Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2015 17:51

Громадянська платформа Україна-ЄС без громадскості

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Повноцінне Громадянське суспільство України, яке на сьогодні складається з понад 4 тисяч громадських організацій, зареєстрованих Міністерством юстиції України тільки на Національному рівні (всього ж по Україні діє понад 70 тисяч громадських організацій), ф

Ф ормування Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС, має відбуватися у відповідності до статей 469-470 Угоди про асоціацію Україна-ЄС .

 

Здавалося б, все просто – Угода про асоціацію, стаття 469, пункт 2, де написано: "...створюється Платформа громадянського суспільства. Вона складається з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і з представників Європейського економічного соціального комітету (ЄЕСК), з іншого боку, і є форумом для них, з метою проведення зустрічей та обміну думками".

 

І все, буцім-то, так і розпочиналося. В ході попередніх контактів було визначено, що чисельний склад ПГС складатиме 30 осіб у рівній кількості (15+15) з обох сторін. Отже, ключовим завданням установчого процесу було забезпечити прозору та інклюзивну процедуру, в ході якої із широкого кола громадських суб’єктів необхідно відібра ти 15 представників, які б і увій шли б до першого складу ПГС з українського громадського кола .

 

7 листопада 2014 року відбулися Установч і збор и, в яких прийняло участь 165 представників ІГС, яких було відібрано самопризначенним Оргкомітетом із більш ніж 400 громадських організацій, що виявили своє бажання приймати участь в Установчих зборах.

 

На цих Установчих зборах відбулося створення 15 робочих груп, напрямки роботи яких збігаються з ключовими змістовними напрямками Угоди про асоціацію , та які отримали своїх координаторів та замісників. Термін дії мандату, наданого Установчими зборами обраним членам ПГС від України – один рік.

 

Але легітимність проведення таких Установчих зборів викликало в суспільстві великий сумнів, бо вони пройшли без належного Регламенту їх проведення,  без прозорої, демократичної процедури висунення кандидатур, без їх обговорення та без прозорого підрахунку голосів. Не було передбачено створення учасниками Мандатної комісії, Лічильної комісії, не було публічного висунення, попереднього ознайомлення та заслуховування претендентів на посаду кородинаторів робочих груп. Процес їх визначення та голосування за них відбулися в першому турі «в темну», шяхом кулуарних домовленостей, адже вони не були представлені і більшість з них, не були відомі присутнім. Що однозначно вплинуло і на об єктивність голосування загалом.

 

Таким чином «узурпація влади», як кажуть відбулася, певним колом людей, які і були в складі Оргкомітету, чи наближені до нього та ініціювали відбір саме тих представників від громадських організацій, які і лобіювали їх інтереси при виборі координаторів.

 

Першими оговталися Федерація профспілок України (ФПУ) та Федерація роботодавців України (ФРУ), які тимчасово залишилися поза процесом, але  заручившись підтримкою представників Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) , корпоративно зібрались на Установчу зустріч вже 16 квітня 2015 року, самочинно фактично оголосили себе складовою частиною Платформи.

 

Згідно з домовленостями ФПУ та ФРУ, в новому складі Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, має бути три представника від профспілок, три - від організації роботодавців та три - від групи "третіх сторін". Окрім того, ще шість представників запропоновано обрати під час, так званої, Генеральної асамблеї, яка має пройти  в листопаді п.р. Більше того, згідно з тими ж домовленостями, з шести представників, яких має обрати асамблея, один повинен представляти профспілки і один - організацію роботодавців.

 

Таким чином ігноруючи громадянське суспільство, самозванці запланували в листопаді 2015 року, на основі своїх домовленостей обрати новий склад Платформи, який буде чинним, тепер уже, протягом 2,5 років.

 

висновок та Пропозиції:

 

1. Повноцінне Громадянське суспільство України, яке на сьогодні складається з понад 4 тисяч громадських організацій, зареєстрованих Міністерством юстиції України тільки на Національному рівні (всього ж по Україні діє понад 70 тисяч громадських організацій), фактично залишилися поза межами новостворенної Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що не відповідає статті 469, пункт 2 Угоди про асоціацію Україна-ЄС, створення якої, має бути переглянуте.

 

2. Аби забезпечити дійсне виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, пропонується провести в листопаді п.р. Громадянський Конгрес України (ГКУ), за участі усіх бажаючих представників від існуючих громадських організацій України, де прийняти рішення щодо порядку створення, формату та подальшої діяльності Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, для чого необхідно:

 

- здійснити підготовчий процес щодо проведення Громадянського Конгресу України відкрито, прозоро, з інформуванням та залученням широкого кола громадскості.

 

- створити Оргкомітет з підготовки та проведення такого Конгресу;

 

- оговорити всі деталі повноцінної участі представників ІГС в Платформі громадянського суспільства Україна-ЄС;

 

- розробити Регламент проведення Конгресу;

 

- розробити та затвердити на Конгресі необхідні документи, які мають регламентувати подальшу діяльність Платформи.

 

 

Лише за таких обставин, можна буде вважати, що створення Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС відповідатиме статті 469, пункт 2 Угоди про асоціацію Україна-ЄС, коли саме представники громадянського суспільства будуть повноцінною, демократичною складовою частиною Платформи  з української сторони.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]