Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2024 18:59

Будівельний підряд: підводні камені у спорах, відповіді на питання, судова практика

У світі будівельних підрядів існує безліч юридичних аспектів.

Вкладення коштів у нерухомість, будівництво нових об’єктів на сьогодні є одним із найкращих варіантів для інвестування. Для цього не треба проводити статистичні дослідження, а достатньо лише прогулятись по власному місту, де із дня в день зводяться все нові будинки. Житлові та комерційні об'єкти постійно зростають у ціні, що дозволяє їх власнику щомісяця отримувати гарантований прибуток. Будівельникам також не потрібно шукати потенційного клієнта, замовлень завжди достатньо.

На папері все досить просто: спроектували - побудували - оплатили роботу.

В реаліях на будь-якому з цих етапів може виникнути непорозуміння, спори, відмови продовжувати будівництво, неякісно виконані роботи, затримка в оплаті і т.д.

Тому перед початком інвестування необхідно докладно вивчити усі можливі варіанти подій у певних випадках, дізнатися про підводні камені, щоб у подальшому з підготовленим планом вийти до вирішення проблеми.

Саме про такі підводні камені буду розповідати та відповідати на питання в даній статті.

Свої відповіді буду підкріплювати правовими позиціями Верховного Суду, висновки якого є обов’язковими для всіх інших судів та застосовуються під час розгляду судової справи.

ПИТАННЯ - 1: При виконанні прихованих робіт субпідрядник зобов'язаний дотримуватись вимог ДБН А.3.1-5:2016 та здійснювати фото чи відеофіксацію процесу виконання даних робіт?

Приховані роботи – це ті роботи, які проводяться з самого початку будівництва, наприклад при монтажі конструкцій, а потім перевірити їх якість і точність неможливо у зв’язку з відсутністю фізичної можливості їх побачити (за стінами, під підлогою тощо.)

Якість цих робіт та правильність їх проведення можливо встановити лише під час їх фактичного виконання, зокрема це фіксується за допомогою фото чи відео зйомки, які передаються Генеральному підряднику, який в свою чергу може достовірно підтвердити обсяг/факт виконання зазначених вище робіт.

При цьому субпідрядник зобов'язаний передати фото, відеозаписи Генеральному підряднику в електронному вигляді протягом п'яти календарних днів з дати закінчення виконання цих робіт.

Не надання Субпідрядником вищезгаданих фотографій/відеозаписів дає право Генеральному підряднику не підписувати акт приймання-передачі виконаних прихованих робіт та не оплачувати їх.

Зазвичай порядок прийняття таких робіт детально розписується в договорі будівельного підряду.

Тому так! Виконавець робіт повинен дотримуватись зазначеної норми ДБН!

ПИТАННЯ - 2: Хто у суді має довести, що роботи приховані та до них немає доступу?

Той, хто про це зазначає! Тобто, якщо замовник вказує, що певні роботи приховані, то він сам повинен це довести, підрядник не зобов'язаний цього доводити, суд, будівельні інспекції чи хтось ще також не повинні це робити.

В якості підтвердження цих обставин до судового розгляду можливо запросити відповідного спеціаліста, який за результатом обстеження надасть свій висновок в письмовому вигляді або під час розгляду - за допомогою проведення судово-будівельної експертизи.

ПИТАННЯ - 3: Якщо не підтверджено, що будівельні роботи підпадають під поняття “приховані” це є підставою, щоб не оплачувати ці роботи?

Якщо замовник не зміг підтвердити, що роботи приховані - він повинен оплатити вартість цих робіт. Так само якщо не вказано, що ці роботи мають фіксуватися підрядником (за допомогою фото, відеозаписів) -  також повинен оплатити ці роботи.

Відео в тему: УЗАКОНЕНИЕ НЕДВИЖИМОСТИ ЧЕРЕЗ СУД РЕШЕНИЕ

ПИТАННЯ - 4: Коли замовник зобов’язаний оплатити виконанны роботи за договором будівельного підряду?

