примусово відчужене у юридичних і фізичних осіб, після скасування правового режиму надзвичайного стану збереглося, колишній власник або уповноважена ним особа має право вимагати повернення такого майна у судовому порядку або вимагати надання йому взамін іншого майна, якщо це можливо.

А до чого бути готовим громадянам?

Перш за все – це обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан. Це стосується і руху приватних транспортних засобів. Так що, можливо, поїздку до родичів на Пасху доведеться відмінити. Крім того, можливе запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності. Сподіваємось до цього не дійде, і ми не повернемось в часи радянщини.

Варто відзначити, що у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю проведення невідкладних аварійно-рятувальних робіт, допускається тимчасове переведення або залучення на добровільній основі працездатного населення і транспортних засобів громадян для виконання зазначених робіт. Таке залучення здійснюється за дозволом відповідного керівника аварійно-рятувальних робіт та за умови обов’язкового забезпечення безпеки праці.

Як довго?

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більш як на 30 діб.

Замість висновків.

Перш за все, варто пам'ятати, що режим НС вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. Нам важко сказати, чи можна іншими способами запобігти розповсюдженню COVID-19 на території України на даному етапі. Проте, ми можемо точно констатувати, що реальна загроза поширення існує.

Мийте руки, тримайте дистанцію. Все буде добре. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]