Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2015 12:30

Про зміни до Закону щодо розбудови інституційної спроможності НБУ

Екснародний депутат Верховної Ради України

Порівняно із прийнятим у першому читанні закону №2742 щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України, комітетом з питань фінансової політики та банківської діяльності, додатково було внесено 162 правки – розказує депутат фракції Парт

Порівняно із прийнятим у першому читанні закону №2742 щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України, комітетом з питань фінансової політики та банківської діяльності, додатково було внесено 162 правки – розказує депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка». В основному правки стосувались повноважень Ради НБУ, органу який включає представників призначених Президентом, Верховною Радою та Кабміном і завданням якого є  контроль діяльності НБУ.

«Правки стосувались більшою мірою саме Ради НБУ, оскільки на даний момент цей орган фактично не працює, як того вимагає стабільна грошова система розвинутих країн та суспільство» - підкреслює Руслан Демчак, заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Прийняття даного закону є обов’язковою умовою Міжнародного валютного фонду щодо видачі наступного траншу у розмірі 500 млн. доларів на стабілізацію фінансової системи України і тому дуже важливо, щоб до кінця цієї сесії Верховна Рада прийняла закон щодо розбудови інституційної спроможності НБУ.

Руслан Демчак пояснює, що інституційна незалежність полягає у закріпленні на законодавчому рівні положення, згідно з яким НБУ є самостійним і незалежним державним органом, на який ніхто не зможе здійснювати тиск. Закон дає можливість НБУ регулювати грошово-валютну політику більш вдало.

«Щодо розподілу прибутку НБУ. Наприклад, за попередній рік НБУ заробив 90 млрд. грн., які були вилучені ще достроково у бюджет. І таким чином, як ми пам’ятаємо у лютому  2015 року, у Нацбанку не було ресурсу для стабілізації курсу. Зараз же передбачається, що буде заборонено вилучати наперед авансовими платежами прибуток НБУ. І тільки після того, як закінчиться рік, буде проведено аудит із залученням міжнародної аудиторської компанії, аж тоді прибуток розподілиться в бюджет України. Таким чином, прибуток Національного банку в першу чергу буде спрямовуватись на його резерви, щоб він міг збалансовувати фінансову систему» - пояснює парламентар.

Серед інших змін закону: зменшення кількості членів правління НБУ з 11 до 6, скорочення кількості членів Ради НБУ з 15 до 9 осіб. Також буде більш розширено функції контролю за аудитом НБУ. Для цього буде створена окрема аудиторська служба – Аудиторський комітет.

Отже, в цілому зміщуються пріоритети діяльності НБУ, а також надаються нові можливості і повноваження членам Ради Національного банку.

Для пересічних українців, прийняття закону в першу чергу буде виражено в утримувані національної валюти в запланованих межах валютного коридору.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]