Кінцевий результат робіт фіксується в актах приймання-передачі виконаних робіт, які надаються замовнику для підписання в кінці будівництва або на певних проміжних стадіях. Відсутність заперечень до робіт та проставлення підпису в актах свідчить про те, що з цього моменту замовник зобов’язаний оплатити виконанні роботи за договором будівельного підряду. 

Якщо ж у замовника відсутні заперечення до виконаних робіт, однак він просто не хоче підписувати ці акти щоб їх не оплачувати, підрядник має зафіксувати цю відмову!

ПИТАННЯ - 5: Момент оплати за договором будівельного субпідряду може залежати від моменту реєстрації замовником податкової накладної у зв’язку з непідписанням акта виконаних робіт?

Ні! Не може від цього залежати!

Акт виконаних робіт, навіть якщо він підписаний лише однією стороною, має законну силу відповідно до вимог пункту 4 статті 882 Податкового кодексу України та за правилом "першої події" (пункт 187.1. Податкового кодексу України) на дату оформлення такого акта виникає податкове зобов'язання.

ПИТАННЯ - 6: Чи законно не здійснювати оплату за виконані підрядником роботи, доки не буде зареєстрована податкова накладна?

Ні, оскільки обов'язок зареєструвати податкову накладну виникає на підставі податкового законодавства, до якого замовник не має жодного відношення за договором. Роботи виконані - будь-ласка оплати. Нездійснення оплати є порушення у сфері господарювання та підставою для звернення до суду для стягнення заборгованості. 

ПИТАННЯ - 7: Чи може бути розірвано договір, строк дії якого закінчився?

Ні, не може! За чинним законодавством розірвати можна лише діючий (чинний на час звернення до суду з позовом та прийняття відповідного судового рішення) договір. Це пов’язано з тим, що договір як правило укладається на певний строк (в межах якого сторони мають виконанні свої обов’язки), строк закінчився - договір припинений.

Аналогічні висновки Верховного Суду від 07.08.18, справа 910/7981/17, від 18.11.19 910/16750/18.

Звертаю увагу, що неможливість розірвати договір у зв’язку із закінченням строку його дії, - не позбавляє можливість звернутися із позовом про стягнення заборгованості по цьому договору в межах 3 років із дня порушення твоїх прав!

ПИТАННЯ - 8: Замовник має право відмовитися від договору до закінчення робіт, це стосується тільки тих договорів, які на момент такої відмови діяли чи усіх?

Право замовника відмовитись від договору, передбачене статтею 849 Цивільного кодексу України, зокрема:

1) якщо підрядник своєчасно не приступив до роботи або виконує її настільки повільно, що закінчення її вчасно стає явно неможливим;

2) якщо під час виконання роботи стане очевидним, що робота не буде виконана належним чином;

З наведеного випливає, що замовник може відмовитися лише від тих договір, які на момент такої відмови діяли.

Якщо договір не діє - немає від чого і відмовлятися!

ПИТАННЯ - 9: Чи є допустимим доказом лист замовника про розірвання договору підряду, надісланий після відкриття провадження у судовій справі?

Чинне законодавство передбачає, що всі докази мають бути подані до суду одночасно з поданням позову, це обов’язок особи, яка звертається. Тобто докази мають існувати на момент звернення до суду. Єдиний винятковий випадок, коли можливе прийняття судом доказів із порушенням встановленого строку, - наявність обставин, що виключають можливість своєчасного подання такого доказу (наприклад, якщо стороні не було відомо про його існування), про що обов’язково необхідно повідомити суд.

Якщо лист про розірвання договору був направлений вже під час розгляду справи в суді, а сама справа стосується розірвання договору, то цілком логічно, що такий лист не буде прийнятий судом до уваги. Спочатку надсилай лист - вже потім йди до суду!

ВІДЕО БОНУС: ТЕХНИЧЕСКИЙ ПАСПОРТ - ОТМЕНА В СУДЕ 

ПИТАННЯ - 10: Які наслідки фізичного неіснування певного доказу на час звернення до суду з відповідним позовом, чи може він в подальшому бути прийнятий судом?

Ні, за будь-яких обставин він не може додатково прийматися як доказ. Це призведе до того, що суд почне гадати: “а може він є” чи “можливо з’явиться”, однак такі формулювання неприпустимі. А якщо суд бере такі докази до уваги - такі дії порушують чинне законодавство.

