Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2011 18:17

Кому нужно такое внедрение Пенсионной реформы?

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Во всем цивилизованном мире сейчас озабочены проблемой – денег на пенсионеров не хватает. В связи с этим правительства ряда стран уже запланировали постепенное повышение пенсионного возраста. Например, во Франции решено увеличить пенсионный возраст с 60 до

Во всем цивилизованном мире сейчас озабочены проблемой – денег на пенсионеров не хватает. В связи с этим правительства ряда стран уже запланировали постепенное повышение пенсионного возраста. Например, во Франции решено увеличить пенсионный возраст с 60 до 62 лет, а в Германии и Испании – с 65 до 67 лет.

Но, в отличие от Европы, где пенсионная система прошла структурные изменения еще в 70-е-80-е года, у нас она остается без изменений со времен Советского Союза. И теперь вместо глубоких преобразований, которые бы стимулировали украинцев дольше работать и обеспечили бы людям достойную пенсию, в Украине предлагается провести косметический ремонт. Таким образом временно будет решен частично дефицит Пенсионного фонда. А что будет далее?

В частности, планируется следующее:

- поднять пенсионный возраст для женщин до 60 лет и для мужчин-госслужащих до 62 лет,

- увеличить с 5 до 15 лет минимально необходимый страховой стаж для получения пенсий по возрасту,

- ограничить выплату максимальных пенсий на уровне 12 прожиточных минимумов,

- осуществлять выплату специальных пенсий людям, которые имеют право на досрочный выход на пенсию, только после достижения ими пенсионного возраста,

- производить перерасчет пенсии для работающих пенсионеров при увеличении прожиточного минимума только в случае увольнения пенсионера,

- увеличить для женщин возраст для получения государственной социальной помощи с 58 до 63 лет,

- поднять необходимую выслугу для назначения пенсий за выслугу лет военнослужащим.  

Экономический эффект от предложенных мер составить 1,7 млрд.грн. при общем диффиците пенсионного фонда 26,6 млрд. грн. При этом в бюджете на 2011 год предусмотрено увеличение финансирования на содержание госсаппарата на 2 млрд. грн. Выходит, что наши женщины должны продолжать работать и позже выходить на пенсию, чтобы чиновникам жилось привольнее на бюджетные средства?! Посмотрите на последнюю статистику. Если в Украине такой глубокий кризис, не хватает денег для выплаты пенсий, то откуда столько миллиардеров, которые пополнили список Forbs? За чей счет увеличили свои доходы наши миллиардеры?  Значит, простым людям - непопулярные реформы, а миллиардерам - пополнение счета в банке?!

Возникает впечатление, что власть хочет сделать так, чтобы до пенсии доживали немногие, чтобы государству не пришлось платить.

Так и хочется напомнить философию отношения одной антинародной власти к своему народу: «Чем больше вас меньше, тем больше нам лучше?!» Создается впечатление, что наша власть берет этот  лозунг на вооружение?

Такой Пенсионной реформе сопротивление общества колоссальное, потому что люди прекрасно понимают, что их в очередной раз хотят обмануть.

Поэтому независимые профсоюзы настоятельно советуют властям воздержаться от повышения пенсионного возраста.  

Мы считаем, что вопрос пенсионного возраста не является ключевым вопросом Пенсионной реформы в государстве. Его увеличение лишь приведет к новым непрогнозируемым проблемам.

ЩО ТРЕБА РОБИТИ!

На нашу думку, ре формування системи пенсійного забезпечення має починатися з покращення економічної й управлінської діяльності.

Державі потрібно оптимізувати державні витрати, не підвищуючи пенсійний вік. Цей шлях важкіший, але він є найбільш прийнятний в нинішній умовах.

По-перше , слід навести порядок із виплатою зарплати. Несплата або невчасна сплата зарплати зумовлює зменшення надходжень внесків до Пенсійного фонду або їх затримку.

По-друге , вирішити проблему з наповненням Пенсійного фонду може детінізація зарплат, майже 6 0% яких перебуває в тіні. Необхідно створити стимули, за яких і роботодавцям вигідно буде платити працівникам офіційну зарплату, з якою відраховуються збори до Пенсійного фонду. Для цього достатньо понизити податки на зарплату й ввести індивідуальні пенсійні рахунки. Щоб швидко й безболісно перейти від солідарної системи до накопичувальної, необхідно міжнародні кредити, які бере уряд, направити на реформування пенсійної системи. На пізніших етапах покращити ситуацію з наповненням Пенсійного фонду допоможе комплексна державна програма покращення демографічної ситуації шляхом збільшення народжуваності.

Легалізація тіньової зарплати приблизно вдвічі збільшить внески підприємств і установ до Пенсійного фонду.

По-третє , варто поступово збільшувати розмір зарплат вітчизняних працівників до європейського і світового рівня, шляхом збільшення частки зарплати у вартості кінцевого продукту або послуги. Зростання розмірів зарплати автоматично потягне за собою збільшення надходжень до Пенсійного фонду.

По-четверте , реформувати управління Пенсійним фондом, монополізованого нині державою, на тристороннє – держава-роботодавці-профспілки. Це посилить контроль та збільшить відповідальність сторін як у процесі наповнення Пенсійного фонду, так і у процесі розподілу та використання його коштів, стане основною перепоною для корупції у цій сфері. Оскільки до виходу на пенсію доживають лише 25-30% чоловіків, при тому, що відрахування до Пенсійного фонду здійснюють 70-75% чоловічого населення, у Пенсійного фонду щорічно має залишатися значно більше коштів, ніж декларується. Тому перехід до тристороннього управління Пенсійним фондом є вкрай необхідним.

По-п’яте , пенсійна реформа має базуватися на принципі накопичувального пенсійного страхування. Запровадження такого принципу має створити систему, за якої кожна людина, яка працює і сплачує внески до Пенсійного фонду, буде впевнена, що вони йдуть не у загальний котел, до якого їй немає доступу, а особисто на неї. Це дасть можливість кожному контролювати стан своїх накопичень, а у разі передчасної смерті, ці накопичення не пропадуть, а перейдуть у спадок дітям чи внукам.

По-шосте , слід привести до єдиного знаменника більшість різновидів пенсії, упорядкувати спецпенсії, практика, коли певні категорії пенсіонерів одержують пенсію розміром 90% колишнього посадового окладу, а інші – 35% чи менше, має бути ліквідована.

Прогноз, все це може загалом привести до зростання поповнень ПФ на 40-60 млрд. грн. (Нагадую, что зараз дефицит ПФ 26,6 млрд.грн, прогноз на 2011 рік – 20,0 млрд.грн.) Не бачити цього влада не може.

Тоді кому потрібна така Пенсійна реформа, яку пропонує нам зараз влада?

ВКП

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]