Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2024 10:59

Повідомлення щодо виконання підготовчих робіт на об’єкті. Порядок отримання

Буде розглянуто процес отримання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт на будівництві

Стаття пояснює, чому цей документ (далі - Повідомлення) є важливим, які роботи вважаються підготовчими, хто може подати таке повідомлення та в якому порядку.

Зміст:

  • як, де отримати Повідомлення, що для цього потрібно;

  • як замовити послугу з отримання Повідомлення;

  • хто може звернутися для отримання послуги;

  • документи, що необхідно надати для отримання послуги;

  • зміст Повідомлення;

  • способи отримання результату;

  • куди звернутися, якщо відмовлено у наданні Повідомленні;

  • чи можна починати будувати одразу після подачі Повідомлення;

  • подав повідомлення про початок будівельних робіт. Чи потрібно реєструвати повідомлення про початок підготовчих робіт;

  • підстави для припинення права на початок виконання підготовчих робіт;

  • строки виконання підготовчих робіт;

  • особливості врахування місцевих норм при виконанні підготовчих робіт;

  • для скасування Повідомлення сусіда можна попросити ДІАМ провести позапланову перевірку;

  • які особливості отримання Повідомлення для реконструкції існуючих будівель

Згідно до пункту 2 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт (Затверджено постановою КМУ від 13.04.11 №466) (далі - Порядок) терміни вживаються у такому значенні:

  • підготовчі роботи - роботи з підготовки земельної ділянки, влаштування огородження будівельного майданчика та знесення будівель і споруд, порушення елементів благоустрою в межах відведеної земельної ділянки, вишукувальні роботи, роботи із спорудження тимчасових виробничих та побутових споруд, необхідних для організації і обслуговування будівництва, улаштування під’їзних шляхів, складування будівельних матеріалів, підведення тимчасових інженерних мереж, а також з винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень;

  • будівельні роботи - роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, та повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) (далі - повідомлення), повідомлення про зміну даних у зазначених повідомленнях за формою згідно з додатками 1, 2 і 2-1 подається замовником (його уповноваженою особою) до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю (пункт 13 Порядку).

Після набуття права на земельну ділянку та відповідно до її цільового призначення замовник може виконувати підготовчі роботи, визначені будівельними нормами і правилами, з повідомленням органу ДІАМ. Строк до 5 днів, вартість - безкоштовно. У т.ч. числі можна подати через ДІЮ.

Як, де отримати Повідомлення, що для цього потрібно

Це робиться через звернення особисто або через онлайн-сервіси (Інтернет) до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцезнаходженням об'єкта, де планується проведення робіт.

Онлайн-сервіси: для зручності передбачена можливість подання заяви на отримання Повідомлення в електронному вигляді через портал ДІЯ.

Як замовити послугу з отримання Повідомлення

Для отримання Повідомлення про початок виконання підготовчих робіт ви можете скористатися одним із таких способів:

  • особисто: зверніться до центру надання адміністративних послуг. У т.ч. для зручності рекомендуємо попередньо записатися на прийом через онлайн-сервіс ЦНАП;

  • через законного представника: якщо ви вирішили скористатися послугами представника, йому необхідно мати нотаріально засвідчену довіреність та пакет документів, що підтверджують його повноваження;

  • Укрпоштою: надішліть рекомендованим листом заяву;

  • онлайн: найшвидший і найзручніший спосіб - подати заяву через портал ДІЯ. Для цього вам знадобиться електронний підпис. Оберіть послугу "Повідомлення про початок будівельних робіт" і заповніть онлайн-форму, дотримуючись інструкцій на екрані.

Хто може звернутися для отримання послуги

  1. фізичні особи;

  2. юридичні особи;

  3. представники вищенаведених осіб.

ВІДЕО БОНУС: Що робити сусідам, якщо поруч розпочалося самовільне будівництво. Інструкція дій

Документи, що необхідно надати для отримання послуги

Перелік документів мінімальний, а саме заповнена, підписана форма для отримання Повідомлення. Наведену форму можна отримати у ЦНАП або завантажити з офіційного веб-сайту.

Якщо будеш подавати особисто, тоді мати при собі оригінал паспорта та ідентифікаційного коду. На представника: оригінал довіреності.

Для юридичної особи: витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Зміст Повідомлення

У повідомленні про початок виконання підготовчих робіт та у Реєстрі будівельної діяльності зазначається, зокрема, така інформація:

  1. кадастровий номер земельної ділянки (для земельних ділянок, право власності чи користування на які виникло до 2004 року, - за наявності) або відмітка про випадок, визначений частиною четвертою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” (далі - Закон) та/або частиною першою статті 12-1 Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи";

  2. ідентифікатор об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта) (для об’єктів, яким присвоєно ідентифікатор об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта) до подання повідомлення).