Аналогічні висновки Верховного Суду від 26.02.19 справа 913/632/17, від 06.02.19 справа 916/3130/17, від 19.10.21 справа 903/533/21.

ПИТАННЯ - 11: Чи можна повернути сплачені кошти за договором будівельного підряду по статті 1212 Цивільного кодексу України (безпідставно набуті грошові кошти)?

За статтею 1212 ЦК особа, яка придбала майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілої) без достатньої правової підстави (безпідставно придбане майно), зобов'язана повернути майно потерпілому. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій вона була придбана, згодом відпала.

Оскільки кошти були перераховані на підставі договору підряду, який є достатньою правовою підставою.

Тому застосувати ст. 1212 ЦК в таких відносинах неможливо.

Про це каже і Верховний Суд від 06.02.20 справа №910/13271/18, від 23.04.19 справа 918/47/18.

ПИТАННЯ - 12:  Чи можна повернути сплачений аванс за договором підряду по статті 1212 Цивільного кодексу України (безпідставно набуті грошові кошти)?

Положення ст. 1212 ЦК не застосовується, а сума авансу може бути повернена на загальних підставах. Висновок Великої Палати Верховного Суду від 26.06.18 справа 910/9072/17.

ПИТАННЯ - 13: Закінчення строку дії договору підряду звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору?

Ні, не звільняє! Часто трапляються ситуації, що під час дії договору одна сторона допустила певні порушення, а інша сторона про них не встигла заявити і строк дії договору закінчився.

Однак закінчення строку дії договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору. Це випливає із ст. 631 Цивільного кодексу України та ст. 180 Господарського кодексу України.

Порушення відбулось - відповісти за нього необхідно.

ПИТАННЯ - 14: Закінчення строку дії договору є підставою не виконувати обов'язки за договором?

Не є підставою для припинення обов'язків!

В Цивільному кодексі України чітко зазначені підстави припинення, серед яких немає “закінчення строку дії договору”, натомість є така підстава як “належне виконання” (ст. 500 ЦК, ст. 202 ГК), тобто у спосіб, строки и способом, що передбачено договором. Доки належного виконання не відбудеться - зобов'язання не припиняється.

ПИТАННЯ - 15: Закінчення строку дії договору є підставою для припинення зобов'язання, що залишилося невиконаним?

Закон не передбачає такої підстави для припинення зобов'язання, що залишилося невиконаним, як “закінчення строку дії договору”, а тому це не є підставою. 

Не виконав до кінця (не добудував, не оплатив) - виконуй, після цього обов’язок припиняється.

ПИТАННЯ - 16: Який порядок повернення генпідрядником авансу за договором підряду?

Аванс (передоплата) - це грошова сума, яка перераховується згідно з договором заздалегідь, у рахунок майбутніх розрахунків, зокрема за роботи, які мають бути виконані. Аванс підлягає поверненню особі, яка сплатила лише у разі невиконання зобов'язання, за яким передавався аванс, незалежно від того, з чиєї вини це сталося.

Зазвичай в договорі сторони прописують, що замовник сплачує аванс, а підрядник розпочати роботу в певний строк. Якщо підрядник не почне виконувати роботу в обумовлений строк - з цього моменту в замовника є право повернути свій аванс.

Якщо підрядник не хоче повертати аванс добровільно, тоді треба звертатися до суду та стягнути в примусовому порядку.

Аналогічні висновки Великої Палати Верховного Суду від 22.09.20 справа 918/631/19, від 21.02.18 справа 910/12382/17.

ПИТАННЯ - 17: Акт приймання виконаних робіт за формою "КБ-2в" та довідка про вартість виконаних будівельних робіт за формою "КБ-3" є належними доказами того, що відповідні матеріали та обладнання були використані підрядником для виконання робіт за договором підряду?

Так, ці документи є належними доказами та суд приймає ці докази!

Обов’язкови висновки Верховного Суду, який також, що це належні докази від 22.01.19 справа 922/1119/18, від 07.12.18 справа 910/23196/17.

