Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2014 17:40

ГПУ бере під контроль роботу фондів соціального страхування

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Громадська Палата України бере під контроль роботу фондів соціального страхування України.

Громадська Палата України бере під контроль роботу фондів соціального страхування України.

Оскільки Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деякихзаконів України (щодо забезпечення гласності і прозорості у діяльності фондівзагальнообов’язкового державного соціального страхування)», Громадська Палата Українидолучається до здійснення громадського контролю за роботою фондів соціального страхування.

.

Змінами передбачено зобов’язати Фонд соціального страхування на випадокбезробіття, Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратоюпрацездатності і Фонд соціального страхування від нещасного випадку навиробництві та професійного захворювання оформлювати рішення своїх правлінь увигляді постанов та протягом 5-ти робочих днів після прийняття оприлюднювати їхна офіційних сторінках відповідних фондів.

 

На сьогодні рішення, які приймаються органами управління відповіднихфондів, не оприлюднюються або оприлюднюються вибірково, процес формування,затвердження та виконання бюджету фондів відбувається не гласно і не прозородля громадськості і громадян. Цестворює додаткові ризики неефективного управління фондами, нецільовоговикористання коштів, або їх використання не в інтересах застрахованих осіб.

 

Закон зобов’язує Фонд соціального страхування на випадок безробіття, Фондсоціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і Фондсоціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійногозахворювання оприлюднювати свої бюджети, зміни до них та звіти про виконаннябюджетів за попередній рік протягом 5-ти робочих днів після затвердження наофіційних сторінках відповідних фондів та протягом двох тижнів публікувати цідокументи у офіційних виданнях Верховної Ради України та Кабінету міністрівУкраїни.

 

Зважаючи на те, що сукупний обсяг коштів, які акумульовані у відповіднихфондах, складає понад  30 млрд грн., очевидно,що такі великі суспільні фінанси мають перебувати під контролем громадськості іповинні розподілятися у максимально прозорий спосіб.

 

У цьому зацікалені страхувальники, застраховані особи, і страховики, якімають прагнути до зростання суспільної довіри до своєї діяльності, ГромадськаПалата України не може залишатися осторонь цього процесу і включається доздійснення громадського контролю за роботою цих фондів.

 

Про хід такого контролю Громадська Палата України буде систематичноінформувати суспільство і громаскість.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]