Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.09.2016 19:46

Нова поліція на варті старої будівельної мафії

Політолог

Конфлікт забудовників із київською громадою отримав несподіване - хоча десь і цілком логічне - продовження. Відтепер будівельні об'єкти від можливих протестних акцій та, взагалі, від "зайвої" цікавості загалу стерегтимуть не якісь там сумнівні "тітушкоподі

Конфлікт забудовників із київською громадою отримав несподіване - хоча десь і цілком логічне - продовження. Відтепер будівельні об'єкти від можливих протестних акцій та, взагалі, від "зайвої" цікавості загалу стерегтимуть не якісь там сумнівні "тітушкоподібні" хлопаки, а елегантні "нові копи". Принаймні, це випливає з тексту Меморандуму про співпрацю у сфері забезпечення законності, правопорядку, порозуміння з громадськістю під час здійснення будівельної діяльності у столиці. Днями документ було урочисто підписано всіма зацікавленими сторонами - мером Києва В. Кличком (ініціатор угоди), керівництвом столичної поліції та очільниками провідних будівельних компаній "Київміськбуд", "Житлоінвест-УКБ", "УкрБуд", "UDP", "Інтеграл-Буд", "ЖБК ім. Ковальської", "ГЕОС", "Нова Слобідка", "Фундамент", "Сіті-1 девелопмент", "Столиця Груп".

Зокрема, згідно з угодою, забудовники надалі відмовляються від залучення приватних охоронних компаній та окремих осіб для фізичної (силової) охорони будівельних майданчиків на території Києва. Зі свого боку, Головне Управління Нацполіції у Києві та столичне Управління патрульної поліції зобов'язуються: визначити окремий номер телефону в режимі "гарячої лінії" для звернень громадян щодо можливих питань чи подій, які виникають під час будівництва на території міста; забезпечити дотримання громадського порядку під час будівництва у Києві, зокрема, на договірних засадах із забудовниками - охорону будівельного майданчика; і, найголовніше, забезпечити захист об'єктів будівництва, у разі підтвердження законності проведення будівництва на них, від неправомірних посягань будь-яких фізичних чи юридичних осіб. Принагідно головний київський полісмен Андрій Крищенко зазначив, що у поліції Києва досить ресурсів, аби забезпечувати правопорядок на будівельних майданчиках столиці, а в разі необхідності вони залучатимуть сили Нацгвардії.

І все б наче нічого, адже охорону будмайданчиків у місті вже давно слід було якось цивілізувати. Однак у наявному вітчизняному контексті "прогресивна" ініціатива столичної мерії спонукає до не вельми приємних висновків. По-перше, усім, хто "в темі", давно відомо про корупційні підвалини "будівельного буму" у Києві. Надання ділянок під будівництво, так само, як і правове та архітектурне обґрунтування будівельних робіт, ще принаймні від часів Омельченка є предметом купівлі-продажу в рамках добре відлагоджених тіньових схем взаємодії між грошовитими забудовниками та міською владою. Прозорість оприлюднення будівельних планів (обумовлена, зокрема, згаданим Меморандумом) у цій ситуації нічого не означатиме: киян і далі ставитимуть перед фактом здійснення антисоціальних забудов - тільки тепер ще "прозоріше" й "оперативніше" плюс із перспективою "нарватися" на поліцейські кийки в разі "надмірної" цікавості чи непоступливості.

По-друге, окрема мова про роль "нової поліції". Використання "копів" та інших державних силовиків для охорони інтересів одіозних забудовників, поза сумнівом, стане черговою ознакою справжньої сутності режиму та зростання його готовності діяти врозріз із настроями й потребами тих, кому він завдячує владою. Мовляв, учора поліціянти успішно відконвоювали різко негативно оцінюваний більшістю суспільства "гей-парад", завтра - перешкоджатимуть громадянам протестувати проти забудови паркових зон і дитячих майданчиків, а післязавтра, як буде треба, - не менш "професійно" допомагатимуть відбирати помешкання за несплату людожерських тарифів чи захищатимуть від народного гніву збанкрутілих чиновників... 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]