ВІДЕО У ТЕМУ: ВНЕПЛАНОВАЯ ПРОВЕРКА СТРОИТЕЛЬСТВА / ПОМОЩЬ СУДА

ПИТАННЯ - 18: Якщо до суду не надано доказів використання матеріалу, місцезнаходження (місця зберігання) матеріалів, придбаних за накладними за рахунок авансу, це може бути підставою для повернення авансу?

Так, може бути підставою для повернення! Дивись: за аванс заплатила - він є частиною вартості всією суми робіт, не закупи на нього матеріали в строк, не приступив до роботи і т.д. - повертай аванс.

Обов’язок замовника - довести, що він сплати за аванс, обов’язок підрядник - довести що він почав аванс використовувати (придбав сировину, матеріали, найняв робітників тощо.)

ПИТАННЯ - 19: Як підряднику отримати оплату робіт за договором будівельного підряду?

Відповідно до ч.1 ст.875 ЦК договір будівельного підряду є відплатним. Для здійснення оплати виконаних робіт, підрядник повинен направити замовнику визначені у договорі документи, зокрема акт приймання виконаних будівельних робіт, а замовник повинен їх підписати.

Після підпису - замовник повинен оплатити роботи.

Якщо замовник не обгрунтовано відмовляється підписувати акт передачі та прийняття робіт, це має бути зафіксовано та згодом буде доказом в суді.

Підрядник не повинен робити жодних дій щодо спонукання замовника до підписання акта виконаних робіт, а має лише констатувати факт відмови від підписання акта. У свою чергу, обов'язок прийняти виконані роботи, а у разі виявлення недоліків робіт негайно про них заявити (у тому числі шляхом мотивованої відмови від підписання акта виконаних робіт) законом покладено саме на замовника. 

Тому підряднику необхідно довести:

1) що він виконав роботи на умовах передбачених договором та надав замовнику докази виконання, а також акт приймання виконаних робіт для підписання

2) що замовник необгрунтовано відмовився підписувати акт виконаних робіт та надати докази такої відмови.

ПИТАННЯ - 20: Накладна служби кур'єрської доставки, в якій не міститься опис документів, є належним доказом отримання надісланого документа?

Ні, не є належним доказом, оскільки з неї неможливо встановити що саме було відправлено, суд також цей доказ не буде приймати до уваги!

А тому обов'язково має бути опис вкладення до відправленого документу.

ПИТАННЯ - 21: Якщо підрядник надіслав документи замовнику поштою на адресу, яка не відповідає адресі, зазначеній у договорі підряду, це належний доказ?

Всі документи мають надсилатися сторонами на адреси зазначені в самому договорі. 

Можлива ситуація, що одна із сторін буде обстоювати свою позицію тим, що ніякого повідомлення не отримувала, тому необхідно відправляти листом з описом вкладення на адресу, зазначену в договорі (в подальшому відслідкувати по трек-номеру саме відправлення, “отримав” чи “відмовився від отримання” і т.д.). Так, дійсно, може бути і таке, що одна із сторін повідомить, що на стару адресу не відправляй, а треба на іншу, однак це має бути документально підтверджено, щоб не було потім зайвих проблем!

ПИТАННЯ - 22: Якщо документи було надіслано не Укрпоштою, а Новою поштою?

Можна відправляти документи Новою поштою, однак за умови, що одна із сторін не буде стверджувати що якийсь документ, оплату тощо. не отримувала.

Тому краще відправляти Укрпоштою, обов’язково листом з описом вкладення (в подальшому буде можливість встановити отримав чи ні, або ж відмовився отримувати тощо.)

ПИТАННЯ - 33: Неотримання чи не підписання акта прийому робіт замовником свідчить, що замовник не буде оплачувати виконані роботи за договором підряду?

Не завжди! Замовник має право та може оплатити виконані роботи ще до підписання акта приймання робіт, однак не зобов’язаний. Обов’язок оплатити роботи 100% виникає після підписання акта без жодних заперечень або ж необгрунтована відмова від підписання, яка документально зафіксована.

Непідписання акта також може бути пов’язано з тим, що є порушення умов договору підрядником (неякісні роботи, зроблені з похибками тощо.)