При цьому, згідно до частини 4 статті 35 Закону у разі самостійного виявлення помилки (описки, друкарської, граматичної, арифметичної помилки) у поданому повідомленні про початок виконання підготовчих робіт замовник має право протягом трьох робочих днів із дня подання такого повідомлення подати виправлені (достовірні) дані щодо інформації, яка потребує змін.

У разі якщо право на будівництво об’єкта передано іншому замовнику або змінено осіб, відповідальних за проведення авторського і технічного нагляду, або змінено інші відомості про початок виконання підготовчих робіт, які містяться в Реєстрі будівельної діяльності, замовник протягом трьох робочих днів повідомляє про такі зміни відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю (частина 5 статті 35 Закону).

ВІДЕО В ТЕМУ: СКАСУВАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ (ПОВІДОМЛЕННЯ) ПРО ПОЧАТОК ВИКОНАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ

Способи отримання результату

Отримати результати надання послуги (вдалу реєстрацію чи повернення документа на доопрацювання) заявник може:

- у ЦНАП в паперовому виді особисто або через законного представника;

- поштовим відправленням на вказану при поданні заяви (форму) поштову адресу (рекомендованим листом) чи на електронну пошту;

- в особистому електронному кабінеті на сайті ДІЯ;

- перевіривши запис в Реєстрі будівельної діяльності.

Куди звернутися, якщо відмовлено у наданні Повідомленні

Підстави для відмови у наданні послуги: подані документи не відповідають вимогам законодавства. Тому, якщо з відмовою не згоден, у тебе є право подати позов до суду.

Чи можна починати будувати одразу після подачі Повідомлення

Ні, оскільки можна розпочати виконувати будівельні роботи лише після повідомлення про початок “будівельних” робіт. Звертаю увагу, що повідомлення про підготовчі роботи не є ідентичним повідомленню про будівельні роботи.

Подав повідомлення про початок будівельних робіт. Чи потрібно реєструвати повідомлення про початок підготовчих робіт

При реєстрації повідомлення про початок будівельних робіт, не вимагається подання (реєстрація) повідомлення про початок підготовчих робіт. Це продиктовано тим, що підготовчі роботи входять у більше поняття “будівельні роботи”. А тому, зареєстроване повідомлення про початок будівельних робіт надає право на виконання підготовчих робіт.

Підстави для припинення права на початок виконання підготовчих робіт

Відповідно до частини 9 статті 35 Закону, право на початок виконання підготовчих робіт, набуте на підставі поданого повідомлення, може бути припинено відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі:

1) подання замовником заяви про припинення права, набутого на підставі повідомлення про початок виконання підготовчих робіт;

2) отримання відомостей про ліквідацію юридичної особи, що є замовником;

3) на підставі судового рішення, що набрало законної сили.

Право на виконання підготовчих робіт вважається припиненим з дати внесення/включення відомостей про припинення такого права до Реєстру будівельної діяльності.

Замовник будівництва після припинення права на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, набутого на підставі поданого повідомлення, може повторно надіслати повідомлення.

ВІДЕО ДОПОМОГА: ВНЕПЛАНОВАЯ ПРОВЕРКА СТРОИТЕЛЬСТВА / ПОМОЩЬ СУДА

Строки виконання підготовчих робіт 

Такі строки відсутні, а тому проводити підготовчі роботи можна безстроково або до дати припинення дії Повідомлення. Документи, що надають право на виконання підготовчих робіт, діють до моменту отримання права на виконання будівельних робіт.

Особливості врахування місцевих норм при виконанні підготовчих робіт

Вони відсутні, а тому при проведенні підготовчих робіт слід керуватися наступною нормативною базою:

  1. стаття 35 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності"

  2. пункт 13 Порядку Постанова КМУ від 13.04.2011 №466 "Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт".

Для скасування Повідомлення сусіда можна попросити ДІАМ провести позапланову перевірку

Попросити можна, але за наслідком позапланової перевірки у ДІАМ відсутні повноваження щодо скасування Повідомлення. При цьому, ДІАМ може припинити дію Повідомлення на підставі судового рішення, що набрало законної сили.

Які особливості отримання Повідомлення для реконструкції існуючих будівель

Відсутні такі особливості для такого виду робіт як реконструкція.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи