Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2017 16:13

Щодо законопроекту #7142

Екснародний депутат Верховної Ради України

В нашому світі не існує жодної цивілізованої країни де великі магазини в центрі міста можуть спокійно здійснювати продаж контрабанди або ще гірше продавати викрадене майно і при цьому з використанням положень про спрощену систему оподаткування вони не зобо

Будучи співавтором нового законопроекту #7142 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг», хочу озвучити свою власну позицію стосовно сказаного 4 жовтня в прямому ефірі телеканалу ATR.
 
Обговорювалась доцільність законопроекту 7142 між головою Аптечної асоціації Володимиром Руденко та головою союзу ювелірів Дмитром Видолобом. Хочу зазначити, що Володимир Руденко повністю підтримав цей законопроект,  незважаючи на те, що він передбачає обов’язкове застосування від ювелірів і пунктів продажу лікарських засобів реєстраторів розрахункових операцій, а також наявність повних пакетів документів про походження товару.
 
На даний час РРО – це єдине за допомогою чого є можливість здійснювати державний контроль не тільки обсягів роздрібної торгівлі, а і виручки від реалізації товарів.
 
Ми боремось за скорочення ймовірності попадання фальшивих ліків до рук українців, тому купуючи товар – вимагати фіскальний чек просто необхідно! До того ж, видача фіскального чеку покупцеві – це реальна сплата податків, які збагачують бюджет нашої країни, рівні права для власників бізнесу, надходження нових інвестицій, зниження корупції та значне покращення рівня життя населення.
 
Говорити про контроль за походженням та рухом товарів без наявності будь-яких документів взагалі не доводиться, адже саме законодавчі прогалини щодо відсутності будь-якого обліку придбаних товарів для більшості суб’єктів спрощеної системи оподаткування дозволяють цілком в законний спосіб здійснювати продаж контрабанди, підробок, товарів, виготовлених чи ввезених без сплати жодних податків, тобто з метою легалізації тіньового обігу.
 
В нашому світі не існує жодної цивілізованої країни де великі магазини в центрі міста можуть спокійно здійснювати продаж контрабанди або ще гірше продавати викрадене майно і при цьому з використанням положень про спрощену систему оподаткування вони не зобов’язані мати жодного документа на цей товар.
 
Один з важливих пунктів законопроекту 7142  – є  саме виправлення цієї прогалини! Законопроект вводить обов’язок застосування РРО та наявності первинних документів від постачальника вводить тільки для ювелірів, аптекарів, для всіх магазинів площею понад 150 м?, та для всіх магазинів внутрішньої локації в торгівельних центрах понад 100м?

Надаючи можливість оприбуткування товарів від інших суб’єктів спрощеної системи оподаткування, які не є платниками ПДВ (не поширюється на сільськогосподарську продукцію, оскільки її виробниками можуть бути платники єдиного податку-сільськогосподарські виробники на 4 групі та на несерійні товари ручної роботи, які теоретично можуть бути виготовлені ФОП-платником єдиного податку) – здійснювати контроль за ланцюжком постачання НЕМОЖЛИВО.
 
За час всього ефіру Голова Союзу ювелірів наполегливо виступав проти введення обов’язкового застосування РРО та уникав всіх прямих запитань, чому всім відомі великі ювелірні мережі магазинів показані в ПРЯМОМУ ЕФІРІ   не видають фіскальних чеків.

Спостерігаючи за цим перше що приходить на розум, це те що Голова Союзу ювелірів Дмитро Видолоб вміло прикриває своїх роботодавців (великі ювелірні мережі), які зовсім не хочуть сплачувати податки до бюджету. Дмитро Видолоб також згадав Оксану Продан, яка також виступає проти РРО та нібито вони разом будуть домагатися відкликання законопроекту 7142. Тому якщо раніше пані Оксана ставала на захист малого бізнесу, зараз здається Оксану Петрівну ввели в оману, тому що це захист великого тіньового бізнесу.

Крім того, в законопроекті передбачено, що розширення сфери застосування РРО в жодному випадку не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність на ринках, тобто запропоновані зміни не стосуються значного відсотку суб’єктів реального малого бізнесу.

Підсумовуючи все, стає очевидно, що новий законопроект жодних новел не встановлює, а лише передбачає введення в законодавчу площину нинішньої фактичної ситуації з рухом товарів, що робить неможливим офіційний продаж контрабанди через торгові мережі, які не використовують РРО.
 
Експерти добре описали у своєму ДОСЛІДЖЕННІ   контрабандні схеми ввезення товарів на територію України, але не вказали що головним двигуном тіньових поставок є легкість продажу даних товарів. Використовуючи законодавчі лазівки навіть великі мережі магазинів які були показані в ЕФІРІ   телеканалу ATR спокійно продають контрабанду в центрі столиці під виглядом ФОПа.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]