Тому неотримання чи не підписання акта не свідчить про те, що оплачувати роботи не будуть.

ПИТАННЯ - 34: До якого суду подавати позов за договором будівельного підряду?

Можливі два випадки: 

1) В цивільний суд (якщо хоча б одна із сторін є фізичною особою, тобто звичайною людиною)

2) В господарський суд (якщо обидві сторони договору є ФОПи або ж юридичні особи)

Звертаю твою увагу, що в залежності від спору, що виник, необхідно подавати позов в суд за місцем виконання робіт або за місцем знаходження відповідача (тієї особи, яка порушила умови договору).

ПИТАННЯ - 35: Чи допускається передача та прийняття робіт на підставі акту виконаних робіт, підписаного в односторонньому порядку?

Так, допускається, однак за обов'язковою наявністю двох умов:

1) за наявності реального виконання робіт за договором (тобто роботи виконані і є відповідні докази)

2) за відсутності обґрунтованої відмови про причини неприйняття робіт у строк, визначений договором (тобто, замовник ніяким чином не повідомив чому відмовляється підписувати акт, не каже про недоліки, якість робіт і т.д.)

Аналогічний висновок Верховного Суду від 06.12.19 справа 910/7446/18.

ПИТАННЯ - 36: Що має встановити суд при вирішенні спорів щодо належного та своєчасного виконання робіт, як з боку замовника, так і підрядника?

При вирішенні спорів щодо належного та своєчасного виконання договорів щодо надання послуг/виконання робіт, як з боку замовника, так і виконавця (підрядника), суд має встановити:

1) які дії вживалися сторонами щодо виконання обов’язків за договором підряду (напр. чи був сплачений аванс, чи є доказ оплати авансу, чи розпочав замовник роботу у строк, чи придбав матеріали для роботи і т.д.) 

2) які умови оплати за виконані роботи з прив'язкою актів приймання виконаних робіт (коли мала бути здійснена оплата, до підписання акта чи після, чи часткові платежі, чи дійсно була виконання робота, чи є докази, що це підтверджують).

Все обов’язково має бути документально підтверджено, суд не можна встановлювати обставини виходячи зі слів або припущень.

ВІДЕО БОНУС: СКАСУВАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ (ПОВІДОМЛЕННЯ) ПРО ПОЧАТОК ВИКОНАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ

ПИТАННЯ - 37: Чи впливає неналежне документальне оформлення акта прийманих робіт на їх непідписання замовником?

Впливає, однак мінімально! Неналежне документальне оформлення акта не свідчить про безумовну невідповідність змісту виконаних робіт. Оскільки правові наслідки створює саме реальне виконання робіт, а не первинні документи, де вона зафіксовані. Висновок Верховного Суду від 02.06.23 справа 914/2355/23.

ПИТАННЯ - 38: Чи можна оформлювати акт приймання виконаних робіт в односторонньому порядку?

Так, можна за наявності двох умов: перша - підрядні роботи виконані, друга - замовник необгрунтовано відмовився від підписання акта без надання пояснень. Це закріплено в законодавстві в ч.4 статті 882 ЦК.

ПИТАННЯ - 39: Як замовнику захиститися від претензій підрядника, що ґрунтуються на односторонньому акті?

Акт приймання виконаних робіт може бути підписаний підрядником, якщо наявна необгрунтована відмова замовника, тому замовнику необхідно обгрунтувати свою відмову. Для цього необхідно пояснити підряднику, що саме зроблено не так, де є відхилення тощо. В суді в такій ситуації саме замовнику необхідно доказати факт протиправного підписання акта в односторонньому порядку! Наприклад це може бути доказано шляхом проведення судово-будівельної експертизи або замовити експертний висновок до суду.

ПИТАННЯ - 40: Підрядник, який виявив під час будівництва не враховані проектною документацією роботи та необхідність у зв'язку з цим проведення додаткових робіт та збільшення кошторису, зобов'язаний повідомити про це замовника?

