Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2011 11:10

Відкритий лист незалежних профспілок України Генеральному прокурору щодо майнових зловживань ФПУ

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Незалежними профспілками України, ще 20 липня 2009 року було направлено до Генеральної прокуратури України звернення щодо необхідності розслідування незаконних дій Федерації профспілок України при управлінні ними загально профспілковим майном. Належного ро

Незалежними профспілками України, ще 20 липня 2009 року було направлено до Генеральної прокуратури України звернення щодо необхідності розслідування незаконних дій Федерації профспілок України при управлінні ними загально профспілковим майном. Належного розслідування корупційних дій посадових осіб з ФПУ, досі так і не було зроблено.

Свої претензії незалежні профспілки обгрунтовують наступним:

В порушення чинного законодавства на базі колишнього майна СРСР, яке знаходиться у віданні ФПУ, були незаконно створені акціонерні товариства "Старт", "Укрпрофоздоровниця", "Укрпрофтур", "Укрпрофбуд" тощо, спільні підприємства і товариства з обмеженою відповідальністю в т.ч. з залученням іноземних інвестицій, зокрема,  страхова компанія "Енергополіс" тощо.

В листі № 10-10-1855 від 22.02.05 Фонд державного майна України,   відзначив, що Фонд відповідно до Постанови ВРУ від 04.02.94 № 3943-Х11, не надавав згоди на передачу в оренду або приватизацію майна, яке знаходиться у віданні ФПУ.

В квітні 2005 року Генеральною прокуратурою України було порушено кримінальну справу стосовно службовців Федерації профспілок України та АТ «Укрпрофоздоровниця». За попередніми даними, вони упродовж 1999-2004 років незаконно надавали в оренду новоствореному ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів «Трускавецькурорт» майно восьми санаторіїв загальною вартістю 91 млн. 377 тис. грн., що перебувало в державній власності. Також «Укрпрофоздоровницею» було незаконно відчужено державне майно (лікувально-оздоровчі організації, установи і підприємства) на 106 млн. 422 тис. грн. Усього державі завдано збитків на 234 млн. 439 тис. грн.

Даними діями ФПУ порушила норми чинного законодавства, зокрема:

1) Постанову Верховної Ради України від 04.02.1994 №3943-XII «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР»;

2) Постанову Верховної Ради України від 01.11.1996 №461/96-ВР "Про проект Постанови Верховної Ради України про тлумачення Постанови Верховної  Ради України "Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР" ;

3) Закон України “Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні ФПУ” від 22.02.2007 № 700-У, яким заборонено ФПУ відчужувати майно, дана незаконна діяльність ФПУ має місце.

Факт порушення законодавства визнано правоохоронними органами, так,  листом від 14.06.2005 р. № 8/1-28052 Служба безпеки України повідомила Міністра юстиції України про те, що: «22 листопада 1991 року в порушення Закону України від 10.09.1991 р. № 1540-ХІІ “Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України”, без погодження з Кабінетом Міністрів України, Фондом державного майна України та іншими державними органами, президія Федерації незалежних профспілок України прийняла постанову № 11-11-1 “Про створення на базі майна, яке перебуває у складі Української республіканської ради по управлінню курортами профспілок, акціонерного товариства “Укрпрофоздоровниця”.... У ході господарської діяльності вказаного товариства відбувається розпродаж та виведення цього майна до статутних фондів новостворених комерційних структур... На протязі 1996-2004 років “Укрпрофоздоровницею” продано 15 цілісних майнових комплексів та 305 окремих об’єктів нерухомості, що призвело до зменшення статутного фонду товариства на 200 млн. грн.(з 1 млрд.80 млн. грн. до 880 млн.грн.)».

Також, листом від 14.07.2006 № 19-5-299 Міністерство юстиції повідомляє, що аналіз нормативно-правових актів дає підстави для таких висновків:

- майно колишніх профспілкових організацій після 24 серпня 1991 року і на даний час було і залишається державною власністю, оскільки питання щодо суб’єктів права власності цього майна на законодавчому рівні не було врегульовано;

- правові підстави для розпорядження Федерацією профспілок України майном загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР (продажу, передачі до статутних фондів господарських товариств, відчуження у будь-який інший спосіб) відсутні;

- договори Федерації профспілок України щодо відчуження майна загальносоюзних громадських організацій колишнього союзу РСР були укладені всупереч законодавству України.

Звертаємо увагу, що 17.09.1996 року Радянським районним судом м. Києва прийнято рішення за позовом ФПУ до редакції газети “Правда України” та Національної конфедерації профспілок України про "захист честі, гідності…". У даному рішенні винесено окрему ухвалу у якій зазначено наступне: “посилання у заяві на те, що ФПУ незаконно захватила народне майно вартість якого перевищує 2,5 млрд. доларів США є обґрунтованим.

В 1996 році Радянським районним судом м. Києва було визнано незаконність дій Ради Федерації профспілок щодо привласнення державного майна санаторно-курортних комплексів. На це існували відповідні заборони, що містилися в Законі «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України» та у відповідних Постановах Верховної Ради України в 1992 та 1994 роках, якими об’єкти колишньої всесоюзної громадської організації Союзу РСР (ВЦРПС) визнавалися загальнодержавною власністю і які повинні були бути переданими в розпорядження Фонду державного майна. Вартість цих об’єктів на той час оцінювалася в 2,5 млрд. дол. США. Судом було винесено окремі Ухвали в адрес Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України про незаконність привласнення державного майна з боку центральних органів профспілок. Проте в умовах адміністративно-кланової системи цього часу не було прийнято жодного відповідного рішення, яке б розв’язало цю проблему.

За фінансові зловживання та корупційні дії відкривалися карні справи проти колишнього голову ФПУ Юркіна О.В, а заступник голови ФПУ Костін С. арештовувався за отримання хабаря у великих розмірах. Обидва ці посадовці так і не були притягнуті до кримінальної відповідальності. Як не були притягнуті до відповідальності і інші вищі профспілкові посадовці, які були причетні до масштабних розкрадань профспілкового майна.

З огляду на те, що майнові зловживання з боку вищих посадових осіб Федерації профспілок України продожуються, просимо (повторно), в порядку прокурорського нагляду за додержанням законів в Україні, провести ретельну перевірку фактів фінансових словживать та корупції при управлінні профспілками державним майном та дати правову оцінку таким діям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]