Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2021 10:42

Як узяти максимум від акселераційних програм: поради для стартапів

Операційний менеджер, МБО "Фонд Східна Європа"

Корисні поради про те, як стартапам пройти акселераційну програму з користю та збільшити свої шанси на отримання грошових призів

Нещодавно шість команд перемогли в акселераційній програмі конкурсу “Act to Connect” та отримали по одному мільйону гривень кожна на реалізацію своїх civic tech проєктів.

Конкурс відбувся у межах проєкту «3D: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу. Команди готувалися до демодня протягом двох місяців. Зараз вони вже отримують перші транші та розпочинають роботу над своїми проєктами.

У попередньому дописі я надав базові поради та рекомендації щодо того, як підійти до створення власного стартапу. Цього разу хочу розповісти, як стартапам пройти акселераційну програму з користю та збільшити свої шанси на отримання грошових призів.

1. Будьте активними 

Отже, ваш стартап відібрали на акселераційну програму. Не варто одразу святкувати перемогу і мріяти про складання бюджетів, медіапланів, підрахунок прибутків. Брати участь у заходах програми ‒ це перше і найголовніше, що ви маєте робити. На жаль, часто команди з різних причин пропускають групові або навіть індивідуальні заняття з менторами, що негативно впливало на фінальний результат. Якщо команда чи один її представник не може відвідувати усі події в межах програми ‒ розподіляйте обов’язки. Нехай хтось із команди послухає про комунікації, а хтось інший ‒ про бюджетування. Потім обмінюйтеся досвідом. Для цього і потрібна команда, щоб разом вчитися та йти до реалізації спільної мети.

2. Відповідально обирайте ментора

Вже після перших групових занять почне з’являтися розуміння сильних та слабких сторін вашого стартапу. Для того, щоб мінімізувати недоліки, потрібно спілкуватися з менторами саме в тих галузях, які у вас поки що недостатньо розвинуті. Вам потрібно відповідально підійти до пошуку експерта, якого ви будете готові слухати та чиї поради виконувати. Тож цільовий вибір менторів ‒ це важлива складова проходження акселерації. Організатори завжди запитують, з якими менторами команди хочуть зустрітися під час групових чи індивідуальних занять. Саме тут ви маєте точно знати, чого хочете, і бути максимально конкретними ‒ називайте не лише галузь, яка вас цікавить, а й ім’я конкретної людини. Для цього досліджуйте спільноту та шукайте того, хто може допомогти у вашому розвитку.

3. Прислухайтеся до менторів та враховуйте їхні поради

Інколи доволі непросто зрозуміти та прийняти інформацію чи поради, які вам дають ментори. Особливо якщо вони не збігаються з вашими очікуваннями. Проте пам’ятайте, що перед вами людина, яка бачила десятки, якщо не сотні, різних стартапів і команд. І її поради ‒ це квінтесенція досвіду та численних прикладів успішних і не зовсім проєктів. Акселерація ‒ це також і майданчик для експериментів. Не бійтеся, спираючись на поради менторів, відпрацьовувати різні гіпотези і адаптувати вашу ідею. 

4. Шукайте критику

Оскільки ви пройшли на акселерацію з власною ідеєю, над якою працювали місяцями, якщо не роками, цілком зрозуміло, що можете побоюватися критики і шукати схвалення. Треба робити навпаки ‒ просіть менторів давати максимум конструктивної критики. Використовуйте її, щоб зробити стартап “непробивним” під час фінального пітчингу.  

5. Не будьте самовпевненими

І наостанок: пам’ятайте, що ви пройшли на акселерацію, щоб навчатися та розвиватися. Іноді для цього треба чути критику, відкидати ідеї, які раніше здавалися вдалими, здобувати нові знання, навички та інструменти, бути гнучкими та творчими. Потрібно забути про зарозумілість та самовпевненість, які іноді можуть переслідувати вас після перших успіхів. 

Акселерація ‒ це важливий етап створення стартапу, до якого потрібно підходити з максимальною віддачею та завзяттям. У мене є одна улюблена цитата з фільму Mindhunters, яка добре пасує до цієї теми: “It’s no fun unless it's a challenge, right?”. Якби створювати стартапи та проходити акселераційні програми було легко, це робили б усі. Тож наберіться терпіння, зарядіть усі гаджети – та за роботу. Успіхів вашим проєктам!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]