Так, зобов'язаний повідомити про це замовника і це зазначено в статті 877 ЦК. Не враховані проектною документацією роботи - це ті роботи, які прямо не були передбачені, не планували під планування, а необхідність їх проведення виникла вже на етапі будівництва. На будівництво про проектуванні виділяється певний кошторис, який зазвичай передбачає витрати менші, ніж будуть фактичні.

Звертаю увагу, якщо не проводити ці додаткові роботи (з виділення додаткового фінансування на них) це прямо може вплинути на якість будівництва в цілому.

Через це підрядник зобов'язаний повідомити про це замовника, якщо замовник не відповідає на повідомлення - підрядник має зупинити будівництво та дочекатись відповіді! Така зупинка також передбачає відшкодування збитків за “простій”.

Також замовник може бути звільнений від відшкодування збитків, якщо доведе, що у проведенні додаткових робіт не має необхідності потрібно.

ПИТАННЯ - 41: Чи має право замовник відмовитися від підписання акта прийому - передачі робіт та їх оплати, якщо такі роботи не замовлялись?

Так, може відмовитися! Замовник має оплачувати тільки ті роботи, які замовляв і вони передбачені договором будівельного підряду. Довести те, що такі роботи замовлялися - обов’язок підрядника.

ПИТАННЯ - 42: Чи матиме законну силу в суді висновок експерта за результатом проведення експертизи об’єкта за відсутності ухвали суду про призначення експертизи?

Так, може мати законну силу, якщо в суду немає сумнівів щодо цього висновку і він взяв його до уваги. З цього випливає, що інша сторона має довести, що висновок експерта не відповідає дійсність.

Тому по таких справах майже завжди проводиться саме судово-будівельна експертиза.

Однак не сподівайся лише на один висновок експерта, давай суду і інші докази (техничний паспорт, декларація виконаних робіт, інша будівельна документація тощо.)

Як приклад, висновок експерта може бути відхилень з таких підстав:

1) встановлені обставини не погодження проектно-кошторисної документації із замовником;

2) невідповідність виконаних робіт умовам договору;

3) недостовірність актів приймання виконаних робіт;

Висновок Верховного Суду від 06.02.24 справа 921/515/20.

ПИТАННЯ - 43: Якщо позов про розірвання договору будівельного підряду подано до суду після закінчення строку дії договору, його можливо розірвати?

Ні, неможливо! Розірвати можна лише чинний договір, той, строк дії якого не закінчився. Аналогічний висновок Великої Палати Верховного Суду від 12.09.23 справа 910/8413/21.

Однак сторони не позбавлені можливості звернутися із позов про стягнення авансу чи заборгованості за неоплачені роботи, тут є строк 3 роки.

ПИТАННЯ - 44: Припинення договору будівельного підряду та його розірвання це взаємовиключні вимоги?

Зауважую, що договір, який припинив свою дію, не може бути розірваний. А  припинення договору та його розірвання є різними взаємовиключними вимогами!

ПИТАННЯ - 45: «Строк дії договору» та «строк виконання зобов'язання» за договором будівельного підряду це одне й те саме?

Ні, це поняття не означають одне й те саме! Такі поняття не є тотожними. Строк дії договору - строк, на який укладається договір будівельного підряду. Строк виконання зобов’язання - строк, який не прив’язаний до строку дії договору, а може існувати навіть після його спливу.

ПИТАННЯ - 46: Закінчився строк дії договору будівельного підряду, однак залишились невиконані за ним обов’язки, чи необхідно їх виконувати?

Обов’язки, що були передбачені договором і залишились невиконаними після закінчення строку дії договору мають бути виконані! Прив’язки до строку дії договору немає. Підстави для припинення обов’язків за договором передбачені самим договором чи законом, зокрема внаслідок їх виконання.

ВІДЕО БОНУС: РЕКОНСТРУКЦІЯ КВАРТИР, БУДИНКІВ ТА НЕЖИЛИХ ПРИМІЩЕНЬ

ПИТАННЯ - 47: Коли укладають договір будівельного підряду та для яких цілей? 

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт.

