Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2011 21:37

Незалежні профспілки розпочинають активні дії

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Незалежні профспілки висловили готовність і надалі вести боротьбу за свої права, аби бути учасниками соціального діалогу, як на Національному, так і регіональних рівнях соціального партнерства.

30 березня 2011 року відбулося чергове засідання Національного спільного представницького органу незалежних профспілок (НСПО).

 

В засіданні прийняло участь 32 представника від незалежних профспілок та профспілкових об’єднань.

 

На засіданні було обговорено аналітичну записку щодо наявного стану профспілкового руху в Україні та здійснено аналіз причин його незадовільного стану в справі ефективного відстоювання соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

 

Було обговорено питання щодо шляхів здійснення консолідації здорових сил в профспілковому русі, ролі всеукраїнських профспілок в формуванні саморганізованних профспілкових осередків на місцях, забезпечення допомоги на місцях у створеннІ нових незалежних профспілок в інтересах самих робітників.

 

Учасники зібрання засудили дестуктивні дії Федерації профспілок України, які привели до розколу в профспілковому русі та згортання демократичних процесів в розбудові цивілізованного громадянского  суспільства.

 

ФПУ виявилася не здатною консолідувати усі здорові сили в профспілковому русі. Її монопольне становище привело до ігнорування незалежних профспілок по усіх напрямках їх представництва інтересів своїх членів. Представників незалежних профспілок відсторонено від участі у переговорному у процесі з роботодавцями та Урядом щодо укладання Генеральної угоди. Вони були незаконно позбавлені права представляти своїх застрахованих осіб в фондах соціального страхування та в усіх інших представницьких органах соціального партнерства. Незалежні профспілки, практично виключено з системи соціального діалогу в країні, а їх спілчан штучно викинуто за борт соціальних процессів.

 

Така ізоляція незалежних профспілок виявилася вигідною не тільки для самої Федерації профспілок України, але й для роботодавців та Уряду. 

 

Члени НСПО визнали необхідним більш активніше домагатися на практиці реалізації  рівністі прав профспілок та рівності їх перед законом, гарантованих ст. 36 Конституції України. Приоритетом в роботі НСПО визнано запровадження дієвого соціального діалогу профспілок, роботодаців, влади.

 

Незалежні профспілки  висловили готовність і надалі вести боротьбу за свої права, аби бути учасниками соціального діалогу, як на Національному, так і регіональних рівнях соціального партнерства.

 

НСПО затвердило програму щодо здійснення організаційних заходів  з розбудови та формування цивілізованного громадянського супільства, за участю усіх демократичних громадських організацій.

 

Прийнято рішення, за підтримки партнерських громадських організацій та політичних сил, продовжити розбудову Територіальних профцентрів по наданню спілчанам, мешканцям регіонів України організаційно-методичної допомоги по розбудові профспілкових осередків на підприємствах, по наданню правової допомоги та забезпеченню юридичного захисту їх трудових прав. Визнано доцільним розповсюдити, серед незалежних профспілок, позитивний досвід роботи такого ПРОФЦЕНТРУ, що діє на Дніпропетровщині.

 

Ухвалено текст звернення від імені НСПО до спілчан та трударів України, до Президента України, Прем’єр-Міністра України та до голови Верховної Ради України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]