Основним предметом договору будівельного підряду є результат будівельних робіт – завершений будівництвом об'єкт чи закінчені будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації на замовлення замовника. Звертаю увагу, що процес виконання робіт чи діяльність підрядника, спрямована на створення об'єкта та його здачу, тобто як само буде виконана робота не стосується договору будівельного підряду, головне результат - завершене будівництво. Висновок Верховного Суду від 18.03.23 справа 910/7975/21.

ПИТАННЯ - 48: Чи зобов’язаний замовник приймати та оплачувати окремі етапи та/або окремі види робіт, виконані до повного завершення будівництва?

Якщо таке не передбачено договором, тоді замовник такого обов'язку не має! 

Так, дійсно, існує практика поступової оплати виконаних робіт за договором будівельного підряду, найчастіше це відбувається на важливих проміжних етапах, однак це заздалегідь обговорюється та прописується в договорі. Поетапна оплата робіт виступає певною гарантією для підрядника, що вся його праця буде оплачена. Аналогічний висновок Верховного Суду від 12.10.18 справа 927/603/17.

ПИТАННЯ - 49: Об’єкт будівництва був зруйнований або підрядні роботи через  непередбачені обставини неможливо закінчити, чи має право підрядник на винагороду (часткову оплату) тих робіт, які вже були виконані?

Ні, не має! Особливістю договору підряду є те, що підрядник виконує роботу на власний ризик, тобто до моменту підписання актів прийманих робіт замовником усі ризики несе підрядник (у тому числі обстріли, потопи, урагани тощо.) Тому в першу чергу саме підрядник зацікавлений виконати роботу якнайшвидше та здати її замовнику, коли робота здана - усі ризики лежать на замовнику. Схожий висновок Верховного Суду від 03.03.21 справа 521/6903/17.

ПИТАННЯ - 50: Чи зобов'язаний замовник приймати товарно-матеріальні цінності (закуплені матеріали) за договором будівельного підряду без фактично виконаної роботи?

Ні, не зобов’язаний! Договір будівельного підряду передбачає проведення певних робіт, кінцевим результатом яких є побудований об’єкт або здійснена реконструкція тощо. Тобто замовник сплачує кошти за результат роботи (в ході якої були використані певні матеріали, сировина). Це не договір купівлі-продажу матеріалів, замовник не повинен самостійно з них щось будувати або за допомогою них щось ремонтувати, він платить за це підряднику. Аналогічний висновок Верховного Суду від 03.04.24 справа 910/21315/21.

ПИТАННЯ - 51: В який строк замовник, який отримав повідомлення підрядника про готовність робіт, зобов'язаний їх прийняти та підписати акти?

Стаття 882 Цивільного кодексу встановлює, що замовник, який отримав повідомлення підрядника про готовність до передачі робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або якщо це передбачено договором етапу робіт, зобов'язаний негайно приступити до їх прийняття!

Як такого строку у день, два чи тиждень немає. Негайно - в найкоротший строк, який є можливим. Зазвичай підрядник сповіщає замовника скільки часу будуть тривати роботи і в яку дату приблизно все буде готово. Якщо замовник довго не приймає роботи та не повідомляє про причини неприбуття для здачі об’єкту - це може свідчити про небажання замовника підписувати акти та сплачувати за виконану роботу.

Передача робіт підрядником та прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї зі сторін від підписання акта про це зазначається в акті та підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у тому разі, якщо мотиви відмови іншої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими. Висновок Верховного Суду від 02.06.23 справа 914/2355/21.

ПИТАННЯ - 52: Фотографії надані підрядником до суду є належними доказами виконання будівельних робіт?

Фотографії можуть бути доказами виконання будівельних робіт, однак в сукупності з іншими доказами. Тільки фотографій буде недостатньо оскільки зазвичай важко, а часом неможливо встановити, коли, ким і де вони були зроблені. Окрім цього просте заперечення замовника щодо фотографій може бути достатнім, щоб суд не приймав їх до уваги.

Доказами проведення будівельних робіт є акт приймання-передачі робіт (підписаний як замовником так і в односторонньому порядку), проектна, технічна документація.

Додатковими доказами є журнали обліку виконаних робіт, табелі обліку робочого часу, видаткові накладні, калькуляції, накладні, наряд-замовлення тощо.

Також провести будівельну експертизу об’єкта для з’ясування добудований він чи ні.

ПИТАННЯ - 53: Що може свідчити у суді про невиконання підрядних робіт?

Серед найрозповсюдженіших випадків наступне:

1) акт виконаних робіт, підписаний лише підрядником за відсутності необгрунтованої відмови замовника його підписувати (підрядник має довести, що він направляв акт замовнику, відбулось реальне виконання робіт, однак замовник необгрунтовано відмовився підписувати).

2) підрядник не надав доказів надсилання замовнику акта приймання-передачі робіт до дати відмови замовника від договору.

3) акт виконаних робіт було направлено лише після звернення замовника до суду.

4) підрядник не виконав зобов'язання щодо розробки технічної документації.

5) підрядник після отримання авансового платежу не розпочав виконання робіт, не звертався до замовника з вимогою про проведення наступних платежів та прийняття вже виконаних робіт.

6) підрядник надає замало доказів (додатково свідчити про виконані роботи можуть журнал обліку виконаних робіт, табелі обліку робочого часу, видаткові накладні, калькуляції, накладні, наряд-замовлення тощо.)

7) фотографії виконаних робіт надані без будь-яких інших доказів (оскільки неможливо встановити, коли, ким і де вони були зроблені).

Аналогічний висновок Верховного Суду від 23.01.24 справа 910/12155/22.

ПИТАННЯ - 54: Якщо замовник безпідставно ухиляється від прийняття робіт, не заявляючи про виявлені недоліки чи інші порушення, які унеможливили їх прийняття, за відсутності оплати таких робіт є порушенням договору?

Так, це беззаперечне порушення! Якщо замовник безпідставно ухиляється від прийняття робіт, не заявляючи про виявлені недоліки або інші порушення, то нездійснення ним оплати таких робіт є порушенням умов договору та вимог статей 193, 525, 526 Цивільного кодексу. Стала судова практика Верховного Суду від 24.10.18 справа 910/2184/18, від 16.09.19 справа 921/254/18.

ПИТАННЯ - 55: Що повинен робити підрядник щоб замовник підписав акти виконаних робіт?

Надати замовнику акти для підписання (фізично), якщо відмовляється - направити акти описом вкладенням на адресу замовника, зазначену в договорі підряду.

Після зазначених вище дій підрядник не повинен робити жодних дій щодо спонукання замовника до підписання акта виконаних робіт, а має лише констатувати факт відмови замовника від підписання акта (документально). Для цього і направлялися акти описом вкладення для підтвердження того, що замовник не бажає їх підписувати або відмовився отримувати поштове повідомлення.

ПИТАННЯ - 56: Суд повинен дослідити, чи були підрядником фактично виконані роботи за договором підряду, перелік яких зазначено в актах приймання виконаних будівельних робіт та факт виконання яких заперечує замовник?

Обов’язково має дослідити! Якщо певна обставина не визнається однією із сторін спору, суд самостійно має встановити, хто є правий! Якщо обидві сторони не заперечують стосовно одного і того самого, суд вважає цю обставину такою, що дійсно існує.

Замовники найчастіше не визнають факт виконання підрядних робіт коли підрядник в односторонньому порядку підписує акти.

ПИТАННЯ - 57: У разі виникнення між замовником та підрядником спору з приводу недоліків виконаної роботи або їх причин, за допомогою чого можна це встановити?

Проводити судово-будівельну на вимогу (за заявою) замовника чи підрядника! Якщо обидві сторони наполягають провести експертизу, вона проводиться обов’язково!

За результатом проведення експертизи буде наданий висновок експерта, де вказується є недоліки чи немає, з яких причин або недоліки відсутні.

ПИТАННЯ - 58: Можливо в судовому порядку зобов'язати підрядника будівництва звернутися до замовника за погодженням розташування та висоти об'єкта?

Ні! Саме замовник будівництва визначає такі характеристики та вони узгоджуються на етапі проектування. Підрядник самостійно не погоджує розташування та не визначає висоту об’єкта, він робить це на замовлення, а тому і зобов’язати його неможливо. Це виключне право замовника, підрядник може надавати лише консультації з цього приводу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]